403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Sezona je šparoga! Isprobajte ukusne recepte...

Sezona je šparoga! Isprobajte ukusne recepte...
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Uvrstite u svoju prehranu jednu od najkvalitetnijih namirnica proljeća

Šparoge su namirnica koja se prije smatrala delicijom, međutim - danas je dostupna svima i zato je to potrebno iskoristiti! Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, iznimno cijenjena te raširena po mnogim kontinentima. Iznimno je dobra za korištenje zbog svojih nutritivnih vrijednosti - sadrži vitamine A, K, B, C i E kao i folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, magnezij...  Ova namirnica siromašna je kalorija pa vjerujemo da je idealna za one koji teže mršavljenju. Smanjuje kolesterol i krvni tlak, te pomaže u liječenju probavnih problema. Također, važno je spomenuti da je šparoga jedno od jačih sredstava za čišćenje organizma, pomaže kod kroničnog umora, štiti od astme i alergije.  Kada se radi o šparogi u prehrani, mogu se kupiti na tržnici od ožujka do lipnja. Pritom je posebno važno obratiti pozornost na zelenu boju i čvrstu teksturu. Kod spremanja dobro pripazite koje dijelove režete, a nije potrebno kuhanje duže od 10 minuta. Šparoge se mogu poslužiti s maslinovim uljem, uz salatni preljev, umak.. Kod nas su najpoznatije pripremljene s jajima, ali postoji bezbroj recepata i načina na koje ih možete pripremiti. Pogledajte par naših prijedloga!

Izvor: allrecipes.com

Pržene šparoge s gljivama

1 hrpa svježih šparoga svježe gljive, narezane na četvrtine 2 grančice svježeg ružmarina 2 žlice maslinovog ulja sol i crni papar Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Stavite šparoge i gljive u protvan za pečenje, zalijte maslinovim uljem i dodajte svježi ružmarin, sol i crni papar. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, dok šparoge ne otpuste. Poslužite po želji uz salatu ili umak.

Pileća prsa punjena sa šparogama i mozzarellom

2 polovica pilećih prsa, bez kože sol, papar 1 paket svježih šparoga 1/4 šalice krušnih mrvica 1 paket mozzarelle Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pileća prsa odvojite na način da dobijete malo veće komade mesa u koje ćete moći staviti šparoge i zarolati. Pospite soli i paprom. Stavite šparoge na komad mesa i na to mozzerellu te zarolajte. Isto napravite s ostalim komadima mesa. Rolice stavite u pripremljenu posudu za pečenje i pospite s dvije žlice krušnih mrvica. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.

Svježa juha od šparoga

1 paket svježih šparoga 3/4 šalice nasjeckanog luka 1/2 šalice biljnog ulja 1 žlica maslaca 2 žlice brašna 1 žličica soli malo mljevenog crnog papra 1 šalica sojinog mlijeka 1/2 šalice jogurta 1 žličica soka od limuna 1/4 šalice naribanog parmezana Stavite luk i šparoge na tavu zajedno s biljnih uljem. Pričekajte da zakuha, zatim smanjite vatru i pustite pirjati da omekša. Nekoliko šparoga možete ostaviti za ukras, a ostatak stavite u blender i izmiješajte da bude kao pire. U tavu u kojoj ste pirjali povrće stavite maslac. Dok se rastopi dodajte brašno, sol i papar. Pripazite da brašno ne dobije smeđu boju, miješajte i ostavite na vatri ne duže od dvije minute. Umiješajte pire od povrća i mlijeko u tavu. U tu smjesu umutite jogurt i sok od limuna. Prokuhajte. Stavite u tanjure i po želji ukrasite šparogama koje ste odvojili ili pospite parmezanom.

Šparoge s limunom i sezamom

1 paket svježih šparoga 1/3 šalice margarina ili maslaca 3 žlice sezamovih sjemenki 1 žlica limunovog soka 1 žlica svježeg sjeckanog peršina sol i papar Stavite šparoge u veliki lonac napunjen vodom i kuhajte dok malo ne omekšaju (cca. 5 minuta). Ocijedite i stavite na posudu za posluživanje. U međuvremenu, rastopite maslac ili margarina na srednje jakoj vatri na tavi. Stavite na to sjemenke sezama i stalno miješajte, dok ne postanu zlatno smeđe boje. Pržite oko dvije minute. U to umiješajte sok od limuna i svježe sjeckani peršin te začinite soli i paprom. Umak prelijte preko kuhanih šparoga.

Pečene šparoge s parmezanom

Sastojci: 1 paket svježih šparoga 1 žlica maslinovog ulja malo mljevenog papra 2 šalice naribanog parmezana 1 svježi limun, narezan na kriške Postupak: Zagrijte pećnicu za 230 stupnjeva. Stavite vodu u lonac i u to šparoge. Pustite da se zavrije i kuhajte 2-4 minute, ovisno o debljini. Stavite šparoge na posudu koju ćete staviti u pećnicu. Pospijte maslinovim uljem i crnim paprom te parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Šparoge nemojte okretati ni tresti. Polijte limunovim sokom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx