Kolači sa sočnim biskvitom mnogima su slaba točka kojima je teško odoljeti, a kolač tri leće slavi kao najsočniji na svijetu. Ovaj spužvasti kolač poznat i pod nazivom tres leches vuče korijene iz Meksika. Savršeno je lagan i prozračan, a u originalnoj recepturi radi se o biskvitu namočenom u mlijeku sa šlagom na vrhu. U Hrvatskoj je također postao popularan, no kod nas se češće prelijeva karamelom ili kombinacijom prvo šlaga, pa onda karamele. Nažalost, njegov naziv tres leches malo se izgubio u prijevodu, pa se kod nas izgovara pomalo "po vuku" - tri leće.
Kolač tri leće recept
Njegov naziv tres leches u prijevodu znači tri mlijeka, što je točno ono što ćeš koristiti u njegovom receptu. U originalnoj recepturi, ta tri mlijeka su punomasno mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i evaporirano mlijeko. Na našim prostorima nećeš naći evaporirano mlijeko, nego ćeš umjesto njega koristiti vrhnje za šlag. Kondenzirano mlijeko ćeš ipak trebati kupiti, a obično punomasno mlijeko mora biti mlijeko s minimalno 2,8 % mliječne masti. Imamo recept za najsočniji kolač ikad - tri leće.

Kolač tri leće biskvit sastojci:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Kolač tri leće miks mlijeka sastojci:
- 800 ml mlijeka (min. 2,8 % mm)
- 400 ml vrhnja za šlag
- 300 ml kondenziranog mlijeka
Kolač tri leće karamel preljev i ukrašavanje sastojci:
- 200 g šećera
- 50 g maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag (i još 50 ml za ukrašavanje)
Kolač tri leće priprema:
- Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Miksaj bjelanjke dok ne dobiješ čvrst snijeg.
- Postupno dodaj šećer i vanilin šećer, nastavljajući miksati dok smjesa ne postane sjajna.
- Dodaj žumanjke, jedan po jedan, uz lagano miješanje.
- Na kraju prosij brašno i prašak za pecivo te ih pažljivo umiješaj ručno, pazeći da smjesa ostane prozračna.
- Obloži tepsiju (oko 33 x 19 cm) papirom za pečenje, ulij smjesu i poravnaj.
- Lagano udari tepsijom o stol kako bi izašli mjehurići zraka.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Izvadi iz pećnice, izbodi vilicom i ostavi da se prohladi.
- U posudi pomiješaj mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko.
- Prelij mliječnu smjesu preko ohlađenog biskvita, ravnomjerno raspoređujući.
- Ostavi u hladnjaku barem 1 sat (najbolje preko noći) da biskvit upije svu tekućinu.
- U posudu sa svijetlim dnom stavi šećer na laganu vatru i pusti da se polako topi bez miješanja. Povremeno protresi posudu.
- Kad se karamelizira i dobije lijepu jantarno-zlatnu boju, makni s vatre i dodaj maslac. Pažljivo miješaj.
- Polako ulij vrhnje za šlag (smjesa će se zapjeniti, ali to je normalno).
- Vrati na laganu vatru i kuhaj uz stalno miješanje još 5 minuta.
- Lagano prohlađeni karamel prelij preko kolača i poravnaj.
- Umuti vrhnje za šlag i stavi ga u vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za zamrzavanje s malim izrezanim vrhom.
- Nacrtaj vodoravne linije na kolaču s razmakom od oko 2 cm.
- Čačkalicom ili štapićem povuci linije okomito na prethodne, naizmjenično prema gore i dolje, da se stvori klasičan karamel uzorak.
- Pokrij kolač folijom i stavi u hladnjak da se dobro rashladi prije posluživanja.
