Smokve ili šipak
Pekmez od smokava
5 kg smokava
1 kg šećera
Smokve se operu, ogule, samelju i propasiraju kroz sito.Tako se dobije sok koji se kuha jedno vrijeme, a zatim se doda šećer i dalje kuha dok se ne zgusne.
Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke, ostavi na mlakom mjestu 12 sati, a zatim poklope.
Pekmez od šipka
4 kg šipka
1 kg šećera
Šipak se može pripremiti na dva načina: 1. očiste se s jedne i druge strane, operu, preliju s tek toliko vode da budu prekriveni i kuhaju dok ne omekšaju. Procijede se kroz sito.
2. očiste se s jedne i druge strane, svaki razreže i izvade koštice te kuhaju dok ne postanu mekani. Procijede se kroz sito.
U dobivenu masu šipaka stavi se šećer i kuha oko 30 minuta, odnosno dok se ne zgusne. Sipa se u vruće staklenke i poklopi.
Photo credit: photobyleigh via Foter.com / CC BY-SA