
Recept za riblju juhu - spoj okusa i zdravlja u jednom tanjuru

Petak je dan kada svi želimo uživati u opuštanju i obroku koji nas podsjeća na vikend. Idealno je vrijeme za pripremiti jelo koje je istovremeno ukusno, zdravo i jednostavno za pripremiti. Riblja juha savršen je izbor – lagana i posna, ali bogata okusima, i odlična za početak vikenda. S obzirom na to da se sve više okrećemo prirodnim i sezonskim namirnicama, priprema hrane postaje pravi ritual u kojem ne samo da stvaramo obroke, već i uživamo u procesu.
Bez obzira na to jesi li ljubitelj morskih plodova ili jednostavno želiš uživati u nečemu drugačijem, ova juha bit će prava poslastica za nepce i tijelo. S uživanjem ćeš pripremati svaki sastojak, znajući da ćeš na kraju uživati u ukusnom i hranjivom jelu koje je idealno za petak.
Sastojci:
2 bijele ribe (brancin, oslić…)
1 rajčica
2 veća krumpira
1 žlica koncentrata odrajčica
1 mladi luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 poriluk
5 grančica peršina
1 dl bijelog vina
1 limun
2 l vode
2 žličice soli
pola žličice crnog papra
1 žličica kopra
1 lovorov list
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Izaberi ribu, temeljito je operi i osuši, a isto učini i s povrćem (rajčica, mrkva, krumpir). Ribu isjeci i izvadi kosti (glavu ribe možeš koristiti po želji, iako je preporučeno).
Rajčicu nareži na komadiće, krumpir na male kocke, češnjak, luk i peršin sitno nasjeckaj. Mrkvu i poriluk nareži na kolutove – mrkvu na tanje, a poriluk na malo deblje. Limun iscijedi.
U lonac stavi žlicu maslinovog ulja i odmah stavi luk i mrkvu. Dodaj malo bijelog vina. Zatim dodaj rajčicu, poriluk i lovorov list. Dodaj ribu i lagano poprži. Ubaci češnjak i pusti da otpusti miris, a potom sve prelij vodom i pokrij. Kuhaj oko 40 minuta na umjerenoj vatri.
Tijekom kuhanja, juhu nekoliko puta promiješaj i dodaj sol, papar, sok od limuna, vino i koncentrat od rajčice. Pred kraj dodaj kopar, a malo prije nego što završiš kuhanje, dodaj peršin. Kuhaj još 5 minuta i skloni s vatre, piše Okusno.je.

Zahvaljujući tvrtki Star Import, na Srebrnjak stigli novi dijagnostički uređaji

Dokumentarni film 'A Final Copy of Ilon Specht, dobitnik Grand Prix nagrade na Cannes Lionsu, stiže na Pula Film Festival

Čarobna Taormina - biser istočne Sicilije koji morate otkriti
