Slatka jesen uz orahe i mak

Recepti u kojima ćete uživati ove jeseni

Slatka jesen uz orahe i mak

Orasi su prava jesenska poslastica, bez kojih je teško zamisliti kolače i torte. U kombinaciji sa čokoladom, šlagom, kavom, medom ili sušenim voćem, orah je nezamjenjiv u receptima za najrazličitije poslastice. Mnogi ne mogu odoljeti ni kolačima u kojima je glavni sastojak mak. Mljeveni mak služi uglavnom kao nadjev za razne savijače, makovnjače, torte, sitne kolače i razna druga slatka jela.

Zašto jesti orahe?

Orah je plod pun antioksidansa i hranjivih tvari i zbog toga se preporučuje konzumiranje 30 grama oraha dnevno. Orasi snižavaju krvni tlak i utječu na opuštanje. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebice alfa linolenske kiseline i omega 3 masnih kiselina. To su hranjive tvari koje se uspješno bore protiv stresa. Znanstvenici vjeruju da vitamin E i flavonoidi u orasima pomažu uništiti štetne slobodne radikale koji mogu uzrokovati demenciju. Orah sadrži i seratonin, poznat još kao hormon sreće, a osim što će vas učiniti sretnijim, također će vas i zasititi. Šačica oraha puno je bolja za utažavanje žudnje za grickanjem, a tako ćete preskočiti i kaloričnije alternative.

Orahovo ulje

Iz sjemenke oraha dobiva se ulje koje je poznato za njegu kose, ali se rjeđe koristi u prehrani. To je prava šteta, jer je ulje oraha, poput ulja lana i konoplje, iznimno bogato esencijalnom omega-3 masnom kiselinom, vrlo korisnom za zdravlje krvožilnog sustava. Naime, omega-3 masna kiselina štiti krvne žile od ateroskleroze, te snižava razinu štetnog kolesterola u krvi. Osim što je poput ulja lana i konoplje  korisno za očuvanje zdravlja, ulje oraha ima i najugodniji okus. Kod kupnje potrebno je pripaziti jer se pod nazivom “orahovo ulje” često skriva macerat lista oraha u drugom biljnom ulju, što nema ni izdaleka ista svojstva kao pravo ulje oraha dobiveno hladnim prešanjem ploda. Orahovo ulje vrlo je hranjivo za kosu i kožu, pogotovo suhu i zrelu. Ljuska oraha, kao i lišće stabla oraha mogu se također koristiti u zdravstvene svrhe. Orah se puno koristi u kulinarstvu, a klinička ispitivanja potvrđuju kako redovito uzimanje sjemenki oraha može smanjiti povišenu razinu kolesterola u krvi. Ulje oraha ne preporučuje se pretjerano zagrijavati.

Foto: © Micko1986 - fotolia

Kocke od oraha

Sastojci za tijesto:
5 jaja
10 dag šećera
10 dag brašna
10 dag maslaca ili margarina
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice ruma

Za kremu:
10 žlica šećera
2 žlice vode
1 žlica kakaa
20 dag mljevenih oraha
20 dag maslaca
5 dag čokolade za kuhanje

Priprema:
Pjenasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer u čvrstu smjesu, dodati razmekšani maslac ili margarin i rum, zatim polako umiješati brašno u koje smo pomiješali prašak za pecivo. Lagano peći u pećnici koju smo zgrijali na 200 stupnjeva. Prokuhati vodu, šećer, kakao i čokoladu u to dodati maslac i mljevene orahe. Dobro izraditi i premazati tijesto. Dok je još krema topla ukrasiti kolač, rezanim orasima, ili čokoladom.

Torta od maka i jabuka

Sastojci: za biskvit:
2 jaja
2-3 žlice tople vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
75 g brašna
50 g škrobnog brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev od maka:
400 g mljevenog maka
100 g šećera
2 vanilin šećera
50 g griza
50 ml mlijeka

Nadjev od jabuka:
400 g jabuka
50 g šećera
sok od 1 limuna
100 g listića badema

Priprema:
Za biskvit prosijte obje vrste brašna i prašak za pecivo. Pjenasto miksajte jaja i vodu, dodajte šećer i vanilin šećer te miksajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte mješavinu brašna. Tijesto stavite u kalup promjera 28 cm prethono namazan maslacem i posut krušnim mrvicama, pa pecite oko 25 minuta na temepraturi 180 stupnjeva C. Za nadejv zakipite mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte pomiješani mak s grizom i kuhajte 2-3 minute pa ohladite. Jabuke ogulite, narezite na ploške, poškropite limunovim sokom. Jabuke kratko, 2-3 minute, prokuhajte sa šećerom, samo da omekšaju. Ohlađeni biskvit tavite na tanjur. Na biskvit stavite pola nadjeva od maka, zatim rasporedite jabuke, završite drugom polovicom nadjeva od jabuka. Ostavite u hladnjaku da se stegne 4-5 sati. Prije posluživanja tortu pospite listićima badema.

Brzi kolač s orasima i jabukama

Sastojci: za biskvit:
3 jaja
1 dl šećera
2 dl pšeničnog grisa
1 dl ulja
1 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
4 ribane jabuke
2 dl mljevenih oraha ili lješnjaka

Za glazuru:
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema:
Miksati jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto. Tada postepeno dodavati ostale sastojke. Na kraju kuhačom umiješati mljevene orahe i ribane jabuke. Peći u namašćenom i pobrašnjenom limu na 180 ? oko 25 -30 minuta.Pečeni kolač preliti čokoladnom glazurom, a potom ga ostaviti da se glazura stisne i ohadi.

Klasika: orehnjača i makovnjača

(izvor: podravka.hr)

Za kvasac
10 g šećera (1 žlica)
30 g pšeničnog glatkog brašna Podravka
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca

Za tijesto
500 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
½ žličice soli
2 žumanca
1 jaje
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma

Za nadjev od oraha
250 g oraha
100 ml mlijeka
80 g šećera
50 g grožđica
1 žlica ruma
Cimet mljeveni Podravka
1 žlica Meda cvjetnog Podravka
limunova korica
1/2 Vanilin šećer Dolcela

Za nadjev od maka
250 g mljevenog maka
80 g šećera
150 ml mlijeka
1/2 žlice maslaca
1/2 vanilin šećera
30 g grožđica po želji

Za premazivanje
1 jaje


Priprema
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže.
U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.

U međuvremenu pripremite nadjeve. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.  Pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dodajte maslac i dobro izmiješajte te ostavite da se ohladi. Ove smjese nadjeva ne smiju biti suhe, jer će se pečene korice odvajati od njega.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.