
Jesenska čarolija: Kolač od kestena i čokolade

Ovaj kolač je prava jesenska poslastica za sve koji obožavaju kesten i čokoladu, posebno u jesenjim i zimskim mjesecima. Kesten daje kolaču nježnu, baršunastu teksturu i laganu slatkoću, dok čokolada donosi duboku aromu i savršen balans. Ovaj desert se priprema brzo, bez potrebe za pečenjem, što ga čini idealnim za one koji žele uživati u ukusnoj poslastici bez mnogo truda. Kombinacija kestena i čokolade pruža luksuzan doživljaj, savršen za posebne prilike ili jednostavno za uživanje uz šalicu omiljenog toplog napitka.
Sastojci:
450 g oguljenog kestena (pečenog ili kuhanog)
220 g čokolade s 50% kakaa
110 g omekšalog maslaca
80 g šećera
1 žlica ruma
tučeno slatko vrhnje
Priprema:
Manje porcije kestena izmiksajte štapnim mikserom, ili još bolje, koristite sjeckalicu. Ako želite pire potpuno bez grudica, možete se dodatno poslužiti prešom za krumpir ili sitom.
Čokoladu izlomite na komadiće i otopite na pari.
U veću zdjelu stavite omekšali maslac i šećer te ih dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte kesten pire, otopljenu čokoladu i rum te ponovno izmiješajte.
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje. U kalup ulijte čokoladno-kestensku smjesu, poravnajte vrh i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata.
Stvrdnuti kolač uz pomoć papira izvadite iz kalupa, narežite na tanje kriške i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem, piše Okusno.je.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
