Torta, ta kraljica kolača, poslastica je kojoj tek rijetki mogu odoljeti.
Neizostavan je desert svake svečanosti, od rođendana do svadbi i raznih proslava.
Donosimo vam tri recepta za torte, s „juga“.
Dubrovačka torta
Sastojci za kremu:
10 žumanjaka
30 dkg šećera
1 vanilin šećer
25 dkg maslaca
1 dcl ruma
40 dkg badema
½ l vrhnja za šlag
Za tortu:
kutija keksa petit beure
mlijeko
malo ruma za aromu
Priprema:
Izmiješati žumanjke, šećer, rum i vanilin šećer. Posebno izraditi maslac i dodati ga u smjesu jaja i šećera.Dodati bademe, koje treba oguliti, osušiti u pećnici i samljeti. Vrhnje za šlag ohladiti u dubinskom najmanje 30 minuta i čvrsto istući, te dodati u kremu. U mlijeko dodati malo ruma za aromu i u tu mješavinu natopiti kekse, koji se slažu u kalup za torte. Na svaki red keksa nanijeti kremu, ukupno trebaju biti tri reda keksa, na vrhu završiti slojem kreme. Ostaviti tortu u kalupu 12 sati u hladnjaku prije rezanja. Može se posuti s mljevenim bademima ili sitno naribanom čokoladom.
Splitska torta
Sastojci za tijesto:
150 g oraha
150 g smokava
150 g grožđica
3-4 žlice oštrog brašna
9 bjelanjaka
9 žlica kristal šećera
Za kremu:
5 žumanjaca
5 žlica šećera u prahu
15 dkg maslaca
1 vanilin šećer
Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka u koji ste prije toga dodali šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen lim peći na 180 C stupnjeva oko 25 minuta. Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednake široke trake. Prvi i drugi dio premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi i prekrijte trećim dijelom. Tako pripremljenu tortu dobro rashladite. Kremu pripremite tako da miješate žumanjke i šećer kuhajući ih na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno sve dobro izmiješajte.
Crno-bijela torta
Sastojci za prvi biskvit:
8 žumanjaka
10 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer
Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izmiješati. Dodati 25 dkg mljevenih oraha te sok od jedne domaće naranče i koru od naranče. 1 žlicu brašna za dizano tijesto izmiješati sa pola vrećice praška za pecivo. Dodati u smjesu i sve izliti u kalup za tortu.
Sastojci za drugi biskvit:
8 bjelanjaka
10 žlica šećera – kristala
2-3 vanilin šećera
25 dkg badema ispržiti, ali blago, da ne budu gorki, te onda samljeti. Najprije izmiješati bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodati 25 dkg mljevenih badema, jednu koricu domaćeg limuna i sok od limuna.1 žlicu brašna za dizano tijesto izmiješati s pola vrećice praška za pecivo. Ta se smjesa izlije na prvi biskvit. Peći na 120 C stupnjeva sat i 30 minuta, više se suši nego peče. Kad se biskvit ispeče, ohladiti.
Sastojci za kremu:
3 žumanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna
3dcl mlijeka
25 dkg maslaca
3 vanilin šećera
3 žumanjka i 3 žlice šećera dobro izmiješati. Dodati 3 žlice brašna. Zatim se u 3 dcl mlakog mlijeka ulije ta smjesa, miješa se i kuha na vatri dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i miješati dalje dok se ne ohladi. 25 dkg maslaca se izmiksa s 3 vanilin šećera i doda se u ohlađenu smjesu i miješa dok se ne dobije jednolična smjesa. Torta se premaže ovom kremom, ne reže se torta po sredini, nego se krema namaže izvana. Torta se još prevuće čokoladnom glazurom.
Prevlačenje torte glazurom
Ako se odlučite pripremiti crno-bijelu tortu, ili neku drugu koja također ima čokoladnu glazuru, savjet za kraj – kako tortu prevući glazurom.
Glazuru nalijte na sredinu torte. Razmažite ju brzo velikim nožem tako da se prelijeva preko ruba. Nož držite koso i pritisnite sasvim lako, i nemojte ga okretati. Glazuru koja je tekla preko ruba također razmažite držeći nož ukoso povlačeći ga odozdo prema gore. Tortu možete ukrasiti ljuštenim polovicama badema ili lješnjaka ili pak krupno naribanom čokoladom. Glazura ne smije biti tvrda jer se bademi neće prilijepiti.
(M.G.)