Jesen nam donosi obilje finih mirisa i okusa, a među najpopularnijim jesenskim voćem zasigurno se nalazi i kraljica voća - jabuke. Prema priči, jabuke su došle iz raja, a danas se u kulinarstvu koriste na brojne načine. Mogu se koristiti u slasticama, ali i slanim jelima, a jednako ih tako volimo jesti i same jer su odličan međuobrok.
Kad je riječ o nutritivnoj vrijednosti, jabuke su iznimno dragocjene i zdrave jer sadrže gotovo sve nutrijente koji su nam potrebni. Imaju puno C vitamina, minerale te polifenole - snažne antioksidante. Imaju malo kalorija pa su odličan izbor za sve one koji se pokušavaju riješiti viška kilograma.
Jabuke nam daju energiju, štite imunitet, pomažu kod umora i gubitka koncentracije. Poboljšavaju probavu te štite od prehlade. Pozitivno djeluju na cjelokupni organizam pa bismo ih svakako trebali uključiti u svoju prehranu.
Nedostaje li ti ideja o tome što i kako pripremiti s jabukama, u nastavku ti donosimo pet odličnih recepata za slastice s jabukama pa ih možeš isprobati već ovog vikenda.
Foto: Instagram, Unsplash
Pita od jabuka s orasima
Sastojci:
Za prhko tijesto:
20 dag brašna
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina
2 žumanjka
korica od 1 limuna
Posip:
4 žlice krušnih mrvica
Punjenje:
6-8 srednje velikih jabuka
10 dag mljevenih oraha
3-4 žlice šećera
malo cimeta
Preljev:
4 žumanjka
4 šalice (male, za kavu) šećera
4 šalice brašna
snijeg od 6 bjelanjaka
šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme
Najprije zamijesi tijesto od brašna, šećera, maslaca, žumanjaka i limunove korice. Razvaljaj ga i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180°C. Dok tijesto bude na pola pečeno, izvadi ga iz pećnice i posipaj krušnim mrvicama. Gore posloži ribane jabuke pomiješane sa šećerom i cimetom. Na kraju posipaj i mljevene orahe. Nakon toga ide preljev. Za preljev izmiksaj žumanjke sa šećerom pa dodaj brašno i snijeg od bjelanjaka. Prelij pitu i vrati u pećnicu da se peće još 40 minuta. Nakon što je pečena i ohlađena, posipaj šećerom u prahu.
Štrudle s jabukama
Sastojci (Broj osoba: 4)
1 kg jabuka
100 g šećera
2 šake oraha
2 žličice cimeta
malo čokolade u prahu
1 pakiranje lisnatog tijesta
malo maslaca
Postupak pripreme
Najprije očisti i naribaj jabuke pa ih pomiješaj sa šećerom.
Dodaj mljevene orahe, čokoladu u prahu i cimet. Tijesto razvaljaj u oblik kvadrata. Sa strane stavi nadjev i 'rolaj' tijesto prema sredini. Vrhove zarolanog tijesta utisni prema unutra te razreži na dva komada. Tijesto prebaci u namašćenu tepsiju (ili obloženu papirom za pečenje) i premaži maslacem. Peci na 200 stupnjeva, oko pola sata.
Muffini s jabukama
Sastojci:
300 g glatkog brašna
2 jaja
2-3 jabuke
80 g šećera
1 žličica praška za pecivo
180 ml mlijeka
50 g maslaca
2 žličice cimeta
prstohvat soli
1 šalica sjeckanih oraha
Za posip:
70 g brašna
50 g maslaca
50 g smeđeg šećera
malo cimeta
Priprema:
U zdjeli pomiješaj brašno s praškom za pecivo, šećer, jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol i cimet. Na kraju dodaj ribane jabuke i sjeckane orahe i dobro promiješaj da se smjesa sjedini. Prebaciti u kalup za muffine u koji si prethodno stavila košarice. Za posip pomiješaj brašno, maslac, smeđi šećer i cimet. Posipaj po muffinima. Peci ih na 200 stupnjeva, oko 20 minuta.
Crumble s jabukama
Sastojci:
4 jabuke
80 g brašna
100 g maslaca
80 g šećera
100 g zobenih pahuljica
2 žlice soka od limuna
1 žličica cimeta
Priprema:
Najprije očisti jabuke i nareži ih na tanke kriške. Vatrostalnu posudu namaži maslacem. Jabuke pomiješaj s cimetom i zasladi po želji. Rasporedi ih po posudi. Za tijesto pomiješaj brašno, maslac,šećer i zobene pahuljice. Mijesi rukama dok tijesto ne postane mrvičasto. Tijesto ravnomjerno rasporedi po jabukama i stavi u pećnicu na 200 stupnjeva, oko 25 minuta. Posluži toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili grčki jogurt.
Brzi kolač s jabukama
Sastojci:
2 jaja
120 g brašna
150 g šećera
3 jabuke
malo soli
Priprema:
Pomiješaj jaja i šećer pa miksaj dok smjesa ne postane pjenasta. Jabuke oguli i nareži ih na kriške. U smjesu s jajima dodaj brašno i jabuke. Smjesu prebaci u okrugli kalup, koji si prethodno namazala maslacem. Peci kolač u pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. Kolač posipaj šećerom u prahu i posluži uz sladoled ili šlag