ZA SVAKU PRILIKU

Brzo i zdravo: Šparoge u laganim proljetnim obrocima

Šparoge su nevjerojatno svestrane. Možeš ih jesti sirove, kuhati na pari, blanširati, pirjati, peći u pećnici, grilati ili dodavati juhama, rižotima, tjesteninama i salatama

šparoge
Foto: Shutterstock
VOYO logo

Napokon je stiglo proljeće, a s njim i jedna od najiščekivanijih sezonskih namirnica – šparoga! Iako ih zahvaljujući modernom dobu možemo pronaći u trgovinama gotovo cijele godine, pravi znalci znaju da su najbolje tijekom vrhunca sezone, od travnja do lipnja. Bilo da preferiraš klasične zelene, delikatne bijele ili slatkaste ljubičaste, šparoge su pravo gastronomsko blago koje nudi bezbroj mogućnosti za pripremu. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove vitke stabljike prava su riznica zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto volimo šparoge?

Šparoge nisu samo ukusne, već su i izuzetno hranjive. Smatraju se jednim od najboljih izvora vitamina K, ključnog za zdravo zgrušavanje krvi i čvrstoću kostiju. Važno je napomenuti da osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju pripaziti na unos vitamina K i posavjetovati se s liječnikom.

Osim toga, bogate su folatima (vitamin B9), neophodnim za stvaranje crvenih krvnih stanica i pravilan razvoj stanica, što ih čini posebno važnima za trudnice jer pomažu u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba. Izvrstan su izvor antioksidansa poput vitamina C, E i A, koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime doprinose prevenciji kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i neke vrste raka. Vitamin A također igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Image
Foto: Pexels

Šparoge su i dobar izvor prehrambenih vlakana, koja potiču zdravu probavu, hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu u regulaciji razine kolesterola. Sadrže i kalij, mineral koji pomaže u kontroli krvnog tlaka. Uz sve to, niskokalorične su, što ih čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir, čuvanje i priprema

Da bi uživala u najboljem okusu, biraj čvrste, ravne stabljike jarke zelene boje sa zatvorenim, kompaktnim vrhovima. Izbjegavaj smežurane, mekane ili oštećene primjerke. Svježe šparoge prepoznat ćeš i po tome što donji dio stabljike nije pretjerano suh ili drvenast. Najbolji način za čuvanje svježih šparoga je da im odrežeš otprilike centimetar donjeg dijela stabljike, staviš ih uspravno u čašu ili staklenku s malo hladne vode (tek toliko da prekrije odrezane krajeve) i spremiš u hladnjak. Tako mogu ostati svježe i do nekoliko dana.

Prije kuhanja, šparoge operi pod hladnom vodom. Najvažniji korak je uklanjanje tvrdog, drvenastog donjeg dijela. Najlakši način je da nježno saviješ stabljiku pri dnu – ona će sama puknuti točno na mjestu gdje prestaje biti nježna. Taj tvrdi dio možeš sačuvati za temeljac. Kod debljih stabljika, donju polovicu možeš i oguliti gulilicom za povrće kako bi osigurala ravnomjernu mekoću. Ključno pravilo kod pripreme je – ne prekuhati ih! Šparoge trebaju ostati hrskave (al dente).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šparoge su nevjerojatno svestrane. Možeš ih jesti sirove, kuhati na pari, blanširati, pirjati, peći u pećnici, grilati ili dodavati juhama, rižotima, tjesteninama, salatama i fritajama. U nastavku donosimo četiri jednostavna recepta za početak.

1/5