Saznajte kako ispravno čuvati jagode

Vrlo je teško odoljeti zovu prvih sočnih i crvenih jagoda na tržnicama i supermarketima, no vrlo često na prvi griz naše veselje bude zamijenjeno razočarenjem jer jagode koje smo kupili nisu ni približno sočne i slatke kakvima smo ih zamišljali.

Saznajte kako ispravno čuvati jagode

Kada i kako kupovati jagode
Kako bismo uživali u prvim pravim zrelim, sočnim i mirisnim jagodama, kupujmo ih u proljeće, kad im počinje sezona. Jagode su najsočnije i najukusnije od travnja do lipnja. U južnijim se predjelima jagode pojavljuju već u ožujku, dok se u sjevernijim predjelima sezona jagoda proteže sve do kolovoza.

Jagode trebaju biti žive crvene boje i zelenih peteljki: ako jagoda ima bijelih i zelenih dijelova, to je znak da je voće još uvijek nezrelo, a samim time najčešće i manje slatko. Jagode vrlo često kupujemo u plastičnim košaricama stoga ih trebamo dobro ogledati, ako je slučajno plod jagode malo natisnut ili već lagano pljesniv, preskočite kupovinu jer postoji mogućnost da je plijesan zahvatila veći broj jagoda u košarici, posebno onih na dnu.

Kako čuvati i konzervirati jagode
Svježe jagode je najbolje čuvati u hladnjaku. Dobro ih je izvaditi iz originalnog pakiranja pa složiti u dublju otvorenu posudu na čije smo dno stavili kuhinjski papir te ih složiti tako da se ne dodiruju. 

Jagode možemo i zamrznuti. Prije zamrzavanja ih možemo narezati na polovice ili ih ostaviti cijele, ali ih je svakako dobro posipati kristal šećerom (na 1 kg jagoda stavimo 100 g šećera). Jagode dobro izmiješamo sa šećerom, razdvojimo i stavimo na pripremljeni pladanj pa zamrznemo na par sati. Potom ih skinemo s pladnja i stavimo u plastičnu vrećicu te vratimo u zamrzivač. Na ovaj se način jagode neće zalijepiti jedna za drugu. Ovako spremljene jagode možete odmrznuti pa koristiti za kolače, voćne kreme i salate, no možete ih i zamrznute dodati svojim omiljenim smoothiejima.

Osim zamrzavanja cijelih jagoda, možete ih zamrznuti pretvorene u pire. Dovoljno ih je izblendati uz dodatak malo soka od limuna, napuniti pireom posudice za led i zamrznuti pa koristiti kako želite (dodati u smoothie, koristiti kao aromatiziranu kockicu leda u limunadi ili koktelima). Pire od jagoda možemo pomiješati s jogurtom i staviti u kalupe za sladoled (onaj na štapiću) pa zamrznuti i konzumirati kao voćno osvježenje.

Džem od jagoda je najklasičniji način na koji konzerviramo ovo voće. Potreban vam je dublji lonac, jagode, šećer i omiljeni začini. Na jedan kilogram opranih jagoda (cijelih ili narezanih) stavljamo 500 g šećera, kontinuirano kuhamo jedan sat dok se smjesa ne zgusne i stavljamo u sterilizirane staklenke koje odmah zatvaramo i okrećemo na poklopac kako bi se stvorio vakuum. Tijekom kuhanja možemo dodati sjemenke vanilije, malo ruma te na samom kraju kuhanja listiće svježe metvice ili ružmarina koji pojačavaju aromu jagoda. Džem od jagoda je posebno ukusan ako mu dodamo malo korice od limuna i žlicu balzamskog octa.