Juha od mladog luka
Priprema:
1. Zagrij maslinovo ulje u loncu, dodaj usitnjeni češnjak na desetak sekundi, a nakon toga i nasjeckani mladi luk. Pirjaj 5 minuta na laganoj vatri.
2. Dodaj oguljeni i narezani krumpir na kockice. Posoli i popapri te sve dobro promiješaj. Dodaj vode, još jednom pomiješaj i prekrij poklopcem. Kuhaj na srednje jakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha u potpunsoti.
3. Sa štapnim mikserom izblendaj juhu dok ne dobiješ glatku smjesu. Juha bi trebala biti dosta gusta. Nakon blendanja dodaj žličicu soja sosa i ostavi neka se krčka jooš 4-5 minuta.
4. Ako ti je juha pregusta, dodaj još vode (ili povrtnog temeljca). Na kraju po želji dodaj nasjeckani vlasac i naribani parmezan.
Sastojci:
- 450 g mladog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 šalice od 2dcl vode
- sol, papar
- 1 veći krumpir
- 4-5 stabljika vlasca
- pola šalice od 2 dcl naribanog parmezana