Zapečeni poriluk i šparoge
Sastojci:
3 deblje kriške pancete, narezane na manje komadiće
1 paket šparoga, očišćenih i narezanih na manje komadiće
6 kriški kruha, izrezanih na komadiće, zajedno s korom
2 poriluka, očišćena i narezana na manje kolute
2 žlice maslaca
pola male šalice feta sira
8 jaja
2 šalice mlijeka
pola žličice majčine dušice
1 žličica soli
malo mljevenog papra
1/4 šalice parmezana
Postupak:
Stavite pancetu u tavi na srednju laganu vatru i pržite 10-12 minuta, lagano miješajući. Dok se slanina prži, pripremite kruh. Ako je kruh svježi, narežite ga na kockice, rasporedite na tepsiju i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta kako bi se osušio.
U posebnu posudu stavite vodu da provrije i unutra šparoge, na jednu minutu. Izvadite šparoge i stavite u hladnu vodu na par minuta. Izvadite slaninu iz tave te u nju dodajte maslac i poriluk te dinstajte 10-15 minuta dok ne omekša.
U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, feta sir, majčinu dušicu, sol i papar. U istu smjesu stavite kruh i pritisnite prema dolje te dodajte poriluk i šparoge. Lagano promiješajte.
Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Jednu žlicu maslaca upotrijebite da namažete protvan u koji ćete staviti sve sastojke. Na to pospite slaninu i lagano zalijte smjesom od jaja, poriluka i šparoga. Pospite naribanim parmezanom.
Pecite 45 minuta, to jest dok se gornji dio lagano zarumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi, barem 5 minuta.