Kako izabrati najbolje šparoge
Za što uspješnije rezultate pripreme, važno je izabrati najsvježiju vezicu, stoga traži stabljike s vrhovima koji su čvrsto zbijeni i nimalo mekani ili mokri. To su dobri pokazatelji svježine, ističe deBoschnek. Na taj način ne samo da ćeš dobiti najbolji okus i teksturu, već i duži rok trajanja.
O tome hoćeš li odabrati vezicu tanjih ili debljih stabljika, postoji mnogo mišljenja i uglavnom je stvar preferencije. Tanje stabljike šparoga imaju nježniju teksturu i kraće vrijeme kuhanja, dok deblje stabljike treba dulje pripremati, ali imaju mesnatiju teksturu.
Možda ćeš također ustanoviti da ta preferencija ovisi o jelu koje pripremaš. "Srednja debljina stabljika mi je najdraža kada želim da šparoga bude glavna zvijezda jela", kaže za SELF Kristina Ramos, glavna edukatorica u njujorškoj neprofitnoj organizaciji Chefs for Impact. S druge strane, deblje šparoge izrezane na manje kolutove izvrsne su za salate ili tjestenine, objašnjava Ramos, a tanje šparoge su izvrsne kao prilog ili samostalno.