Recepti
DALMATINSKA OKRJEPA

Recept za riblju juhu - spoj okusa i zdravlja u jednom tanjuru

Recept za riblju juhu - spoj okusa i zdravlja u jednom tanjuru
Tijekom kuhanja dodaj žlicu octa u juhu za bolji okus, a ribu koja se kuhala možeš poslužiti kao samostalno jelo

Petak je dan kada svi želimo uživati u opuštanju i obroku koji nas podsjeća na vikend. Idealno je vrijeme za pripremiti jelo koje je istovremeno ukusno, zdravo i jednostavno za pripremiti. Riblja juha savršen je izbor – lagana i posna, ali bogata okusima, i odlična za početak vikenda. S obzirom na to da se sve više okrećemo prirodnim i sezonskim namirnicama, priprema hrane postaje pravi ritual u kojem ne samo da stvaramo obroke, već i uživamo u procesu.

Bez obzira na to jesi li ljubitelj morskih plodova ili jednostavno želiš uživati u nečemu drugačijem, ova juha bit će prava poslastica za nepce i tijelo. S uživanjem ćeš pripremati svaki sastojak, znajući da ćeš na kraju uživati u ukusnom i hranjivom jelu koje je idealno za petak.

Sastojci:

2 bijele ribe (brancin, oslić…)

1 rajčica

2 veća krumpira

1 žlica koncentrata odrajčica

1 mladi luk

2 češnja češnjaka

1 mrkva

1 poriluk

5 grančica peršina

1 dl bijelog vina

1 limun

2 l vode

2 žličice soli

pola žličice crnog papra

1 žličica kopra

1 lovorov list

1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Izaberi ribu, temeljito je operi i osuši, a isto učini i s povrćem (rajčica, mrkva, krumpir). Ribu isjeci i izvadi kosti (glavu ribe možeš koristiti po želji, iako je preporučeno).

Rajčicu nareži na komadiće, krumpir na male kocke, češnjak, luk i peršin sitno nasjeckaj. Mrkvu i poriluk nareži na kolutove – mrkvu na tanje, a poriluk na malo deblje. Limun iscijedi.

U lonac stavi žlicu maslinovog ulja i odmah stavi luk i mrkvu. Dodaj malo bijelog vina. Zatim dodaj rajčicu, poriluk i lovorov list. Dodaj ribu i lagano poprži. Ubaci češnjak i pusti da otpusti miris, a potom sve prelij vodom i pokrij. Kuhaj oko 40 minuta na umjerenoj vatri.

Tijekom kuhanja, juhu nekoliko puta promiješaj i dodaj sol, papar, sok od limuna, vino i koncentrat od rajčice. Pred kraj dodaj kopar, a malo prije nego što završiš kuhanje, dodaj peršin. Kuhaj još 5 minuta i skloni s vatre, piše Okusno.je.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx