Gastro
Gastro

Šalica čistog užitka: Recept za vruću čokoladu sa twistom

Šalica čistog užitka: Recept za vruću čokoladu sa twistom
Uživaj u kombinaciji okusa čokolade, cimeta i naranče koja će uljepšati jesenske dane

Došli su prvi hladni dani što znači samo jedno – vrijeme je za uživanje u toplim napitcima. Iako obožavamo čajeve, omiljeni slatki napitak ipak nam je vruća čokolada, šalica čistog užitka. Vruća čokolada ljudima je poznata tisućama godina, a danas ju najčešće naručujemo u kafićima. Kako nam se ipak ove godine preporučuje da što više vremena boravimo kod kuće, daleko od velikih skupina ljudi, vrijeme je da naučiš pripremiti odličnu vruću čokoladu u vlastitoj kuhinji.   Zanimljivo je znati da su prvu vruću čokoladu ispijale Maje još tamo prije 2500-3000 godina, a ispijanje toplog kakaovca bila je astečka tradicija. Maje su samljele zrna kakaa te prah miješali s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi to sve prokuhali. Ispijanje ovog napitka bilo je predviđeno za sve društvene klase, iako su ga najčešće pile one elitnije.  

Vruća čokolada s narančom i cimetom   Sastojci:

2,5 dcl mlijeka

2 žličice kakaa

1 prstohvat soli

1 štapić cimeta

korica jedne naranče

50 gr tamne čokolade

Šlag

mrvice čokolade

narančina korica

Priprema:   Stavi zagrijavati mlijeko, narančinu koricu i cimet. Kad zakipi makni s vatre i ostavi 10-ak minuta da mlijeko upije okuse. Zatim izvadi koricu i cimet pa opet vrati začinjeno mlijeko na vatru, zajedno s prstohvatom soli i kakaom. Miješaj dok se sav kakao ne otopi, a mlijeko zakipi. Makni s vatre, dodaj čokoladu i još malo miješaj da se otopi. Posluži sa šlagom, mrvicama čokolade i malo ribane korice naranče.