Gastro
Gastro

Sezona je jabuka, a mi imamo recepte za slastice s omiljenim jesenskim voćem

Sezona je jabuka, a mi imamo recepte za slastice s omiljenim jesenskim voćem
Donosimo ti pet ukusnih recepata s kraljicom voća, a možeš ih isprobati već ovog vikenda

Jesen nam donosi obilje finih mirisa i okusa, a među najpopularnijim jesenskim voćem zasigurno se nalazi i kraljica voća - jabuke. Prema priči, jabuke su došle iz raja, a danas se u kulinarstvu koriste na brojne načine. Mogu se koristiti u slasticama, ali i slanim jelima, a jednako ih tako volimo jesti i same jer su odličan međuobrok.  

Kad je riječ o nutritivnoj vrijednosti, jabuke su iznimno dragocjene i zdrave jer sadrže gotovo sve nutrijente koji su nam potrebni. Imaju puno C vitamina, minerale te polifenole - snažne antioksidante. Imaju malo kalorija pa su odličan izbor za sve one koji se pokušavaju riješiti viška kilograma.  

Jabuke nam daju energiju, štite imunitet, pomažu kod umora i gubitka koncentracije. Poboljšavaju probavu te štite od prehlade. Pozitivno djeluju na cjelokupni organizam pa bismo ih svakako trebali uključiti u svoju prehranu.   Nedostaje li ti ideja o tome što i kako pripremiti s jabukama, u nastavku ti donosimo pet odličnih recepata za slastice s jabukama pa ih možeš isprobati već ovog vikenda.  

Foto: Instagram, Unsplash

Pita od jabuka s orasima

Sastojci:  Za prhko tijesto: 20 dag brašna 10 dag šećera 15 dag maslaca ili margarina 2 žumanjka korica od 1 limuna Posip: 4 žlice krušnih mrvica Punjenje: 6-8 srednje velikih jabuka 10 dag mljevenih oraha 3-4 žlice šećera malo cimeta Preljev: 4 žumanjka 4 šalice (male, za kavu) šećera 4 šalice brašna snijeg od 6 bjelanjaka šećer u prahu za posipanje Postupak pripreme Najprije zamijesi tijesto od brašna, šećera, maslaca, žumanjaka i limunove korice. Razvaljaj ga i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180°C. Dok tijesto bude na pola pečeno, izvadi ga iz pećnice i posipaj krušnim mrvicama. Gore posloži ribane jabuke pomiješane sa šećerom i cimetom. Na kraju posipaj i mljevene orahe.  Nakon toga ide preljev. Za preljev izmiksaj žumanjke sa šećerom pa dodaj brašno i snijeg od bjelanjaka. Prelij pitu i vrati u pećnicu da se peće još 40 minuta. Nakon što je pečena i ohlađena, posipaj šećerom u prahu.   

Štrudle s jabukama

Sastojci (Broj osoba: 4) 1 kg jabuka100 g šećera2 šake oraha 2 žličice cimetamalo čokolade u prahu1 pakiranje lisnatog tijestamalo maslaca Postupak pripreme Najprije očisti i naribaj jabuke pa ih pomiješaj sa šećerom. Dodaj mljevene orahe, čokoladu u prahu i cimet. Tijesto razvaljaj u oblik kvadrata. Sa strane stavi nadjev i 'rolaj' tijesto prema sredini. Vrhove zarolanog tijesta utisni prema unutra te razreži na dva komada. Tijesto prebaci u namašćenu tepsiju (ili obloženu papirom za pečenje) i premaži maslacem. Peci na 200 stupnjeva, oko pola sata.   

Muffini s jabukama

Sastojci:   300 g glatkog brašna 2 jaja 2-3 jabuke 80 g šećera 1 žličica praška za pecivo 180 ml mlijeka 50 g maslaca 2 žličice cimeta prstohvat soli 1 šalica sjeckanih oraha   Za posip:   70 g brašna 50 g maslaca 50 g smeđeg šećera malo cimeta   Priprema:   U zdjeli pomiješaj brašno s praškom za pecivo, šećer, jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol i cimet. Na kraju dodaj ribane jabuke i sjeckane orahe i dobro promiješaj da se smjesa sjedini. Prebaciti u kalup za muffine u koji si prethodno stavila košarice. Za posip pomiješaj brašno, maslac, smeđi šećer i cimet. Posipaj po muffinima. Peci ih na 200 stupnjeva, oko 20 minuta.

Crumble s jabukama

Sastojci:  4 jabuke 80 g brašna 100 g maslaca 80 g šećera 100 g zobenih pahuljica 2 žlice soka od limuna 1 žličica cimeta   Priprema:   Najprije očisti jabuke i nareži ih na tanke kriške. Vatrostalnu posudu namaži maslacem. Jabuke pomiješaj s cimetom i zasladi po želji. Rasporedi ih po posudi. Za tijesto pomiješaj brašno, maslac,šećer i zobene pahuljice. Mijesi rukama dok tijesto ne postane mrvičasto. Tijesto ravnomjerno rasporedi po jabukama i stavi u pećnicu na 200 stupnjeva, oko 25 minuta. Posluži toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili grčki jogurt.

Brzi kolač s jabukama

 

Sastojci:   2 jaja 120 g brašna 150 g šećera 3 jabuke malo soli   Priprema:   Pomiješaj jaja i šećer pa miksaj dok smjesa ne postane pjenasta. Jabuke oguli i nareži ih na kriške. U smjesu s jajima dodaj brašno i jabuke. Smjesu prebaci u okrugli kalup, koji si prethodno namazala maslacem. Peci kolač u pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. Kolač posipaj šećerom u prahu i posluži uz sladoled ili šlag