Ljubitelji fritula konačno su došli na svoje. Ove mini verzije krafna posute šećerom uvijek vežemo uz blagdansko i adventsko vrijeme. Podsjećaju nas na tople zimske večeri uz kamin i vraćaju u djetinjstvo. Postoji mnogo verzija ovog recepta i svatko tvrdi da ima onaj najbolji, a upravo takav ti donosimo i mi. Pojest ćeš ih s užitkom, a priprema ti neće zadavati glavobolje. Sastojke samo pomiješaš, a potom pržiš kuglice tijesta u vrućem ulju. Fritule su najbolje dok su još tople, uz šalicu toplog ili hladnog napitka.
Sastojci:
- 180 g običnog jogurta
- 1 žlica ruma
- 1 jaje
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 žlice šećera
- sitno naribana limunova korica
- 200-250 g brašna
- 0,5 vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 jabuke
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U zdjeli pjenjačom glatko pomiješaj jogurt, jaje, rum, limunovu koricu i šećer. U drugu zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo i sol. Dobro promiješaj prosijane sastojke i umiješaj ih u zdjelu s mokrim sastojcima. Oljušti i grubo naribaj jabuke. Umiješaj ih u smjesu, koja treba biti prilično gusta (ako je potrebno, dodaj još malo brašna).U većem loncu zagrij ulje na 180°C (ako nemaš termometar, možeš provjeriti tako da uroniš dršku drvene kuhače u ulje.
- Ulje je dovoljno vruće kada se oko drške počnu stvarati mali mjehurići).Uzmi žlicu za juhu i nekoliko sekundi je potopi u vruće ulje. Zatim žlicom uzmi dio smjese i stavi je u ulje (smjesa će lako skliznuti s nauljene žlice). Ne stavljaj previše smjese odjednom, prži ih na srednjoj temperaturi i kada jedna strana postane zlatno smeđa, okreni ih i prži i s druge strane.
- Ponovi postupak dok ne iskoristiš cijelu smjesu. Pržene krafne izvadi žlicom s rupama i stavi na tanjur obložen kuhinjskim papirnatim ručnicima da se ocijedi višak ulja.
- Posluži tople fritule na velikom tanjuru ili pladnju, pospi ih šećerom u prahu i uživaj, piše Okusno.je.