Petak je dan kada svi želimo uživati u opuštanju i obroku koji nas podsjeća na vikend. Idealno je vrijeme za pripremiti jelo koje je istovremeno ukusno, zdravo i jednostavno za pripremiti. Riblja juha savršen je izbor – lagana i posna, ali bogata okusima, i odlična za početak vikenda. S obzirom na to da se sve više okrećemo prirodnim i sezonskim namirnicama, priprema hrane postaje pravi ritual u kojem ne samo da stvaramo obroke, već i uživamo u procesu.
Bez obzira na to jesi li ljubitelj morskih plodova ili jednostavno želiš uživati u nečemu drugačijem, ova juha bit će prava poslastica za nepce i tijelo. S uživanjem ćeš pripremati svaki sastojak, znajući da ćeš na kraju uživati u ukusnom i hranjivom jelu koje je idealno za petak.
Sastojci:
- 2 bijele ribe (brancin, oslić…)
- 1 rajčica
- 2 veća krumpira
- 1 žlica koncentrata odrajčica
- 1 mladi luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 poriluk
- 5 grančica peršina
- 1 dl bijelog vina
- 1 limun
- 2 l vode
- 2 žličice soli
- pola žličice crnog papra
- 1 žličica kopra
- 1 lovorov list
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Izaberi ribu, temeljito je operi i osuši, a isto učini i s povrćem (rajčica, mrkva, krumpir). Ribu isjeci i izvadi kosti (glavu ribe možeš koristiti po želji, iako je preporučeno).
- Rajčicu nareži na komadiće, krumpir na male kocke, češnjak, luk i peršin sitno nasjeckaj. Mrkvu i poriluk nareži na kolutove – mrkvu na tanje, a poriluk na malo deblje. Limun iscijedi.
- U lonac stavi žlicu maslinovog ulja i odmah stavi luk i mrkvu. Dodaj malo bijelog vina. Zatim dodaj rajčicu, poriluk i lovorov list. Dodaj ribu i lagano poprži. Ubaci češnjak i pusti da otpusti miris, a potom sve prelij vodom i pokrij. Kuhaj oko 40 minuta na umjerenoj vatri.
- Tijekom kuhanja, juhu nekoliko puta promiješaj i dodaj sol, papar, sok od limuna, vino i koncentrat od rajčice. Pred kraj dodaj kopar, a malo prije nego što završiš kuhanje, dodaj peršin. Kuhaj još 5 minuta i skloni s vatre, piše Okusno.je.