Sezonsko voće nepresušni je izvor inspiracije za najslasnije recepte. Srećom, na red je došlo bobičasto voće koje, osim što ga svi obožavaju, možeš pripremiti na apsolutno sve načine koji ti padnu na pamet. Savršeno je za pite i drobljence, od njega se rade najukusniji sladoledi, može se jesti s jogurtom ili sirom, a i najljepši je ukras na svakom kolaču. Donosimo ti 6 naših omiljenih recepata s bobičastim voćem.
Kolač od malina
Sastojci:
Smrznuto lisnato tijesto
300 ml mlijeka
1 stabljika vanilije
3 žumanjka
4 žlice šećera u prahu
2 žlice brašna
2 žlice kukuruznog škroba
300 g malina (možeš koristiti i jagode)
Priprema:
Zagrij mlijeko i stabljiku vanilije u loncu do točke proje nego što mlijeko zavri. U posudi miješaj žumanjke, šećer u prahu, brašno i škrob, ulij vruće mlijeko i brzo miješaj pjenjačom kako se žumanjci ne bi skuhali. Sve vrati u lonac i kuhaj miješajući na laganoj vatri dok ne dosegne željenu gustoću. Ostavi da se hladi bar sat vremena. Razvaljaj tijesto te ga prereži na 3 dijela. Tijesto peci na tavi 3 minute sa svake strane (ili dok ne postane smeđe i pečeno). Kada je gotovo, dodaj mu šećer, okreni na stranu na kojoj je šećer, pritisni papirom za pečenje i drugim loncem, pa ostavi tako još minutu. Slaži red tijesta, red kreme i red malina do dok ne potrošiš sve sastojke.
Tart od jagode i bosiljka
Sastojci:
Za tijesto
125 g maslaca
200 g brašna
60 g šećera u prahu
1 žumanjak
Za nadjev
400 ml mlijeka
70 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
4 jaja
20 g brašna
20 g kukuruznog škroba
50 ml slatkog vrhnja
400 g jagoda
5 žlica pekmeza od jagoda
Šaka sviježeg bosiljka
Priprema:
Pomiješaj omekšale kockice maslaca s brašnom za tijesto, dodaj im jaje i šećer te sve zamijesi u glatku smjesu. Omotaj ga u prozirnu foliju i ostavi da se hladi sat vremena. Razvaljaj ga na debljinu od 0.5 cm i premjesti u kalup za pečenje. Prekrij ga papirom za pečenje, napuni sirovom rižom kako se ne bi napuhalo, i peci 25 minuta na 180C. Zagrijavaj mlijeko, šećer i vanilin šećer do vrenja. Posebno zamiješaj jaja, brašno i škrob te ulij vruće mlijeko neprestano miješajući. Vrati sve na vatru i kuhaj miješajući dok se ne zgusne. Ohlađenu kremu prelij preko ohlađenog tijesta i na to poslaži nazerane jagode. Zagrij pekmez od jagoda do vrenja te mu dodaj sjeckani bosiljak. Pekmezom premaži jagode.
Drobljenac od malina i ribiza
Sastojci:
Za tijesto:
85 g maslaca
200 g brašna
100 g smeđeg šećera
150 ml punomasnog mlijeka
Za nadjev:
200 g ribiza
300 g malina
Sok jedne naranče
2-4 žlice šećera u prahu
Jogurt, šlag ili sladoled za serviranje
Priprema:
Maline i ribize stavi u posudu za pečenje i pomiješaj ih sa sokom od naranče i šećerom. Pomiješaj sastojke za tijesto i naribaj ga preko voća. Peci sve 55 minuta na 190C i posluži s jogurtom, šlagom ili sladoledom po želji.
Sorbet od bobičastog voća i mente
Sastojci:
1/3 šalice šećera
¼ šalice vode
¼ šalice lišća mente
4 šalice bobičastog voća
1 žlica sviježeg limunovog soka
Šećer, vodu i mentu pomiješaj u loncu i kuhaj miješajući 4 minute, pa pusti da se hladi pola sata. Procijedi kroz krpu da dobiješ samo tekućinu. U blenderu miješaj sirup od mente, sok limuna i voće. Prebaci sve u kalupe za sladoled i pusti da se hladi 3 sata ili preko noći.
Muffini od bobičastog voća i sira
Sastojci:
2/3 šalice mekog sira
1/3 šalice maslaca
1 ½ šalice šećera
1 1 ½ žličice ekstrakta vanilije
2 bjelanjka
1 veliko jaje
2 šalice glatkog brašna
1 ½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
½ šalice mlijeka
2 šalice bobičastog voća
¼ šalice sjeckanih oraha
Priprema:
Mikserom miješaj sir i maslac dok se ne povežu, te postepeno umiješaj šećer, vaniliju i jaja. Pomiješaj sve suhe sastojke pa ih lagano umiješaj u mokru smjesu. Na kraju lagano umiješaj voće i orahe. Prebaci u kalupe za muffine pa peci 25 minuta na 180C.
Galette od kupina i borovnica
Sastojci:
Za tijesto
1 1/3 šalice brašna
1/3 šalice šećera
¼ šalice kukuruznog škroba
¼ žličice soli
½ šalice maslaca
1/3 šalice mlijeka
Za nadjev
4 šalice borovnica
2 šalice kupina
½ šalice šećera
3 šalice brašna
2 žličice limunovog soka
Priprema:
Pomiješaj suhe sastojke za tijesto te im dodaj maslac i grubo ih izmiješaj. Postepeno dodaj mlijeko i umijesi glađe tijesto (nemoj ga previše mijesiti). Omotaj tijesto prozirnom folijom i ostavi da se hladi pola sata. Razvaljaj ga u krug debljine 0.5 cm. Pomiješaj sve sastojke za nadjev i posloži ga u sredinu tijesta tako da ostane oko 4 cm neprekrivenog tijesta na rubovima. Rubovima tijesta prekrij nadjev tako da dobiješ okrugli galette, te peci 1 sat na 180C.