JEDNOSTAVNO I BRZO

Donosimo ideje kako jednostavno iskoristiti ostatke tjestenine

Ostatke tjestenine ne moraš odmah baciti, uz malo mašte i kreativnosti možeš napraviti potpuno novi obrok, a mogućnosti je puno

Tjestenina
Foto: Shutterstock
VOYO logo

Tjestenina je jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela, a može se pripremati uz različite umake. Rajčica, sir, gljive, pesto - izbor je stvarno velik. No, što napraviti ako ti ostane tjestenine od ručka? Uz malo kreativnosti, možeš ju pretvoriti u ukusan, potpuno novi obrok. Uz malo mašte možeš napraviti salatu od tjestenine, zapečenu tjesteninu s dodatkom sira ili pak složenac. Predstavljamo ti nekoliko brzih i jednostavnih recepata koji će ti pomoći da maksimalno iskoristiš ostatke.

Fritata od tjestenine

Pretvori ostatke tjestenine u ukusnu fritatu! Osim tjestenine, trebaš još jaja (tri do četiri), naribani parmezan (oko 50 g), sol, papar i ulje. Možeš dodati i razne sastojke po izboru, poput komadića kuhanog ili pečenog mesa, narezane šunke ili pancete, tune, narezanih maslina, kuhanog ili pečenog povrća. U posudi prvo razmuti jaja, a zatim ih pomiješaj s parmezanom, soli i paprom. U smjesu dodaj odabrane dodatke, a na kraju još i tjesteninu. Smjesu izlij u nauljenu tavu i kuhaj na srednjoj vatri dok se jaja ne stisnu i fritata ne dobije zlatno smeđu boju s donje strane. Zatim tavu stavi u pećnicu i peci fritatu još oko 10 minuta, dok ne postane zapečena i s gornje strane. Pripremljenu fritatu nareži na komade i posluži je kao ukusan i zasitan obrok uz zdjelu salate.

Image
Foto: Pexels

Salata od tjestenine

Ostatci tjestenine odlična su osnova za brzu i jednostavnu salatu. Pomiješaj ih sa kiselim vrhnjem, tunom i povrćem po izboru i već imaš ukusnu salatu koju možeš dodatno ohladiti u hladnjaku prije posluživanja. Savršenu salatu možeš napraviti i tako da ohlađenu tjestenine pomiješaš s pestom, narezanom mozzarelom, narezanom rajčicom i komadićima kuhane ili pečene piletine, koju možeš zamijeniti narezanim avokadom. Salati za bolji okus dodaj malo limunovog soka ili mješavinu ulja, octa, soli, papra i nasjeckanih začinskih biljaka ili senfa. Mogućnosti su brojne, pa provjeri sastojke koji ti se nalaze u smočnici i hladnjaku te se igraj s različitim kombinacijama i okusima. Ovakva salata može biti samostalan obrok, a odlična je i kao prilog mesnim, povrtnim ili ribljim jelima.

Image
Foto: Pexels

Juha s tjesteninom

Ostatke tjestenine možeš iskoristiti i za juhu ili varivo. U loncu na maslinovom ulju najprije preprži nasjeckani luk. Dodaj povrće po izboru (mrkva, celer, tikvice, rajčica, paprika itd.) i prži dok povrće ne omekša. Ulij juhu od piletine ili povrća i zakuhaj. Na kraju u juhu dodaj ostatke tjestenine i kuhaj još nekoliko minuta kako bi se dobro zagrijali. Za još bolji okus, pri serviranju pospi juhu s malo naribanog parmezana.

Image
Foto: Pexels

Zapečena tjestenina

Ostatke tjestenine možeš pretvoriti i u ukusan složenac. Pomiješaj ih s umakom od rajčice, konzerviranom tunom i malo naribanog sira, a po želji dodaj i narezane masline, kapare, ocijeđeni kukuruz ili svježi špinat. Smjesu po želji začini, a zatim je stavi u nauljeni lim i pospi još malo naribanog sira. Peci složenac na 180°C dok se sir ne otopi i zapeče do zlatno smeđe boje. Posluži ga dok je još topao.

Image
Foto: Pexels

Pržena tjestenina s povrćem

U većoj tavi najprije zagrij malo ulja. Dodaj nasjeckano povrće (papriku, mrkvu, mladi luk, brokulu itd.) i prži dok ne omekša i malo porumeni. Dodaj ostatke tjestenine i pomiješaj s prženim povrćem kako bi se sve dobro zagrijalo. Dodaj malo sojinog umaka, začini po ukusu i posluži dok je još toplo. Ovo je brz i jednostavan način da ostatke tjestenine pretvoriš u ukusan i hranjiv obrok, piše Okusno.je.

Image
Foto: Pexels
Image
JEDNOSTAVNO I FINO

Brzi recept - tjestenina s tunom u umaku od rajčica i kapara