Krem juha od poriluka
Sastojci:
3 velika poriluka
2 žlice maslaca
4 šalice pileće juhe
2 krumpira, očišćena i narezana na kockice
1 i pol žličice soli
prstohvat sušenog mažurana
1 grančica svježeg timijana
pola žličice sušene majčine dušice
1 lovorov list
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
crni papar
tabasco umak (po želji)
Postupak:
Očistite poriluk. Zeleni dio po želji možete ostaviti ili odvojiti. Narežite na tanke kolutiće. Otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i kuhajte 10 minuta dok malo ne omekša. Tome dodajte juhu, krumpir narezan na kockice, lovorov list, mažuran, timijan i sol. Pojačajte temperaturu da zavrije i zatim smanjite. Kuhajte barem 20 minuta.
Maknite lovorov list i timijan. Pomoću štapnog miksera izmiksajte juhu. Dodajte peršin i kuhajte još par minuta. Po želji dodajte još soli, mljeveni crni papar i tabasco umak.