ZDRAVO I FINO

Recept za najbolji kimchi - korejsku fermentiranu hrskavu salatu od kupusa

U posljednjih nekoliko godina, kimchi je postao omiljen među ljubiteljima hrane, ne samo zbog svog pikantnog okusa, već i zbog bogatstva probiotika i vitamina

kimchi5.jpg
Foto: Privatni album

Kimchi, fermentirana korejska salata koja se priprema od kupusa, povrća i začina, postao je pravi globalni hit zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji okusa i nevjerojatnim zdravstvenim prednostima. Ovaj tradicionalni specijalitet, poznat po svojoj ljutini, hrskavoj teksturi i intenzivnoj aromi, nezaobilazan je dio korejske kuhinje i stoljećima se prenosi s generacije na generaciju.

U ovom receptu, kojeg smo dobili od @greedy_tetke, pokazat ćemo ti kako možeš pripremiti ovaj kultni korejski fermentirani prilog i donijeti dašak korejske tradicije u svoju kuhinju. Spremi se za okusnu avanturu koja će te osvojiti na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 2 kineska kupusa
  • 2 mlada luka
  • 2 srednje mrkve
  • Daikon (kineska rotkva) -10-ak cm odrezati
  • 2 šalice Gochugaru (korejski chili) - grubo mljeveni
  • 2/3 jedne šalice ribljeg umaka (Nuoc mam)
  • 1 srednji luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 5 cm korijena đumbira
  • 1 šalica vode
Image
Foto: Privatni album

Postupak:

Kupus dobro oprati, narezati na četvrtine (uzduž) i dobro posoliti između listova. Nekoliko puta preokrenuti kupus u posudi, da pusti što više vode. Nakon sat vremena dobro isprati i ocijediti. Nakon toga, narezati kupus na trake širine 2-3 cm radi lakšeg pohranjivanja na kraju.

Image
Foto: Privatni album

Izada smjese

U blender stavi vodu, riblji umak, luk, češnjak i đumbir. U nastalu pastu dodati korejski chili i izmiješati, a nakon toga ribani daikon i mrkvu te mladi luk (npr. 3 cm dužine). Cijelu smjesu dobro utrljati na narezani kupus i izmiješati pa spremiti u plastične posude koje se mogu dobro hermetički zatvoriti. Držati 3-5 dana na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu, nakon čega bi se trebali stvoriti mjehurići unutar posude - to znači da je kimchi odradio svoje te ga nakon toga prebaciti u hladnjak (može i u staklenim posudama).

Što kimchi duže stoji to je u principu kiseliji i "puniji", pa s konzumacijom možeš početi i odmah, ali možeš ga i ostaviti da stoji u hladnjaku do cca 3 mjeseca.

Image
Foto: Privatni album
Image
Foto: Privatni album