Gourment doživljaj

Nakon gastro radionice Davida Skoke otkrila sam da kuhanje može biti gušt

U Aminess Maestral Hotelu u Novigradu održavaju se radionice koje vodi poznati chef David Skoko, a kuhanje na takvoj radionici je iskustvo koje se pamti

BeFunky-collage (6).jpg
Foto: Sanja Mijac

Chef David Skoko veliko je ime hrvatskog kulinarstva - vrhunski kuhar, karizmatičan i omiljen chef s golemim znanjem iza sebe. Sve svoje vrline, ali i prepoznatljivost koristi kako bi promovirao hrvatsku kuhinju u inozemstvu, ali i nas naučio da se zdravije hranimo i više poštujemo domaće namirnice. Radoholičar Skoko je uvijek u nekim novim projektima, a jedan od zanimljivih projekata je Aminess Wine & Gourmet Nights i Aminess Cooking with Class by David Skoko koji pruža gastronomski užitak na nekoliko razina.

Tko želi otkriti tajne vrhunskog chefa i naučiti bolje i zdravije kuhati može se pridružiti Davidu Skoku na radionici u Novigradu. Sudjelovala sam na jednoj takvoj radionici i oduševljeno izašla iz Skokove kuhinje jer osim što sam naučila kako jednostavno skuhati odlične obroke, shvatila sam i da se uz "obične" namirnice i laku pripremu mogu zdravije hraniti.

Ovaj uspješan Puležanin je odlučio pokazati kako se ne moraju provesti sati u kuhinji da bi se dobro hranili, ali ta radionica za mene je bila puno više od samih trikova u kuhinji. Duhovito i bez previše potrebe da se svidi svakome, Skoko objašnjava zašto je važno da se zdravo hranimo, ali i koliko je bitno da ne mistificiramo hranu nego poštujemo namirnice koje imamo u svojoj okolini. Kao zaljubljenik u more i svoju Istru, uvijek će prednost dati lokalnom.

Image
Foto: Sanja Mijac

Vrhunska radionica na jednostavan način

Radionica je za mene je bila jedinstveni gourmet doživljaj jer za početak jako je teško zamisliti kako će izgledati - vrhunski kuhar s običnim ljudima? Hoću li nešto naučiti i mogu li savjete velikog chefa koristiti u svom vrlo jednostavnom kuhanju?

U radionici sudjeluje desetak ljudi, a ono što je najvažnije Skoko radi vrlo jednostavna jela pa je koristio namirnice poput ječma, leće, puno povrća, ali i ribe. Svaki od sudionika može naučiti tehnike rezanja i sudjelovati u procesu kuhanja, a sve je obojano zanimljivim pričama. Kroz dogodovštine iz kuhinje Skoko "provlači" vrlo važne informacije koje i mi možemo koristiti u kuhinji.

Nakon četiri sata ove radionice i tri fantastična jela shvatila sam da je za pripremu obroka, a nikad prije s takvim užitkom nisam pojela ječam, potrebno nekoliko dobrih namirnica, malo vremena i truda. Raža s lećom i kremom od kukuruza šećerca, morski pas s ječmom i povrćem, sipa s baby špinatom bili su jedna od najukusnijih jela koje sam ikada probala. Omiljeni kuhar pokazao je kako se uz tanko narezanu i preprženu sipu može sljubiti vrlo jednostavan umak od špinata koji čak nije potrebno ni kuhati. U blender je stavio baby špinat, maslinovo ulje, feta sir, češnjak i papar te dobio vrlo ukusan umak - vrlo zdravo i čistog okusa. Sada kada to znam mogu ga kombinirati i u svojoj kuhinji s drugom vrstom ribe ili mesom. A od kukuruza šećerca i mlijeka vrlo brzo se može pripremiti krema koja će obogatiti namirnice poput leće. Ovo su samo djelići savjeta koje je Skoko podijelilo na svojoj radionici koji mogu bogatiti svakodnevno kuhanje.

Nakon povratka kući i ulaska u svoju kuhinju prvo sam provjerila svoj hladnjak i razmišljala kako bi se moje namirnice mogla bolje pripremiti. Za mene je počela nova faza kuhanja - jednostavno i promišljeno. Uz jedan mali dodatak, za veći užitak na nepcima potrebno je i dobro raspoloženje jer Skoko je na vrlo duhovit način objasnio kako ga je japanski chef naučio da uvijek treba kuhati s osmijehom.

Image
Foto: Sanja Mijac

Također svaki od sudionika imao je priliku razriješiti sve nedoumice vezane za kuhanje od toga kako pravilo naoštriti noževe do korištenja začina. Za Skoku je ovo veliki izazov, a projekt se nastavlja u rujnu i listopadu jer kako je rekao "korištenjem lokalnih namirnica s naglaskom na sezonalnost, svoje polaznike želim podučiti kako da osvježe svoje kulinarsko umijeće i dodatno oplemene vlastite recepture".

Aminess Wine & Gourmet Nights

Uz ove radionice koje su svakako svjetla točka u našoj turističkoj ponudi, Aminess Maestral Hotel pripremio je i ekskluzivne večere u kojima se može uživati u vrhunskom kuhanju Davida Skoke i Janeza Bratovža. Dva ugledna chefa u četvrtoj sezoni Aminess Wine & Gourmet Nights pripremaju pet sljedova s vrhunskim vinima, a cijeli doživljaj je vrlo opušten i ispunjen nevjerojatnim okusima. Domaće namirnice svinjetine, boškarina i trilje pripremljene su s pomakom, a chefovi osim svog znanja pokazuju i koliko su spremni eksperimentirati.

Image
Foto: Aminess

"Iznimno mi je zadovoljstvo ponovno biti u prilici gostima predstaviti inovativne specijalitete pripremljene od vrhunskih i najboljih svježih lokalnih namirnica. Upravo to i činimo ovim projektom, jer kroz gourmet ponudu želimo maksimalno promovirati bogatstvo i raznolikost istarske gastronomije", rekao je Skoko.

Koliko je popularan ovaj način prezentacije istarske kuhinje govori i činjenica da tijekom protekle tri sezone ovog projekta održano 26 večera na kojima je uživalo više od 1500 posjetitelja. Ekskluzivne večere održavat će se tijekom srpnja, kolovoza, rujna i listopada jednom mjesečno, a Istra i njezini turistički djelatnici još jednom su pokazali kako je moguće obogatiti ponudu, ali i ostati autentičan i uvijek ići korak dalje.

Image
Foto: Aminess
Image
Foto: Aminess
Image
Foto: Aminess
Image
Foto: Aminess