Maleni ukusni zalogajčići vjerojatno su naša najdraža vrsta hrana. Najčešće brze za pripremu, preslatke izgledom i savršene okusom, te tzv. 'finger food' opcije jednostavno ne mogu biti loše.
Kako nam se bliži ljeto, a s njime i sezona patlidžana, pravo je vrijeme da isprobaš ovu zdravu mini pizzu s patlidžanom koji 'glumi' tijesto. Naime, ovo niskokalorično povrće bogat je izvor proteina i vlakana, ali i vitamina B1, K, C, A te folne kiseline.
Ipak, ono zbog čega zaista obožavamo patlidžan je fitonutrijent nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji ima snažno antioksidativno djelovanje, štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Osim toga, upravo se u kori patlidžana nalazi velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje iste jer tako umanjujemo njegove hranjive vrijednosti.
No, vratimo se natrag na naše pizze od patlidžana. Jedan od razloga zašto volimo ovaj recept je njegova jednostavnost jer čak i da nemaš baš sve navedene sastojke, ove mini pizze možeš napraviti i samo uz patlidžan, umak od rajčice i sir po želji. Ipak, mi smo pronašle mrvicu drugačiji recept pomoću kojeg ćeš postići divnu hrskavost korice i učiniti ove mini zalogaje savršenim prilogom ili glavnim jelom.
Baza započinje tanko narezanim patlidžanom (što tanji to bolji), koji se zatim umoči u brašno, mlijeko po izboru i na kraju u krušne mrvice. Kad su lijepo uvaljane, jednostavno ih pečeš na tavici s obje strane do zlatno smeđe boje i zatim u pećnici dok ne postanu hrskave. Sve što preostaje je upotrijebiti malo crvenog umaka, začina i sira po izboru te peći ponovo dok nije vruće. I to je u principu to - jednostavna, a ukusna mini pizza od patlidžana.
Sastojci:
- patlidžan
- mozzarella ili grana padano sir
- bosiljak, origano
- pasirana rajčica
- malo maslinovog ulja
- prstohvat soli, papar, začini po izboru (origano, bosiljak, chili...)
- mlijeko po izboru
- brašno po izboru
- krušne mrvice
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i obloži pleh papirom za pečenje. Odmah pripremi u zasebnim tanjurima: u prvom malo brašna, u drugom malo mlijeka i u trećem malo krušnih mrvica i soli.
2. Narezane kriške patlidžana umoči u brašno, zatim u mlijeko i na kraju u miks krušnih mrvica i sira te ih posloži na čisti tanjur ili pleh za pečenje.
3. U većoj tavi zagrij malo maslinovog ulja te dodaj istovremeno 4-5 (ili ovisno koliko ih stane na tavu) patlidžana te ih peci 2-3 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi. Nakon što ih sve izredaš, posloži ih na pleh az pečenje i stavu u pećnicu na 15-20 minuta (negdje na pola ih preokreni).
4. Pripremi umak od pasirane rajčice sa začinskim biljem, sir i ostali nadjev po želji (šunka, povrće, gljive...)
5. Izvadi patlidžane i premaži ih s umakom, dodaj bogati sloj sira i željenim nadjevom te peci još dodatnih 5-7 minuta. Na kraju dodaj po želji svježi bosiljak ili još sira.