Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Ukusno i fino, a jednostavno za pripremiti!

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Marelice ili dunje

Michał Grosicki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pekmez od marelica

1 kg marelica
0.50 kg

Marelice se očiste od koštica, samelju u stroju za mljevenje mesa i stave kuhati na laganu vatru 15 do 20 minuta. Nakon toga se umiješa šećer i kuha sve dok se pekmez ne zgusne. Ulijeva se u vruće staklenke koje se nakon 12 sati poklope celofanom i poklopcem.

Pekmez od dunja

1 kg očišćenih dunja
0,80 kg šećera

Dunje se ogule, izrežu na kriške, očiste od koštica, preliju vodom tek toliko da su pokrivene i kuhaju 10 do 15 minuta. Skuhane dunje samelju se u stroju za mljevenje mesa. Samljevene dunje kuhaju se 15 minuta bez šećera, zatim se doda šećer i kuha dotle dok se pri miješanju ne pojavi dno posude.
Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke, prekrije arkom papira i ostavi preko noći. Kada se uhvati korica, staklenke se poklope.

3/5