Recepti
KRALJICA TORTI

Recept za Pavlovu tortu koja je dobila ime po slavnoj ruskoj balerini

Recept za Pavlovu tortu koja je dobila ime po slavnoj ruskoj balerini
Spoj hrskave beze kore, bogatog šlaga i osvježavajućeg šumskog voća čini je idealnim izborom za sve koji žele uživati u profinjenim, ali jednostavnim slasticama

Pavlova torta jedan je od najomiljenijih deserata širom svijeta, poznata po svojoj laganoj i prozračnoj teksturi. Ova klasična slastica sastoji se od hrskave beze kore, kremastog šlaga i sočnog voća, što je čini neodoljivim izborom za sve sladokusce. Ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a priča kaže da je prvi put pripremljena u njezinu čast. Ova torta savršeno spaja jednostavne sastojke u čarobnu kombinaciju okusa i tekstura.

Sastojci:

4 bjelanjka

200 g šećera

1 žlica šećera u prahu

1 žličica kukuruznog škroba

250 ml vrhnja za šlag

1 žlica vinjaka

200 g svježeg jagodičastog voća (maline, borovnice, jagode)

Priprema:

Plitki lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pećnicu uključi i zagrij na 100 °C. Bjelanjke mikserom istuci u čvrsti snijeg, a zatim im postupno, žlicu po žlicu, dodaj kristalni šećer uz neprestano miješanje. Kada je snijeg sjajan i čvrst, u njega stavi šećer u prahu i kukuruzni škrob te sve lagano promiješaj.

Smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu s većim otvorom. Na lim za pečenje istisni okruglu podlogu koristeći tri četvrtine smjese. Od preostale smjese oblikuj male puslice uz rub torte, koje se gotovo dodiruju.

Peci (tj. suši) u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 8 sati. Vrata pećnice ostavi blago odškrinuta – dovoljno da između njih stane drška kuhače.

Nakon što se osnova osuši, izvadi je iz pećnice, ukloni papir i premjesti na pladanj. Ostavi da se ohladi. Jagodičasto voće operi, ocijedi i preberi. Vrhnje istuci u čvrsti šlag sa šećerom i umiješaj malo vinjaka. Na ohlađenu podlogu ravnomjerno nanesi šlag s vinjakom, a zatim po njemu rasporedi voće.

Tortu nareži na 12 kriški i posluži. Uživaj u ovom elegantnom desertu koji će osvojiti tvoje nepce, piše Okusno.je.

Savjet: Kao jestivi škrob možeš upotrijebiti i vanilin prašak za puding, a kako bi snijeg ljepše sjajio, dodaj mu žlicu octa.