Sezona gljiva: Šumsko meso na vašem stolu

Saznajte lagane i vrlo ukusne recepte s gljivama

Sezona gljiva: Šumsko meso na vašem stolu

Sezona gljiva je počela, pa su svi ljubitelji i poznavatelji gljiva došli na svoje! Ako ste još jedna od osoba koja voli ići u taj tihi lov u ranim jutarnjim satima i osim u prirodi, kasnije uživati u „ulovu“, to bolje. Svaki zalogaj biti će ukusniji!

Vrganj, sunčanica, šampinjoni možda jesu najpoznatije vrste, ali nisu jedine. Hrvatske šume su bogate jestivim, ali i nejestivim i otrovnim gljiva, koje mogu biti i smrtonosne, zato oprez! Nikada ne berite gljivu ako sto posto niste sigurni u vrstu i njezinu jestivost.

Većina ljudi ili voli gljive i jede ih u svim mogućim kombinacijama ili ih uopće ne voli, jer imaju specifičan miris (miris šume, lišća, vlage) te okus. Bogate su vitaminima B1, B2, C i D, mineralima kalijem, cinkom, željezom i kalcijem, te vlaknima.

Iako se nazivaju šumskim mesom, one nemaju nutritivnu vrijednost mesa. Po hranjivosti mogu se uspoređivati s povrćem. Šampinjoni i vrganji najbogatiji su proteinima.
Zato ako volite gljive, uživajte u njihovom okusu i blagodatima. Ako ih ne berete sami, izdvojite koju kunu više, te promijenite svoj dosadašnji jelovnik. Isprobajte neke nove vrste koje niste!

Dobar tek!


Teletina s vrganjima

Sastojci (za četiri osobe):
800 g telećeg filea
600 g vrganja
150 g luka
100 g oštrog brašna
60 ml bijelog vina
Sol, papar, peršin

Teletinu narežite na medaljone, uvaljajte u brašno i prepržite na ulju. Izvadite medaljone iz tave, stavite ih na toplo, te na istom ulju prepržite nasjeckani luk i dodajte na ploške narezane vrganje. Sve dobro promiješajte, dodajte natrag medaljone, zatim vino i malo vode, te sve pirjajte dok medaljoni ne omekšaju. Po potrebi zagusnite umak s malo brašna.
Poslužite s pire krumpirom ili širokim rezancima.


Mlinci s vrganjima (prilog)

Sastojci (za četiri osobe):
300 g svježih vrganja
1 crveni luk
2 žlice maslaca
Mlinci

Na maslacu pirjajte luk, te dodajte na ploške narezane vrganje, posolite, popaprite, te pirjajte tako dugo dok vrganji ne omekšaju.
Mlince poparite bistrim temeljcem ili slanom vodom u koju ste dodali malo ulja. Ocjedite ih i umiješajte u vrganje.


Rižoto s gljivama

Sastojci (za dvije osobe):
350 grama riže
1 l vode
1 žlica Vegete
1 i ½ dcl vrhnja za kuhanje
200 g vrganja ili šampinjona
½ glavice luka
8 žlica ulja
100 grama ribanca
½ dcl bijelog vina

Narežite luk i prepržite ga na ulju, te dodajte gljive izrezane na ploške. Dok puste vodu zalijte ih vinom i pirjajte na lagano dok se vino ne ispari. Nakon toga dodajte opranu rižu, posipajte Vegetom, sve dobro pomiješajte, prelijte vrućom vodom, izmiješajte i kuhajte 15 do 20 minuta (tako dugo dok riža nije kuhana). Kako voda isparava, morat ćete češće miješati, a pred sam kraj kuhanja i neprestano, kako se riža ne bi zagorjela. Na samom kraju umiješajte vrhnje za kuhanje, te kada ponovno zakipi skinite s vatre.
Posluženo na tanjuru, posipajte s naribanim ribancem.


Image




Krem juha od gljiva

Sastojci:
350 g gljiva
50 g maslaca
40 g brašna
½ litre mlijeka
2 dcl temeljca (od bistre juhe) - može i kocka
1 dcl vrhnja
Sol i papar

Zagrijte polovicu količine maslaca i na njega dodajte očišćene, oprane i na tanke listiće narezane gljive. Posolite i popaprite.  
Za to vrijeme pripremite bešamel umak; Na drugoj polovici maslaca prepržite brašno, zalijte s vrućim mlijekom i uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodajte bešamel u gljive kada omekane, dodajte juhu, posolite, popaprite, umiješajte vrhnje i sve dobro prokuhajte.
Poslužite uz kockice preprženog kruha.  


Vrganji s krumpirom

Sastojci (za 4 osobe)
½ kg vrganja
1 kg krumpira
100 g slanine
1 luk
2 češnja češnjaka
Ulje
1 žlica Vegete
1 žlica crvene paprike
Sol, papar, lovorov list
Ljuti feferoni ili chilli po želji

Na ulju prepržite sitno narezan luk i češnjak, te dodajte sitno narezanu slaninu te sve skupa pržite dvije-tri minute na laganoj vatri. Dodajte oprane, očišćene i na ploške narezane vrganje. Pričekajte da puste vodu i pirjajte ih nekoliko minuta.
Nakon toga, dodajte krumpir narezan na kockice, Vegetu, crvenu papriku, lovorov list, dobro promiješajte te zalijte vodom. Pirjajte tako dugo dok krumpir ne omekša. Malo prije kraja kušajte je li potrebno još malo soli, dodajte papar i zaljutite feferonima ili chillijem po želji.


Grantinirana jaja sa šampinjonima

Sastojci (za dvije osobe):
150 g šampinjona
8 tvrdo kuhanih jaja
1 glavica luka
3 dcl kiselog vrhnja
100 g naribanog trapista
1 žlica brašna
2 dcl mlijeka
2 žlice mrvica
peršinov list
Vegeta, papar, sol

Šampinjone očistite, operite i narežite na ploške. Na ulju prepržite luk, dodajte šampinjone i pirjajte, tako dugo dok voda od šampinjona ne ispari.
Posipajte ih brašnom, zalijte mlijekom, dodajte peršin, sol, papar, te malo Vegete i pričekajte da sve zavrije, te posudu nakon toga maknite s vatre.
U vatrostalnu posudi koju ste lagano namastili, poredajte polovicu koluta kuhanih jaja, preko njih prelijte gljive u umaku, te posipajte mrvicama preprženima na ulju, te na to poredajte drugu polovicu jaja. Prelijte sve kiselim vrhnjem, posipajte naribanim trapistom i zapecite u pećnici.


Kajgana s gljivama

Sastojci (za dvije osobe):
4 jaja
200 g gljiva
1 glavica luka
Sol ili Vegeta, papar
Ulje

Narezani luk prepržite na ulju, dodajte očišćene, oprane i narezane gljive, sol, papar te ih pirjajte dok ne omekšaju.
U posudi istucite jaja, te sve prelijte po gljivama. Pecite tako dugo dok jaja nisu gotova. Poslužite odmah.


Image




Popečci od gljiva

Sastojci:
200 g miješanog mljevenog mesa
100 g gljiva
1 glavica luka
2 režanj češnjaka
2 žlice nasjeckane crvene paprike
2 žlice peršina
1 jaje
4-6 žlica mrvica
Sol, papar
Ulje

Na malo ulja propirjajte sitno narezan luk i češnjak, dodajte meso, nasjeckane, oprane i očišćene gljive, posolite, popaprite te sve pirjajte 10-ak minuta, uz često miješanje. Maknite s vatre i ostavite da se sve ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte jaje, mrvice, peršin, sjeckanu papriku, oblikujte popečke, uvaljajte u mrvice i na naglo prepržite na vrućem ulju, po jednu minutu sa svake strane.



(vam)