Kimchi, fermentirana korejska salata koja se priprema od kupusa, povrća i začina, postao je pravi globalni hit zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji okusa i nevjerojatnim zdravstvenim prednostima. Ovaj tradicionalni specijalitet, poznat po svojoj ljutini, hrskavoj teksturi i intenzivnoj aromi, nezaobilazan je dio korejske kuhinje i stoljećima se prenosi s generacije na generaciju.
U ovom receptu, kojeg smo dobili od @greedy_tetke, pokazat ćemo ti kako možeš pripremiti ovaj kultni korejski fermentirani prilog i donijeti dašak korejske tradicije u svoju kuhinju. Spremi se za okusnu avanturu koja će te osvojiti na prvi zalogaj!
Sastojci:
- 2 kineska kupusa
- 2 mlada luka
- 2 srednje mrkve
- Daikon (kineska rotkva) -10-ak cm odrezati
- 2 šalice Gochugaru (korejski chili) - grubo mljeveni
- 2/3 jedne šalice ribljeg umaka (Nuoc mam)
- 1 srednji luk
- 4 češnja češnjaka
- 5 cm korijena đumbira
- 1 šalica vode
Postupak:
Kupus dobro oprati, narezati na četvrtine (uzduž) i dobro posoliti između listova. Nekoliko puta preokrenuti kupus u posudi, da pusti što više vode. Nakon sat vremena dobro isprati i ocijediti. Nakon toga, narezati kupus na trake širine 2-3 cm radi lakšeg pohranjivanja na kraju.
Izada smjese
U blender stavi vodu, riblji umak, luk, češnjak i đumbir. U nastalu pastu dodati korejski chili i izmiješati, a nakon toga ribani daikon i mrkvu te mladi luk (npr. 3 cm dužine). Cijelu smjesu dobro utrljati na narezani kupus i izmiješati pa spremiti u plastične posude koje se mogu dobro hermetički zatvoriti. Držati 3-5 dana na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu, nakon čega bi se trebali stvoriti mjehurići unutar posude - to znači da je kimchi odradio svoje te ga nakon toga prebaciti u hladnjak (može i u staklenim posudama).
Što kimchi duže stoji to je u principu kiseliji i "puniji", pa s konzumacijom možeš početi i odmah, ali možeš ga i ostaviti da stoji u hladnjaku do cca 3 mjeseca.