Sastojci:
Tijesto:
- 500 g brašna
- Malo soli
- 3 žlice mlijeka
- 1 jaje
- Bijelo vino
Nadjev:
- 500 g mljevenog sala
- 250 g brašna
- Gušći domaći pekmez (od šljiva ili po želji)
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu. Dodajte jaje, sol, mlijeko i bijelo vino, pa zamijesite tijesto dok ne dobijete lijepu kuglu, sličnu lisnatom tijestu.
- Raspršite šećer, sol i jaje po rubu brašna. Zatim sve sastojke umijesite, koristeći nastavak za tijesto, krećući se od sredine prema van, sve dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ostavite tijesto na hladnom mjestu 30-40 minuta. U međuvremenu, dobro pomiješajte maslo s brašnom.
- Još jednom premijesite tijesto, razvaljajte ga na radnoj površini i namažite polovicu maslom. Preklopite ga, zatim preklopite vanjske strane prema sredini, lijevu i desnu stranu prema sredini, stvarajući trostruko dugačko tijesto. Zatim ga preklopite po dužini, stvarajući kocku. Ostavite tijesto da odmara na hladnom 15 minuta.
- Ponovno razvaljajte tijesto i ponovite postupak. Nakon još 15 minuta, razvaljajte ga na debljinu od otprilike 1 cm. Izrežite kvadrate i na svaki stavite žličicu pekmeza. Preklopite ili zamotajte ih, pa stavite na lim obložen masnim papirom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, ili dok salenjaci ne porumene.
- Pospite šećerom u prahu prije posluživanja. Salenjaci su najukusniji topli, ali su i hladni odlični, čak i sljedeći dan.
Uživajte u ovim sočnim salenjacima!
U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!