Kolač od suhih šljiva i armanjaka
Sastojci:
300 g suhih šljiva
150 ml soka od jabujke
3 žlice armanjaka ili otopljeni maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
175 g omekšanog maslaca
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica smeđeg šećera
Priprema
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- U posudi pomiješajte suhe šljive i sok od jabuke i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i neka se kuha lagano 10 minuta sve dok ne ishlapi tekućina. Ulijte armanjak i ostavite da se posve ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite ga papirom.
- U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte brašno, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom. Dobro ocijedite suhe šljive, sačuvajte sok i posložite jedan sloj suhih šljiva preko smjese.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta ili dok ne naraste i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač na zagrijani tanjur za posluživanje tako da suhe šljive budu na dnu i prelijte kolač sačuvanim sokom od šljiva. Pospite šećerom i poslužite narezan na krište.
Izvor: Kolači za svaki dan (Zbirka najboljih recepata), Znanje