Dizano tijesto u slatkim i slanim kombinacijama uvijek je dobrodošlo kod malih i velikih gurmana. Slana verzija s jednostavnim nadjevom od svježeg sira i špinata mnogima je omiljena, a vrlo lako se može napraviti i zanimljiv oblik poput zvijezde.
Donosimo jednostavan recept za zvijezdu sa sirom i špinatom koja može prikladna za ručak ili večeru, a bit će još ukusnija uz zdjelu salate. Odlično se pristajati uz gledanje dobrog filma ili utakmice. Bez obzira je li zima ili ljeto, zvijezda od svježeg sira i špinata uvijek je dobrodošla.
Sastojci:
Tijesto
- 500 g brašna
- 1 kocka svježeg kvasca (42 g)
- 1 žličica šećera
- 3 dl mlake vode
- 1 žličica soli
- 0,5 dl maslinovog ulja
Nadjev
- 500 g svježeg špinata
- 500 g svježeg sira
- 1 žličica soli
- 1 bjelanjak
- 1 jaje
Premaz:
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka ili jogurta
Mali savjeti:
Umjesto špinata možemo koristiti blitvu ili mladu koprivu. Također možemo koristiti i zamrznuti špinat i prethodno ga pripremiti (skuhati) prema uputama. Vodu koja nam ostane od kuhanja špinata možemo ohladiti i koristiti za zalijevanje sobnih biljaka.
Priprema:
- Brašno prosijemo u zdjelu. U sredini napravimo udubinu u koju izmrvimo kvasac i pospemo ga šećerom. U udubinu ulijemo malo mlake vode i pričekamo oko 5 minuta da se kvasac aktivira.
- U zdjelu ulijemo preostalu vodu, dodamo ulje i sol te zamijesimo glatko i elastično tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijemo i ostavimo da odstoji dok se volumen tijesta ne udvostruči. To traje otprilike pola sata.
- Dok tijesto raste, pripremimo nadjev. Operemo špinat i stavimo ga u lonac u kojem smo prokuhali litru vode. Kuhamo otprilike 5 minuta, dok špinat ne uvene i omekša. Ocijedimo i ohladimo.
- Ohlađeni špinat nasjeckamo i dobro ocijedimo ili istisnemo kako bismo uklonili višak vode.
- U posudu stavimo svježi sir, jaje, bjelanjak i sol. Dodamo nasjeckani špinat i sve zajedno dobro promiješamo.
- Naraslo tijesto podijelimo na četiri dijela. Svaki dio tanko razvaljamo u obliku kruga.
- Na papir za pečenje stavimo prvi krug tijesta i premažemo ga s trećinom nadjeva. Pokrijemo ga sljedećim krugom, koji također premažemo s trećinom nadjeva. Slijedi treći krug, na koji nanosimo preostali nadjev. Zadnji, odnosno četvrti krug, ne mažemo nadjevom, već ga samo položim i lagano pritisnemo rukom kako bi se slojevi tijesta malo spojili.
- Nakon što smo složili tijesto i nadjev, uzmemo prazan okrugli kalup za pečenje ili veliki tanjur i položimo ga naopako na gornje tijesto. Oštrim nožem zarežemo oko ruba tanjura kako bismo dobili lijep, veliki krug.
- Na sredinu gornjeg tijesta stavimo naopako okrenutu čašu ili manju zdjelu i tijesto narežemo na 16 jednakih dijelova.
Na kraju zavrnemo svaki komad oko njegove osi, tako da, kada zavrnemo sve dijelove, dobijemo oblik zvijezde.
- Zvijezdu prije pečenja premažemo žumanjkom koji smo razmutili u mlijeku ili jogurtu. Pečemo je na 200 stupnjeva Celzijusa otprilike 35 minuta (ovisno o pećnici), piše Okusno.je.