FINI I ZDRAVI OBROCI

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata

Zbog svog blagog, neutralnog okusa, kus kus se odlično slaže s raznim sastojcima, a upravo ta prilagodljivost čini ga idealnom bazom za maštovite, zasitne i hranjive salate

Kus kus recepti
Foto: Unsplash

Kus kus, sitna tjestenina zlatne boje koja potječe iz Sjeverne Afrike, sve je popularniji sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Iako izgledom podsjeća na žitaricu, tehnički je riječ o tjestenini napravljenoj od durum pšenice (semoline) i vode. Njegova popularnost nije slučajna – jednostavan je za pohranu, nevjerojatno brz za pripremu i izuzetno svestran, što ga čini savršenim dodatkom svakom jelovniku, posebno kada nemaš puno vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutritivna vrijednost kus kusa

Kus kus se lako priprema, no je li kus kus i zdrav? Odgovor je potvrdan! Kus kus nudi niz zdravstvenih prednosti. Dobar je izvor biljnih proteina i vlakana, posebno ako odabereš integralnu varijantu. Vlakna su ključna za zdravu probavu, pomažu u održavanju osjećaja sitosti i mogu doprinijeti boljoj ravnoteži crijevne mikroflore. Osim toga, kus kus je koristan izvor selena, esencijalnog minerala koji djeluje kao snažan antioksidans, podržava imunološki sustav i igra važnu ulogu u funkciji štitnjače. U usporedbi s bijelom rižom, kus kus pruža više proteina te veći doprinos vitaminima i mineralima.

Njegova najveća prednost u užurbanom svijetu je brzina pripreme. Većina kus kusa dostupnog u trgovinama već je prethodno pareno, pa ga je dovoljno preliti vrućom vodom ili temeljcem i ostaviti nekoliko minuta da nabubri. Zbog svog blagog, neutralnog okusa, odlično se slaže s raznim sastojcima – od svježeg i pečenog povrća, preko mahunarki i sireva, do piletine, ribe ili tofua. Upravo ta prilagodljivost čini ga idealnom bazom za maštovite, zasitne i hranjive salate. Važno je napomenuti da kus kus sadrži gluten jer se pravi od pšenice, stoga nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Image
Foto: Pexels

U nastavku donosimo tri recepta za ukusne i zdrave salate s kus kusom koje možeš lako pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasična mediteranska salata s kus kusom

Ova salata pršti svježinom i okusima Mediterana, idealna je kao lagani ručak, večera ili prilog jelima s roštilja.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 šalica (oko 170g) instant kus kusa
  • 1,5 šalica vruće vode ili povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinovog ulja (+ za dresing)
  • Prstohvat soli
  • 1 veći krastavac, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
  • ½ šalice crnih maslina (Kalamata), narezanih
  • ½ šalice izmrvljenog feta sira
  • ¼ šalice svježeg peršina, nasjeckanog
  • ¼ šalice svježe mente, nasjeckane
  • 1 konzerva (oko 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog

Dresing:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut (po želji)
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješaj suhi kus kus, žlicu maslinovog ulja i prstohvat soli. Prelij vrućom vodom ili temeljcem. Promiješaj, poklopi i ostavi da stoji 5-10 minuta, dok kus kus ne upije svu tekućinu. Nakon što kus kus nabubri, razrahli ga vilicom. Prebaci u veliku zdjelu za salatu i ostavi da se malo ohladi. Ohlađenom kus kusu dodaj krastavac, papriku, cherry rajčice, masline, feta sir, slanutak, peršin i mentu (ako koristiš). U maloj zdjelici pjenjačom umuti sastojke za dresing: maslinovo ulje, limunov sok, češnjak (ako koristiš), sol i papar. Prelij dresing preko salate i nježno sve promiješaj da se sastojci sjedine. Salatu možeš poslužiti odmah ili je ostaviti u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi prožmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/3