KRALJICA TORTI

Recept za Pavlovu tortu koja je dobila ime po slavnoj ruskoj balerini

Spoj hrskave beze kore, bogatog šlaga i osvježavajućeg šumskog voća čini je idealnim izborom za sve koji žele uživati u profinjenim, ali jednostavnim slasticama

shutterstock_1617283576.jpg
Foto: Shutterstock

Pavlova torta jedan je od najomiljenijih deserata širom svijeta, poznata po svojoj laganoj i prozračnoj teksturi. Ova klasična slastica sastoji se od hrskave beze kore, kremastog šlaga i sočnog voća, što je čini neodoljivim izborom za sve sladokusce. Ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a priča kaže da je prvi put pripremljena u njezinu čast. Ova torta savršeno spaja jednostavne sastojke u čarobnu kombinaciju okusa i tekstura.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica vinjaka
  • 200 g svježeg jagodičastog voća (maline, borovnice, jagode)

Priprema:

  • Plitki lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pećnicu uključi i zagrij na 100 °C. Bjelanjke mikserom istuci u čvrsti snijeg, a zatim im postupno, žlicu po žlicu, dodaj kristalni šećer uz neprestano miješanje. Kada je snijeg sjajan i čvrst, u njega stavi šećer u prahu i kukuruzni škrob te sve lagano promiješaj.
  • Smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu s većim otvorom. Na lim za pečenje istisni okruglu podlogu koristeći tri četvrtine smjese. Od preostale smjese oblikuj male puslice uz rub torte, koje se gotovo dodiruju.
  • Peci (tj. suši) u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 8 sati. Vrata pećnice ostavi blago odškrinuta – dovoljno da između njih stane drška kuhače.
  • Nakon što se osnova osuši, izvadi je iz pećnice, ukloni papir i premjesti na pladanj. Ostavi da se ohladi. Jagodičasto voće operi, ocijedi i preberi. Vrhnje istuci u čvrsti šlag sa šećerom i umiješaj malo vinjaka. Na ohlađenu podlogu ravnomjerno nanesi šlag s vinjakom, a zatim po njemu rasporedi voće.
  • Tortu nareži na 12 kriški i posluži. Uživaj u ovom elegantnom desertu koji će osvojiti tvoje nepce, piše Okusno.je.
  • Savjet: Kao jestivi škrob možeš upotrijebiti i vanilin prašak za puding, a kako bi snijeg ljepše sjajio, dodaj mu žlicu octa.

Image
ZA LJUBITELJE LIMUNA

Recept za sočni biskvit od maka s kremom od limuna