Kus kus, sitna tjestenina zlatne boje koja potječe iz Sjeverne Afrike, sve je popularniji sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Iako izgledom podsjeća na žitaricu, tehnički je riječ o tjestenini napravljenoj od durum pšenice (semoline) i vode. Njegova popularnost nije slučajna – jednostavan je za pohranu, nevjerojatno brz za pripremu i izuzetno svestran, što ga čini savršenim dodatkom svakom jelovniku, posebno kada nemaš puno vremena.
Nutritivna vrijednost kus kusa
Kus kus se lako priprema, no je li kus kus i zdrav? Odgovor je potvrdan! Kus kus nudi niz zdravstvenih prednosti. Dobar je izvor biljnih proteina i vlakana, posebno ako odabereš integralnu varijantu. Vlakna su ključna za zdravu probavu, pomažu u održavanju osjećaja sitosti i mogu doprinijeti boljoj ravnoteži crijevne mikroflore. Osim toga, kus kus je koristan izvor selena, esencijalnog minerala koji djeluje kao snažan antioksidans, podržava imunološki sustav i igra važnu ulogu u funkciji štitnjače. U usporedbi s bijelom rižom, kus kus pruža više proteina te veći doprinos vitaminima i mineralima.
Njegova najveća prednost u užurbanom svijetu je brzina pripreme. Većina kus kusa dostupnog u trgovinama već je prethodno pareno, pa ga je dovoljno preliti vrućom vodom ili temeljcem i ostaviti nekoliko minuta da nabubri. Zbog svog blagog, neutralnog okusa, odlično se slaže s raznim sastojcima – od svježeg i pečenog povrća, preko mahunarki i sireva, do piletine, ribe ili tofua. Upravo ta prilagodljivost čini ga idealnom bazom za maštovite, zasitne i hranjive salate. Važno je napomenuti da kus kus sadrži gluten jer se pravi od pšenice, stoga nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.

U nastavku donosimo tri recepta za ukusne i zdrave salate s kus kusom koje možeš lako pripremiti.
Klasična mediteranska salata s kus kusom
Ova salata pršti svježinom i okusima Mediterana, idealna je kao lagani ručak, večera ili prilog jelima s roštilja.
Sastojci:
- 1 šalica (oko 170g) instant kus kusa
- 1,5 šalica vruće vode ili povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinovog ulja (+ za dresing)
- Prstohvat soli
- 1 veći krastavac, narezan na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- ½ šalice crnih maslina (Kalamata), narezanih
- ½ šalice izmrvljenog feta sira
- ¼ šalice svježeg peršina, nasjeckanog
- ¼ šalice svježe mente, nasjeckane
- 1 konzerva (oko 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog
Dresing:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut (po želji)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješaj suhi kus kus, žlicu maslinovog ulja i prstohvat soli. Prelij vrućom vodom ili temeljcem. Promiješaj, poklopi i ostavi da stoji 5-10 minuta, dok kus kus ne upije svu tekućinu. Nakon što kus kus nabubri, razrahli ga vilicom. Prebaci u veliku zdjelu za salatu i ostavi da se malo ohladi. Ohlađenom kus kusu dodaj krastavac, papriku, cherry rajčice, masline, feta sir, slanutak, peršin i mentu (ako koristiš). U maloj zdjelici pjenjačom umuti sastojke za dresing: maslinovo ulje, limunov sok, češnjak (ako koristiš), sol i papar. Prelij dresing preko salate i nježno sve promiješaj da se sastojci sjedine. Salatu možeš poslužiti odmah ili je ostaviti u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi prožmu.