Budući da se ne moraš zamarati pripremom tijesta, ova pita se vrlo brzo priprema. Odlično se slaže s čašom bijelog vina, pa je stoga izvrstan zalogaj za zabavu ili piknik, a ujedno je i prikladan ručak za one dane kada poželimo nešto brzo i svježe. Uz nju je najbolje poslužiti zdjelu sezonske salate.
Sastojci:
- 250 g svježeg lisnatog tijesta
- 5 srednje velikih, zrelih rajčica
- sol
- 250 g krem sira
- 2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (timijan, ružmarin, origano, bosiljak itd.)
- mljeveni češnjak (po želji)
- naribana limunova korica
- maslinovo ulje
- svježe mljeveni papar
- razmućeno jaje (za premaz tijesta)
Priprema:
- Operite rajčice i na donjoj strani nožem uklonite peteljku. Narežite ih na ploške, lagano posolite i posložite na rešetku obloženu kuhinjskim papirom. Ostavite ih s obje strane da odstoje pet minuta kako bi ispustile višak tekućine i malo se osušile.
- Lisnato tijesto odmotajte i položite u lim obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem napravite rez oko centimetar od ruba tijesta po cijeloj širini i dužini, ali pazite da ne prerežete tijesto do kraja. Tako će se tijekom pečenja formirati lijep rub. Tijesto potom gusto izbodite vilicom.
- Nasjeckajte začinsko bilje i umiješajte u krem sir te ga lagano popaprite. Ako želite, možete dodati malo mljevenog češnjaka i/ili naribane limunove korice za okus i aromu. Pripremljenim nadjevom premažite lisnato tijesto, ali samo unutar zarezanog dijela.
- Na nadjev rasporedite ploške rajčice, pokapajte ih maslinovim uljem i popaprite. Rub tijesta premažite razmućenim jajetom.
- Pitu pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok rub tijesta ne postane napuhan i zlatno-smeđe boje.
- Pitu poslužite dok je još topla. Po želji je prije posluživanja dodatno pokapajte maslinovim uljem i pospite nasjeckanim bosiljkom ili jednostavno ukrasite grančicama timijana. Narežite na komade i poslužite, piše Okusno.je.