Pavlova torta jedan je od najomiljenijih deserata širom svijeta, poznata po svojoj laganoj i prozračnoj teksturi. Ova klasična slastica sastoji se od hrskave beze kore, kremastog šlaga i sočnog voća, što je čini neodoljivim izborom za sve sladokusce. Ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a priča kaže da je prvi put pripremljena u njezinu čast. Ova torta savršeno spaja jednostavne sastojke u čarobnu kombinaciju okusa i tekstura.
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica vinjaka
- 200 g svježeg jagodičastog voća (maline, borovnice, jagode)
Priprema:
- Plitki lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pećnicu uključi i zagrij na 100 °C. Bjelanjke mikserom istuci u čvrsti snijeg, a zatim im postupno, žlicu po žlicu, dodaj kristalni šećer uz neprestano miješanje. Kada je snijeg sjajan i čvrst, u njega stavi šećer u prahu i kukuruzni škrob te sve lagano promiješaj.
- Smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu s većim otvorom. Na lim za pečenje istisni okruglu podlogu koristeći tri četvrtine smjese. Od preostale smjese oblikuj male puslice uz rub torte, koje se gotovo dodiruju.
- Peci (tj. suši) u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 8 sati. Vrata pećnice ostavi blago odškrinuta – dovoljno da između njih stane drška kuhače.
- Nakon što se osnova osuši, izvadi je iz pećnice, ukloni papir i premjesti na pladanj. Ostavi da se ohladi. Jagodičasto voće operi, ocijedi i preberi. Vrhnje istuci u čvrsti šlag sa šećerom i umiješaj malo vinjaka. Na ohlađenu podlogu ravnomjerno nanesi šlag s vinjakom, a zatim po njemu rasporedi voće.
- Tortu nareži na 12 kriški i posluži. Uživaj u ovom elegantnom desertu koji će osvojiti tvoje nepce, piše Okusno.je.
- Savjet: Kao jestivi škrob možeš upotrijebiti i vanilin prašak za puding, a kako bi snijeg ljepše sjajio, dodaj mu žlicu octa.