Još smo u prvom razredu osnovne škole učili da su jabuke jedino voće, u stvari jedino jelo koje možemo jesti nakon što operemo zube, a da nam neće štetiti zubima. No, danas bi o tom ukusnom voću trebali znati ipak nešto više. Vjerovali ili ne, u svijetu je poznato oko 10 tisuća sorti jabuka koje se razlikuju po izgledu, sastavu, slatkoći, pa tako i količini nutrijenata. Naravno, najbolje bi bilo kada biste jeli neprskane jabuke iz ekološkog uzgoja, no sastav hranjivih sastojaka u jabukama najviše ovisi o tlu, zraku i uvjetima u kojima rastu i dozrijevaju.
Jabuka u sebi sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, svega jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U jabuci su u većim količinama zastupljeni šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.
U našim krajevima pita i štrudla od jabuka i još neke slične varijacije nekako najpoznatije slastice. I ako ste „zaglavili“ upravo na tim slasticama, zašto ne biste isprobali s vremena ne vrijeme nešto novo. Evo nekoliko zanimljivih i ukusnih recepata.
Brownieji s jabukama
Sastojci:
110 grama, otopljenog s malo soli + još malo maslaca za tepsiju
120 g oštrog brašna
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soda bikarbone
½ žličice soli
100 g šećera
1 veće jaje
½ šalice sitno smrvljenih oraha (ili lješnjaka ili badema)
½ kg jabuka – oguljenih, otkoštenih, nasjeckanih na male kockice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC, s prečkom na sredini.
Zajedno pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi s mikserom istucite maslac, šećer i jaje oko dvije minute. Dodajte smrvljene orašaste plodove i nasjeckane jabuke, te polako miješajte ručno sok se sve dobro pomiješa. Na kraju dodajte mješavinu od brašna i sve dobro pomiješajte mikserom na maloj brzini oko 30 sekundi.
Tepsiju dobro namažite s maslacem, posipajte brašnom, te rasporedite smjesu i pecite tako dugo dok smjesa ne postane zlatno smeđa i čvršća (oko 40 min). Ostavite brownieje da se ohlade i narežite ih na željenu veličinu.
Čajni kolačići s jabukama
Sastojci:
200 g oštrog brašna
1 1/3 šalice zobenih pahuljica i još malo zobenih pahuljica za posipavanje
¼ šalice + još dvije žlice smeđeg šećera
½ žličice cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 žličice praška za pecivo
¾ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
170 g maslaca, narezanog na komadiće
1 ½ šalice jabuka, oguljenih i nasjeckanih malene kockice
1/3 šalice mlaćenice (ako ne možete pronaći upotrijebite mlijeko) i još malo mlaćenice za premaz
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200ºC.
Zajedno pomiješajte brašno, zobene pahuljice, smeđi šećer, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Nakon toga dodajte već usitnjeni maslac i sve dobro zamijesite, na kraju dodajte nasjeckane jabuke i mlaćenicu i ponovno sve zamijesite dok se sve dobro ne pomiješa.
Na površinu koju ste posipali brašnom prebacite tijesto, te razvaljajte u pravokutnik u mjerama 15 x 20 centimetara.
Razrežite tijesto nožem za mazanje na male kolačiće čija je stranica oko 5 cm.
Prebacite ih u tepsiju koju ste obložili masnim papirom za pečenje. Razmak između kolačića neka bude nekoliko centimetara. Kada ste ih poslagali premažite ih još malo s mlaćenicom i posipajte smeđim šećerom i malo zobenih pahuljica.
Pecite kolačiće oko 20 minuta, s time da nakon 10 minuta rotirate tepsiju za 180 stupnjeva.
Poslužite ih kada se ohlade na sobnu temperaturu.
Juha od tikve i jabuka
Sastojci:
1 žlica maslaca
1 luk srednje veličine, nasjeckani
1 muškatna tikva (butternut tikva), težine oko 1 kg, oguljena i nasjeckana
4 jabuke (crvene ili zlatne), oguljene, otkoštene, narezane na četvrtine
2 žličice soli
1 ½ žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandera
½ žličice mljevenog đumbira
¼ žličice mljevenog crnog papra
¼ žličice svježih ili sušenih nasjeckanih ljutih crvenih papričica
2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 ½ šalica vode
Kiselo vrhnje ili mileram – po izboru
1 jabuka, oguljena i otkoštena i nasjeckana na sitne kockice koje ste pomiješali sa sokom od svježe iscijeđenog limuna
Priprema:
Otopite maslac u većoj posudi za kuhanje, dodajte nasjeckani luk, te ga pirjajte dok ne omekša i dobije blagu zlatnu boju. Nakon toga dodajte tikvu, te sve pirjajte sljedećih 10 minuta.
Dodajte jabuke, sol, kumin, korijander, đumbir, papar, ljute papričice, temeljac i vodu. Pokrijte dok sve ne zavrije. Kuhajte juhu 30-ak minuta na laganoj vatri.
Nakon toga sa štapnim mikserom sve izmiksajte, da dobijete gustu juhu. Ako je pregusta, slobodno dodate još malo vode.
Sve još dobro promiješajte, probajte je treba li još dodati začina.
Poslužite juhu s nasjeckanim jabukama s limunom i/ili kiselim vrhnjem koje svatko dodajte u juhu na tanjuru prema želji.
Desert od jabuka
Sastojci:
80 g maslaca i još malo za tepsiju
1 kruh baguette, nasjeckan na kockice (oko 7 šalica)
150 g šećera
3 žlice soka od jabuka
Prstohvat soli
1,1 kg jabuka u cijelosti, oguljenih, otkoštenih i narezanih na male komadiće
3 žlice domaćeg ruma
1 žlica svježeg soka od limuna
2 žličice oštrog brašna
250 ml slatkog vrhnja (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190ºC, te pravokutnu tepsiju dobro premažite maslacem. Posložite sitno nasjeckani kruh i pecite ga tako dugo dok se ne osuši (oko 12 min). Polovicu kruha sameljite u mrvice.
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, 40 g šećera, sok od jabuke i sol. Kuhajte na srednje jakoj vatri tako dugo dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i unutra dodajte i drugu polovicu kruha i mrvice. Ostavite da sve odstoji 10 minuta.
Za to vrijeme u posudi pomiješajte jabuke sa 110 g šećera, rumom, limunom i brašnom.
Nakon što je kruh odstajao 10-ak minuta sve dobro pomiješajte ga s mješavinom od jabuka.
Sve prebacite u tepsiju koju ste ponovno premazali s maslacem. Smjesu rasporedite, poklopite ju s folijom i pecite oko 40 minuta, odnosno tako dugo dok jabuke ne omekšaju.
Nakon toga maknite foliju i sve pecite još 15-ak minuta dok smjesa ne postane zlatna.
Ostavite 10-ak minuta da se ohladi prije serviranja sa tučenim slatkim vrhnjem.
(vam)
Izvor: www.martha-stewart.com