Piškote su zaista svestrani junak svake kuhinje kada je riječ o desertima. Znaš onaj osjećaj kad ti se jede nešto slatko, kremasto i neodoljivo, a nemaš previše vremena ili volje za komplicirane recepte? Upravo tada piškote stupaju na scenu! Ove nježne biskvitne štapiće obožavamo jer su temelj za brojne slastice koje ne zahtijevaju pečenje, a rezultat je uvijek fantastičan. Bilo da si iskusna slastičarka ili tek početnica u svijetu deserata, recepti s piškotama pružit će ti zadovoljstvo brze pripreme i još bržeg uživanja.
U nastavku ti donosimo tri provjereno jednostavna i ukusna recepta koja će postati tvoji favoriti za svaku priliku – od iznenadnih gostiju do trenutaka kada jednostavno želiš počastiti sebe. Pripremi svoju omiljenu pregaču i zasuči rukave, jer ulazimo u svijet slatkih čarolija!
Tiramisu u čaši
Klasik talijanske kuhinje u brzoj i praktičnoj verziji. Tiramisu u čaši idealan je desert kada želiš impresionirati bez puno muke. Bogata krema od mascarpone sira i kave savršeno se spaja s mekanim piškotama, a posluživanje u pojedinačnim čašama dodaje dozu elegancije. Ovaj desert nije samo ukusan, već i vizualno privlačan, a najbolji dio je što je gotov za tren oka. Savršen je za one trenutke kada ti treba brzi slatki bijeg ili kada želiš pripremiti desert koji možeš lako ponijeti sa sobom.

Sastojci:
- 200 g piškota
- 250 ml jake kave (ohlađene)
- 250 g mascarpone sira
- 2 jaja
- 50 g šećera
- Kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Započni tako da pažljivo odvojiš žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke zatim pjenasto izmiksaj sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. U tu smjesu dodaj mascarpone sir i sve dobro sjedini mikserom ili pjenjačom dok ne dobiješ glatku kremu. U zasebnoj posudi istuci bjelanjke u čvrsti snijeg – pazi da posuda i metlice miksera budu potpuno čiste i suhe kako bi snijeg bio savršen. Snijeg od bjelanjaka zatim lagano, špatulom, umiješaj u smjesu s mascarponeom, pokretima odozdo prema gore kako bi krema ostala prozračna. Sada pripremi jaku, ohlađenu kavu. Piškote jednu po jednu kratko umači u kavu – pazi da ih ne namočiš previše kako se ne bi raspale – te ih slaži na dno čaša ili zdjelica koje si pripremila. Preko sloja piškota bogato rasporedi sloj pripremljene kreme. Ponovi postupak, slažući red piškota pa red kreme, sve dok ne potrošiš sve sastojke. Posljednji sloj neka bude krema.
Za kraj, obilato pospi kakaom u prahu koristeći malo sito za ljepši izgled. Stavi svoje tiramisu čaše u hladnjak na najmanje sat vremena, a idealno i duže, kako bi se okusi proželi i desert dobro ohladio prije posluživanja.