Gastro
Gastro

Slasni recepti s porilukom!

Slasni recepti s porilukom!
Donosimo vam par prijedloga za savršene obroke s porilukom

Poriluk je namirnica u najbližem srodstvu s lukom i češnjakom. Potječe još od starih Rimljana i Grka te je već tada bio cijenjen kao iznimno ljekovita namirnica. Odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline, vitamina B6 i C. Poriluk sadrži tvari koje djeluju kao prirodni antibiotik, snizuju kolesterol i krvni tlak, a u prehrani se mogu pripremati na razne načine. Vrlo je važan kao povrće, a koristi se cijeli - i bijela stabljika i zeleno lišće. Provjerite recepte koje smo odabrali za vas - vjerujemo da ćete neke od njih poželjeti isprobati već danas! P.S. - Jeste li znali da je poriluk zaštitni znak Walesa?

Izvor: simplyrecipes.com, marthastewart.com Foto: freedigitalphotos.net

Zapečeni poriluk i šparoge

Sastojci: 3 deblje kriške pancete, narezane na manje komadiće 1 paket šparoga, očišćenih i narezanih na manje komadiće 6 kriški kruha, izrezanih na komadiće, zajedno s korom 2 poriluka, očišćena i narezana na manje kolute 2 žlice maslaca pola male šalice feta sira 8 jaja 2 šalice mlijeka pola žličice majčine dušice 1 žličica soli malo mljevenog papra 1/4 šalice parmezana Postupak: Stavite pancetu u tavi na srednju laganu vatru i pržite 10-12 minuta, lagano miješajući. Dok se slanina prži, pripremite kruh. Ako je kruh svježi, narežite ga na kockice, rasporedite na tepsiju i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta kako bi se osušio.  U posebnu posudu stavite vodu da provrije i unutra šparoge, na jednu minutu. Izvadite šparoge i stavite u hladnu vodu na par minuta. Izvadite slaninu iz tave te u nju dodajte maslac i poriluk te dinstajte 10-15 minuta dok ne omekša.  U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, feta sir, majčinu dušicu, sol i papar. U istu smjesu stavite kruh i pritisnite prema dolje te dodajte poriluk i šparoge. Lagano promiješajte. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Jednu žlicu maslaca upotrijebite da namažete protvan u koji ćete staviti sve sastojke. Na to pospite slaninu i lagano zalijte smjesom od jaja, poriluka i šparoga. Pospite naribanim parmezanom. Pecite 45 minuta, to jest dok se gornji dio lagano zarumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi, barem 5 minuta.

Krem juha od poriluka

Sastojci: 3 velika poriluka 2 žlice maslaca 4 šalice pileće juhe 2 krumpira, očišćena i narezana na kockice 1 i pol žličice soli prstohvat sušenog mažurana 1 grančica svježeg timijana pola žličice sušene majčine dušice 1 lovorov list 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina crni papar tabasco umak (po želji) Postupak: Očistite poriluk. Zeleni dio po želji možete ostaviti ili odvojiti. Narežite na tanke kolutiće. Otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i kuhajte 10 minuta dok malo ne omekša. Tome dodajte juhu, krumpir narezan na kockice, lovorov list, mažuran, timijan i sol. Pojačajte temperaturu da zavrije i zatim smanjite. Kuhajte barem 20 minuta.  Maknite lovorov list i timijan. Pomoću štapnog miksera izmiksajte juhu. Dodajte peršin i kuhajte još par minuta. Po želji dodajte još soli, mljeveni crni papar i tabasco umak.

Pirjani poriluk

Sastojci: 4-6 poriluka 1 češanj češnjaka, mljevenog 3-4 žlice maslaca sol 2 žličice svježeg timijana 1 žličica šećera 1 lovorov list 1 šalica bijelog vina (ili povrtnog temeljca) 1/4 šalice nasjeckanog peršina Postupak: Izrežite poriluk na uzdužne komade i operite ga hladnom vodom. U tavi lagano zagrijte maslac i dodajte češnjak. Na to stavite poriluk i ostavite minutu-dvije; a zatim poriluk okrenite na drugu stranu i ostavite isto toliko. Posolite. Zatim sve zalijte temeljcem, dodajte šećer, timijan. Ostavite da se kuha 35-45 minuta u poklopljenoj tavi. Na kraju dodajte peršin, promiješajte i poslužite.

Piletina, poriluk i gljive

Sastojci: 1 komad pilećih prsa (bez kosti) sol svježe mljeveni papar 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 poriluk (bijeli i blijedo zeleni dio), nasjeckan i opran 1 stabljika celera, narezan na kockice 1 šalica gljiva – narezanih 3 žlice brašna 3/4 šalice punomasnog mlijeka 1 sušeni lovorov list 8 kriški kruha (bez kore), narezan na kockice 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina 1/3 šalice sitno naribanog parmezana Postupak: Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu. Na izrezane komade piletine stavite sol i papar. Na tavi zagrijte ulje i dodajte piletinu. Pirjajte 3-4 minute sa svake strane. Zatim smanjite temperaturu i ostavite još 10 minuta. Izvadite meso. U tavicu dodajte još malo ulja, poriluk, celer, gljive i sol. Kuhajte, povremeno miješajući, od 8 do 10 minuta. Zatim dodajte brašno, mlijeko i lovorov list te kuhajte dok se ne zgusne, istovremeno miješajući. Kruh narezan na kockice poredajte po tepsiji i prelijte s pola smjese povrća. Na to stavite piletinu i opet na to povrće. Pospite peršinom i parmezanom. Pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 25 do 30 minuta. Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja.

Rižoto od poriluka, graška i pancete

Sastojci: 2 poriluka, bijeli i svijetlo zeleni dio otprilike 10 šalica pileće juhe 4 kriške slanine, narezane po želji 2 i pol šalice riže 1 šalica suhog bijelog vina 3/4 smrznutog graška 1/2 šalice ribanog parmezana 1 do 2 žličice svježeg soka od limuna sol mljeveni papar Postupak: Prepolovite poriluk i dobro ga operite. Osušite i narežite na tanke kriške. U tavu stavite slaninu i miješajte dok se lagano ne zapeče, a na to zatim dodajte poriluk i dinstajte dok ne omekša, barem pet minuta. Tome dodajte rižu i vino te miješajte dok vino ne ispari, oko dvije minute. Na rižu stavite jednu šalicu pileće juhe i ponavljajte postupak sve dok se riža ne skuha, to jest dok ne bude kremasta. Pred kraj u sve to stavite grašak. Na kraju, pospite parmezanom i ostavite u zatvorenoj tavi barem dvije minute. Dodajte limunov sok, sol i papar te pospite još jednom parmezanom.

Bruskete od poriluka i sira

Sastojci:  2 žlice maslinovog ulja 6 srednjih poriluka (bijeli i svijetlo zeleni dijelovi), prepolovljeni po dužini i tanko narezani 1 žličica sušene majčine dušice sol svježe mljeveni papar 4 velike kriške tamnog kruha 8 šnita Brie sira, tanko narezanog 2 manje rajčice, narezane na ploške Postupak: Zagrijte maslinovo ulje na tavici. Dodajte poriluk i majčinu dušicu, posolite i popaprite. Kuhajte i miješajte dok poriluk ne omekša, otprilike 15 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu i na rešetku posložite šnite kruha. Na njih stavite sir, kuhani poriluk i narezanu rajčicu. Gore na to pospite malo maslinovog ulja i svježe mljevenog papra. Stavite u pećnicu na 5-8 minuta, poslužite odmah.