Prekmurska gibanica idealna je za sve one koju u nadjevu uživaju više nego u tijestu
Sastojci
Priprema
Prvi korak je priprema nadjeva od oraha. Orahe prelij vrelim mlijekom pa dodaj šećer i sve dobro promiješaj.
Drugi korak je priprema nadjeva od maka. U lončiću zagrij mlijeko pa dodaj mak i još deset minuta lagano kuhaj uz stalno miješanje. Na kraju umiješaj šećer i sve sjedini.
Treći nadjev je onaj od sira. U zdjeli mikserom izmiješaj sir s vrhnjem, jajem i šećerom, dodaj naribanu koricu limuna i grožđice te dobro promiješaj.
Zadnji je nadjev od jabuke. Naribaj jabuke, dodaj cimet i šećer te sve dobro promiješaj.
Kada su nadjevi gotovi, u lončiću na laganoj vatri rastopi 150 grama maslaca sa 100 ml mlijeka za premazivanje kora.
Sada je vrijeme za slaganje gibanice. Dno četvrtaste posude za pečenje namaži s malo maslaca i pobrašni. Na dno položi jednu koru tijesta te ju premaži s 1-2 žlice rastopljenog maslaca pa na nju položi drugu koru, opet premaži rastopljenim maslacem pa treću koru na koju ćeš staviti nadjev od sira. Poravnaj nadjev pa na njega stavi koru tijesta, premaži ju s 1-2 žlice maslaca, stavi drugu koru pa na nju prelij nadjev od oraha. Ponovo poravnaj pa prekrij korom, premaži maslacem, prekrij drugom korom, pa na nju stavi nadjev od maka. Poravnaj, stavi koru, premaži maslacem, stavi drugu koru i dodajte nadjev od jabuka. Poravnaj jabuke pa prekrij s 3 kore namazane maslacem.
Gibanicu stavi peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 40 minuta.
Za to vrijeme vrhnje dobro pomiješaj s jajetom. Izvadi gibanicu iz pećnice i premaži ju vrhnjem pa vrati u pećnicu još 15-20 minuta odnosno dok vrhnje ne poprimi zlatno žutu boju.
Gibanicu izvadi iz pećnice i ostavi ju da stoji barem nekoliko sati, idealno preko noći kako bi se proželi okusi. Posluži samu ili s kuglicom sladoleda od vanilije.
Savjet
Ako želiš raditi slovensku verziju prekmurske gibanice, jednostavno poduplaj broj slojeva nadjeva i kora. Nadjev sa sirom možeš napraviti i bez grožđica, dok sir možeš zamijeniti mladom skutom.