
Recept s fotografijama za ukusnu zvijezdu od svježeg sira i špinata

Dizano tijesto u slatkim i slanim kombinacijama uvijek je dobrodošlo kod malih i velikih gurmana. Slana verzija s jednostavnim nadjevom od svježeg sira i špinata mnogima je omiljena, a vrlo lako se može napraviti i zanimljiv oblik poput zvijezde.
Donosimo jednostavan recept za zvijezdu sa sirom i špinatom koja može prikladna za ručak ili večeru, a bit će još ukusnija uz zdjelu salate. Odlično se pristajati uz gledanje dobrog filma ili utakmice. Bez obzira je li zima ili ljeto, zvijezda od svježeg sira i špinata uvijek je dobrodošla.
Sastojci:
Tijesto
500 g brašna
1 kocka svježeg kvasca (42 g)
1 žličica šećera
3 dl mlake vode
1 žličica soli
0,5 dl maslinovog ulja
Nadjev
500 g svježeg špinata
500 g svježeg sira
1 žličica soli
1 bjelanjak
1 jaje
Premaz:
1 jaje
1 žlica mlijeka ili jogurta
Mali savjeti:
Umjesto špinata možemo koristiti blitvu ili mladu koprivu. Također možemo koristiti i zamrznuti špinat i prethodno ga pripremiti (skuhati) prema uputama. Vodu koja nam ostane od kuhanja špinata možemo ohladiti i koristiti za zalijevanje sobnih biljaka.
Priprema:
Brašno prosijemo u zdjelu. U sredini napravimo udubinu u koju izmrvimo kvasac i pospemo ga šećerom. U udubinu ulijemo malo mlake vode i pričekamo oko 5 minuta da se kvasac aktivira.
U zdjelu ulijemo preostalu vodu, dodamo ulje i sol te zamijesimo glatko i elastično tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijemo i ostavimo da odstoji dok se volumen tijesta ne udvostruči. To traje otprilike pola sata.
Dok tijesto raste, pripremimo nadjev. Operemo špinat i stavimo ga u lonac u kojem smo prokuhali litru vode. Kuhamo otprilike 5 minuta, dok špinat ne uvene i omekša. Ocijedimo i ohladimo.
Ohlađeni špinat nasjeckamo i dobro ocijedimo ili istisnemo kako bismo uklonili višak vode.
U posudu stavimo svježi sir, jaje, bjelanjak i sol. Dodamo nasjeckani špinat i sve zajedno dobro promiješamo.
Naraslo tijesto podijelimo na četiri dijela. Svaki dio tanko razvaljamo u obliku kruga.
Na papir za pečenje stavimo prvi krug tijesta i premažemo ga s trećinom nadjeva. Pokrijemo ga sljedećim krugom, koji također premažemo s trećinom nadjeva. Slijedi treći krug, na koji nanosimo preostali nadjev. Zadnji, odnosno četvrti krug, ne mažemo nadjevom, već ga samo položim i lagano pritisnemo rukom kako bi se slojevi tijesta malo spojili.
Nakon što smo složili tijesto i nadjev, uzmemo prazan okrugli kalup za pečenje ili veliki tanjur i položimo ga naopako na gornje tijesto. Oštrim nožem zarežemo oko ruba tanjura kako bismo dobili lijep, veliki krug.
Na sredinu gornjeg tijesta stavimo naopako okrenutu čašu ili manju zdjelu i tijesto narežemo na 16 jednakih dijelova.
Na kraju zavrnemo svaki komad oko njegove osi, tako da, kada zavrnemo sve dijelove, dobijemo oblik zvijezde.
Zvijezdu prije pečenja premažemo žumanjkom koji smo razmutili u mlijeku ili jogurtu. Pečemo je na 200 stupnjeva Celzijusa otprilike 35 minuta (ovisno o pećnici), piše Okusno.je.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
