Šparoge su namirnica koja se prije smatrala delicijom, međutim - danas je dostupna svima i zato je to potrebno iskoristiti! Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, iznimno cijenjena te raširena po mnogim kontinentima. Iznimno je dobra za korištenje zbog svojih nutritivnih vrijednosti - sadrži vitamine A, K, B, C i E kao i folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, magnezij...
Ova namirnica siromašna je kalorija pa vjerujemo da je idealna za one koji teže mršavljenju. Smanjuje kolesterol i krvni tlak, te pomaže u liječenju probavnih problema. Također, važno je spomenuti da je šparoga jedno od jačih sredstava za čišćenje organizma, pomaže kod kroničnog umora, štiti od astme i alergije.
Kada se radi o šparogi u prehrani, mogu se kupiti na tržnici od ožujka do lipnja. Pritom je posebno važno obratiti pozornost na zelenu boju i čvrstu teksturu. Kod spremanja dobro pripazite koje dijelove režete, a nije potrebno kuhanje duže od 10 minuta. Šparoge se mogu poslužiti s maslinovim uljem, uz salatni preljev, umak.. Kod nas su najpoznatije pripremljene s jajima, ali postoji bezbroj recepata i načina na koje ih možete pripremiti. Pogledajte par naših prijedloga!
Izvor: allrecipes.com
Pržene šparoge s gljivama
1 hrpa svježih šparoga
svježe gljive, narezane na četvrtine
2 grančice svježeg ružmarina
2 žlice maslinovog ulja
sol i crni papar
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Stavite šparoge i gljive u protvan za pečenje, zalijte maslinovim uljem i dodajte svježi ružmarin, sol i crni papar. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, dok šparoge ne otpuste. Poslužite po želji uz salatu ili umak.
Pileća prsa punjena sa šparogama i mozzarellom
2 polovica pilećih prsa, bez kože
sol, papar
1 paket svježih šparoga
1/4 šalice krušnih mrvica
1 paket mozzarelle
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pileća prsa odvojite na način da dobijete malo veće komade mesa u koje ćete moći staviti šparoge i zarolati. Pospite soli i paprom. Stavite šparoge na komad mesa i na to mozzerellu te zarolajte. Isto napravite s ostalim komadima mesa. Rolice stavite u pripremljenu posudu za pečenje i pospite s dvije žlice krušnih mrvica. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
Svježa juha od šparoga
1 paket svježih šparoga
3/4 šalice nasjeckanog luka
1/2 šalice biljnog ulja
1 žlica maslaca
2 žlice brašna
1 žličica soli
malo mljevenog crnog papra
1 šalica sojinog mlijeka
1/2 šalice jogurta
1 žličica soka od limuna
1/4 šalice naribanog parmezana
Stavite luk i šparoge na tavu zajedno s biljnih uljem. Pričekajte da zakuha, zatim smanjite vatru i pustite pirjati da omekša. Nekoliko šparoga možete ostaviti za ukras, a ostatak stavite u blender i izmiješajte da bude kao pire. U tavu u kojoj ste pirjali povrće stavite maslac. Dok se rastopi dodajte brašno, sol i papar. Pripazite da brašno ne dobije smeđu boju, miješajte i ostavite na vatri ne duže od dvije minute. Umiješajte pire od povrća i mlijeko u tavu. U tu smjesu umutite jogurt i sok od limuna. Prokuhajte. Stavite u tanjure i po želji ukrasite šparogama koje ste odvojili ili pospite parmezanom.
Šparoge s limunom i sezamom
1 paket svježih šparoga
1/3 šalice margarina ili maslaca
3 žlice sezamovih sjemenki
1 žlica limunovog soka
1 žlica svježeg sjeckanog peršina
sol i papar
Stavite šparoge u veliki lonac napunjen vodom i kuhajte dok malo ne omekšaju (cca. 5 minuta). Ocijedite i stavite na posudu za posluživanje. U međuvremenu, rastopite maslac ili margarina na srednje jakoj vatri na tavi. Stavite na to sjemenke sezama i stalno miješajte, dok ne postanu zlatno smeđe boje. Pržite oko dvije minute. U to umiješajte sok od limuna i svježe sjeckani peršin te začinite soli i paprom. Umak prelijte preko kuhanih šparoga.
Pečene šparoge s parmezanom
Sastojci:
1 paket svježih šparoga
1 žlica maslinovog ulja
malo mljevenog papra
2 šalice naribanog parmezana
1 svježi limun, narezan na kriške
Postupak:
Zagrijte pećnicu za 230 stupnjeva. Stavite vodu u lonac i u to šparoge. Pustite da se zavrije i kuhajte 2-4 minute, ovisno o debljini. Stavite šparoge na posudu koju ćete staviti u pećnicu. Pospijte maslinovim uljem i crnim paprom te parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Šparoge nemojte okretati ni tresti. Polijte limunovim sokom.