Sezona je mladog luka, a mi imamo tri fora recepta koja možeš isprobati

Odlična juha, proljetni stir-fry i slane palačinke s mladim lukom kao glavnom namirnicom

Sezona je mladog luka, a mi imamo tri fora recepta koja možeš isprobati

Mladi luk jedna je od onih namirnica koja je istinski vjesnik proljeća. Zajedno s češnjakom, lukom, porilukom i vlascem spada u biljnu porodicu Allium, a obiluje brojnim vitaminima, mineralima i antioksidansima

Osim toga, savršen je izbor za sve koji pokušavaju smršavjeti jer ima malo kalorija. S druge strane, bogat je vlaknima, sadrži vitamina A, C i K, ali i vitamine B-skupine.   

Image

Što ovog proljeća ne biste smjeli izostaviti sa svog stola?

Image


(Foto: www.profimedia.hr)


Iako su bijele glavice mladog luka njegov najpopularniji dio, ne smijemo zanemariti njegove zelene listove, čije su nutritivne vrijednosti čak i veće od onih u glavici. 

Zdravlje srca i krvožilnog sustava, očiju, kosti i zubi, snižavanje razine šećera u krvi, smanjenje upala te bolja probava samo su neke od njegovih zdravstvenih prednosti, a budući da je upravo proljeće sezona mladog luka - pronašle smo neke zanimljive, jednostavne i zdrave recepte koji ga sadrže. 

Juha od mladog luka


Priprema:

1. Zagrij maslinovo ulje u loncu, dodaj usitnjeni češnjak na desetak sekundi, a nakon toga i nasjeckani mladi luk. Pirjaj 5 minuta na laganoj vatri. 

2. Dodaj oguljeni i narezani krumpir na kockice. Posoli i popapri te sve dobro promiješaj. Dodaj vode, još jednom pomiješaj i prekrij poklopcem. Kuhaj na srednje jakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha u potpunsoti. 

3. Sa štapnim mikserom izblendaj juhu dok ne dobiješ glatku smjesu. Juha bi trebala biti dosta gusta. Nakon blendanja dodaj žličicu soja sosa i ostavi neka se krčka jooš 4-5 minuta. 

4. Ako ti je juha pregusta, dodaj još vode (ili povrtnog temeljca). Na kraju po želji dodaj nasjeckani vlasac i naribani parmezan. 



Sastojci:

  • 450 g mladog luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 šalice od 2dcl vode
  • sol, papar
  • 1 veći krumpir
  • 4-5 stabljika vlasca
  • pola šalice od 2 dcl naribanog parmezana

Proljetni stir-fry

Sastojci za umakPriprema

1. Nasjeckaj svo povrće na manje, jednake komade. 

2. Isperi rižu, procijedi je i stavi je kuhati. Nakon što je kuhana, ostavi je sa strane. 

3. Sve sastojke za umak pomiješaj u jednoj zdjeli. 

4. Zagrij wok na srednje jakoj vatri i dodaj indijske oraščiće. Kada se zažare, ostavi ih sa strane. U isti wok dodaj žlicu ulja, a zatim dodaj brokulu. Nakon minute dodaj tikvicu i kuhaj još minutu. Zatim dodaj mladi luk, rotkvice i grašak. Pirjaj još koju minutu. 

5. Dodaj u wok pripremljeni umak i istog trenutka makni sa štednjaka. Sve pomiješaj i prelij preko riže. 


Sastojci:

  • 4 mlada luka
  • 100 g brokule
  • 1 manja tikvica
  • 10 rotkvica
  • 100 g graška (ili edamame graha)
  • 2 žlice indijskih oraščića
  • 180 g riže

:

  • 2 žlice soja sosa
  • 2 žličice ulja po izboru
  • 4 žličice soka od limuna ili limete
  • 2 žličice javorovog ili agavinog sirupa
  • 1 žličica naribanog đumbira ili đumbira u prahu
  • 1 manji režanj češnjaka, nasjeckan na sitno
  • chili i drugi začini po želji

Palačinke od mladog luka

Sastojci za umakPriprema:

1. Pripremi umak na način da sve sastojke dobro pomiješaš u zdjeli. Ostavi sa strane. 

2. Pomiješaj brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodaj vruću vodu i sa špatulom pomiješaj. Zatim rukama izmijesi tijesto. Pobrašni svoju radnu površinu i valjaj tijesto 6-8 minuta (dodaj još brašna ako je potrebno) dok ne postane glatko. Prekrij s papirom za pečenje i pusti da miruje 45 minuta.

3. Nakon 45 minuta, izvaljaj tijesto u duguljast valjak i zatim prereži na 8 dijelova. Svaki od tih dijelova izvaljaj na oko 12-14 cm promjera. Kistićem premaži ulje i dodaj ustnjeni mladi luk i prstohvat soli. Nakon toga zarolaj izvaljano tijesto u oblik cigarete i zarolaš u obliku pužića. Rukama i valjkom pritisni tijelo kako bi dobila palačinke promjera 12-14 cm. Ponavljaj proces s ostatkom tijesta. 

4. Zagrij ulje u tavici na srednje jakoj vatri. Dodaj palačinku i kuhaj 4-5 minuta sa svake strane ili do ne porpimi zlatno-smeđu boju. Ostavi je sa strane na pokreivenom tanjuru kako bi zadržala toplinu. Ponavljaj proces s ostalim palačinkama. Po želji nareži palačinke u trokutiće i posluži s umakom. 


Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 170 ml kipuće vode
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica od 2dcl nasjekanog mladog luka
  • biljno ulje

:

  • 4 žlice soja sosa
  • 2 žlice vinskog octa
  • 3 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • pola režnja nasjeckanog češnjaka