Recepti
HRSKAVE I MEKANE

Brzi recept za najsočnije fritule koje ćeš probati

Brzi recept za najsočnije fritule koje ćeš probati
Tajna dobrih fritula leži u nekoliko kapi ruma koje se stavljaju u tijesto kako fritule na sebe ne bi navukle previše ulja

Ljubitelji fritula konačno su došli na svoje. Ove mini verzije krafna posute šećerom uvijek vežemo uz blagdansko i adventsko vrijeme. Podsjećaju nas na tople zimske večeri uz kamin i vraćaju u djetinjstvo. Postoji mnogo verzija ovog recepta i svatko tvrdi da ima onaj najbolji, a upravo takav ti donosimo i mi. Pojest ćeš ih s užitkom, a priprema ti neće zadavati glavobolje. Sastojke samo pomiješaš, a potom pržiš kuglice tijesta u vrućem ulju. Fritule su najbolje dok su još tople, uz šalicu toplog ili hladnog napitka.

Sastojci:

180 g običnog jogurta

1 žlica ruma

1 jaje

1 vrećica vanilin šećera

3 žlice šećera

sitno naribana limunova korica

200-250 g brašna

0,5 vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

3 jabuke

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U zdjeli pjenjačom glatko pomiješaj jogurt, jaje, rum, limunovu koricu i šećer. U drugu zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo i sol. Dobro promiješaj prosijane sastojke i umiješaj ih u zdjelu s mokrim sastojcima. Oljušti i grubo naribaj jabuke. Umiješaj ih u smjesu, koja treba biti prilično gusta (ako je potrebno, dodaj još malo brašna).U većem loncu zagrij ulje na 180°C (ako nemaš termometar, možeš provjeriti tako da uroniš dršku drvene kuhače u ulje.

Ulje je dovoljno vruće kada se oko drške počnu stvarati mali mjehurići).Uzmi žlicu za juhu i nekoliko sekundi je potopi u vruće ulje. Zatim žlicom uzmi dio smjese i stavi je u ulje (smjesa će lako skliznuti s nauljene žlice). Ne stavljaj previše smjese odjednom, prži ih na srednjoj temperaturi i kada jedna strana postane zlatno smeđa, okreni ih i prži i s druge strane.

Ponovi postupak dok ne iskoristiš cijelu smjesu. Pržene krafne izvadi žlicom s rupama i stavi na tanjur obložen kuhinjskim papirnatim ručnicima da se ocijedi višak ulja.

Posluži tople fritule na velikom tanjuru ili pladnju, pospi ih šećerom u prahu i uživaj, piše Okusno.je.