Svake proljetne sezone, tržnice i trgovine preplavi prekrasna jarko zelena boja šparoga i svake godine ne možeš si pomoći, a da ne kupiš barem jednu vezicu, jer…proljeće je, one izgledaju apsolutno neodoljivo i znaš da su zdrave.
Velike su šanse da neko vrijeme čame u kutu tvog hladnjaka, a onda kada shvatiš da je krajnje vrijeme da ih potrošiš - bjesomučno guglaš kako pripremati šparoge jer su zadnji put kad si ih kupila ispale gnjecave, gorke i čudne. Što je pošlo po zlu, pitaš se? Koji način kuhanja bi trebala isprobati ovaj put? I kako možeš napraviti šparoge koje su zapravo nevjerojatno ukusne?
Prije svega, budi uvjerena: apsolutno si napravila ispravan potez ugrabivši svježe šparoge dok su u sezoni - one su jedne od najvećih zelenih blaga tijekom proljetnih dana. "Dok su šparoge u velikim trgovinama dostupne tijekom cijele godine, najbolje ih je kupiti u sezoni tijekom proljeća", kaže za SELF Alexis deBoschnek, kuhar i autor knjige 'To the Last Bite'. Tijekom sezone šparoga vjerojatnije je da ćeš pronaći stabljike koje su svježije, ukusnije i nježnije (za razliku od čvrstih i drvenastih tijekom ostalih godišnjih doba).
Još nešto što trebaš znati o šparogama koje si upravo kupila? Tvoje će ti tijelo biti itekako zahvalno na njima. Uz to što sadrže mikronutrijente poput vitamina A, C i K, 125 grama sirovih šparoga sadrži gotovo tri grama vlakana, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Prepuna su vlakana zvanih prebiotici - prirodna vlakna koja pomažu u promicanju rasta dobrih bakterija u crijevima i povezana su s dobrim probavnim zdravljem, prema Akademiji prehrane i dijetetike.
A sad ono najvažnije: vrijeme je da saznaš sve detalje o tome kako iskoristiti šparoge na najbolji mogući način. Na što paziti, kako ih pravilno očistiti, a kako pripremiti - saznaj u nastavku.