Kolač od jagoda i piškota
Kad stignu prve proljetne jagode, ovaj kolač postaje apsolutni hit! Osvježavajuć, lagan i prepun voćnog okusa, kolač od jagoda i piškota idealan je za toplije dane. Ne zahtijeva pečenje, a kombinacija kremastog sira, slatkog vrhnja i sočnih jagoda prava je rapsodija okusa. Piškote upijaju sokove voća i kreme, postajući neodoljivo mekane. Ovaj desert nije samo ukusan, već i predivno izgleda, pa će zasigurno biti zvijezda svakog stola. Pripremi se na komplimente, jer ovaj kolač osvaja na prvi zalogaj!
Sastojci:
- 500 g jagoda
- 200 g piškota
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- Sok od pola limuna
Priprema:
Najprije temeljito operi svježe jagode, očisti ih od peteljki i nareži na tanke ploške ili manje komadiće, po želji. Dok režeš jagode, pusti da se sok koji ispuste sačuva, trebat će ti kasnije. U jednoj posudi čvrsto izmiksaj slatko vrhnje dok ne dobiješ bogat šlag. U drugoj, većoj posudi, pjenjačom ili mikserom dobro izmiješaj svježi sir, šećer u prahu i svježe iscijeđeni sok od pola limuna dok smjesa ne postane glatka i jednolična. U smjesu sa sirom zatim lagano, špatulom, umiješaj pripremljeni šlag, pazeći da zadržiš prozračnost kreme. Piškote kratko umači u sok od jagoda koji se stvorio tijekom rezanja (ako nema dovoljno soka, možeš koristiti i malo mlijeka ili voćnog soka po izboru) i slaži ih jednu do druge na dno odabrane posude ili kalupa.
Preko sloja piškota ravnomjerno rasporedi polovicu pripremljene kreme, a zatim preko kreme posloži sloj narezanih jagoda. Ponavljaj postupak – red piškota, red kreme, red jagoda – dok ne potrošiš sve sastojke. Idealno je završiti sa slojem kreme, koji zatim možeš ukrasiti preostalim ploškama jagoda za posebno lijep izgled. Gotov kolač stavi u hladnjak na najmanje dva sata, a još bolje preko noći, kako bi se svi okusi savršeno sjedinili i kolač dobro stegnuo prije rezanja i posluživanja.