Pistacije, ti mali, vibrantno zeleni oraščići, mnogo su više od obične grickalice. One su pravi kulinarski dragulj, svestrani sastojak koji može transformirati i obogatiti kako slatka, tako i slana jela. Svojom jedinstvenom, blago slatkastom aromom, prepoznatljivom bojom i ugodnom teksturom, pistacije unose dašak elegancije i profinjenosti u svaku kuhinju.
Osim što su izuzetno ukusne, bogate su zdravim mastima, vlaknima, antioksidansima i proteinima, čineći ih i nutritivno vrijednim dodatkom tvojoj prehrani. U ovom članku vodimo te na putovanje kroz četiri različita recepta s pistacijama koji će te zasigurno inspirirati da ovom čudesnom oraščiću daš zasluženo mjesto u svojim kulinarskim avanturama.
Kolač od pistacija s osvježavajućom kremom od sira
Postoji nešto u pistacijama što ih čini malo otmjenijima od drugih orašastih plodova, zar ne? Stoga je ovaj kolač od pistacija poseban, dostojan posluživanja u svakoj prilici, od opuštenog popodnevnog druženja do svečanih trenutaka. Krasi ga prekrasna, meka tekstura i bogat, autentičan okus pistacija, što nije uvijek lako postići.
Tajna je u korištenju veće količine pistacija nego što je uobičajeno te u prethodnom tostiranju kako bi se maksimalno istaknula njihova aroma. Završni dodir je oblak kreme od sira – zamisli tučeno vrhnje s blagom, osvježavajućom notom sira. Sanjivo!

Sastojci za biskvit:
- 125g očišćenih, neslanih pistacija
- 1 šalica glatkog brašna
- 1 ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ¾ šalice čvrstog jogurta (sobne temperature)
- 60g otopljenog i blago prohlađenog maslaca
- ¼ šalice biljnog ulja
- ¾ šalice sitnog šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje (sobne temperature)
- po želji par kapi zelene prehrambene boje
Sastojci za kremu od sira:
- 100g krem sira (sobne temperature)
- ¾ šalice vrhnja za šlag (dobro ohlađenog)
- 3 žlice sitnog šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 žličice limunovog soka (po želji)
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom) i obloži okrugli kalup promjera 20 cm papirom za pečenje. Prvo pripremi pistacije: rasporedi ih na lim i tostiraj u pećnici 10-12 minuta, dok ne zamirišu i postanu hrskave. Potpuno ih ohladi, a zatim ih usitni u fini prah pomoću blendera ili sjeckalice, pazeći da ne postanu pasta (nekoliko sitnih komadića je u redu). Sačuvaj malo sjeckanih pistacija za ukras.
- Za biskvit, u velikoj zdjeli pomiješaj brašno s prahom od pistacija, pa prstima razmrvi veće grudice pistacija. Dodaj preostale suhe sastojke (prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol) i promiješaj. U drugoj zdjeli pjenjačom sjedini sve mokre sastojke (jogurt, otopljeni maslac, ulje, šećer, vaniliju i jaje).
- Ulij mokre sastojke u suhe i lagano promiješaj špatulom tek toliko da se sastojci povežu. Ako koristiš, dodaj prehrambenu boju i dovrši miješanje dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i peci oko 40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavi biskvit da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
- Za kremu, mikserom prvo dobro izradi krem sir dok ne postane pjenast i gladak (oko 2 minute). Zatim dodaj hladno vrhnje za šlag, šećer, vaniliju, limunov sok i sol, pa nastavi miksati dok ne dobiješ mekanu, mazivu kremu. Premaži ohlađeni kolač kremom, napravi lijepe valove špatulom i pospi rezerviranim sjeckanim pistacijama.