BRZO I UKUSNO

5 najboljih jela koje možete spremiti u električnoj peki

Recepti koji koriste električni pekač popularni su među domaćim kuharima zbog uštede vremena i ravnomjernog pečenja. Od toplih sendviča do raznih vrsta pekarskih proizvoda, opcije su gotovo beskonačne.

Jela iz električnog pekača
Foto: shutterstock.com

Mnogi ljudi vole koristiti električne pekače za kuhanje jer su brzi, jednostavni za upotrebu, i daju ukusnu hranu. Električni pekači nude praktična rješenja za pripremu različitih jela, od pizze do šnicli.

Recepti koji koriste električni pekač popularni su među domaćim kuharima zbog uštede vremena i ravnomjernog pečenja. Od toplih sendviča do raznih vrsta pekarskih proizvoda, opcije su gotovo beskonačne.

1. Pečeni Pileći Bataci s Povrćem

Peku zagrijati na 200 °C. U tavi, na malo ulja, prepržiti crveni luk. Dodati kockice paprike i lagano pržiti na jačoj vatri oko 10 minuta. Nakon toga dodati češnjak, mahune i mrkvu. Sve skupa okrenuti nekoliko puta pa ugasiti vatru.

U posebnoj posudi piletinu začiniti solju, paprom i limunovim sokom. Na ugrijanoj tavi pržiti piletinu dok ne poprimi zlatnu boju sa svih strana. Prženoj piletini dodati temeljac.

Sve prebaciti u posudu koja može u pećnicu. Posložiti lagano prepečene pileće batke na povrće. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 45-60 minuta.

Bataci bi trebali biti pečeni, a krumpiri zlatno žute boje. Poslužiti hrskave i začinjene batake i povrće uz zelenu salatu. Ovaj recept je odličan za brzi ručak, jer ne zahtijeva puno pripreme, a rezultat je ukusno i hranjivo jelo.

2. Lazanje

Lazanje su jedno od najpoznatijih talijanskih jela koje vole mnogi. Priprema lazanja možda izgleda složeno, ali uz prave upute, može biti vrlo jednostavna. Osnovni sastojci za lazanje uključuju slojeve tjestenine, mljeveno meso, umak od rajčice, bešamel umak i naribani sir. Svaki sloj ima svoju posebnu ulogu u stvaranju savršenog jela. Korištenje svježe tjestenine može skratiti vrijeme pečenja. Svježa tjestenina zahtijeva oko jedan sat pečenja, dok suho tijesto može trebati dodatnih 15-20 minuta.

Važno je da električna peka bude pravilno podešena. Pečenje na 200-220°C oko 35 minuta, ili dok lazanje ne poprime zlatno smeđu boju, jamči dobar rezultat. Ako je pećnica na plin, možda će trebati početi s višom temperaturom i kasnije smanjiti.

Postoji mnogo varijacija recepta. Neke lazanje mogu sadržavati tikvice ili druge povrće. Također, postoje recepti bez bešamel umaka ili veće porcije koje hrane cijelu obitelj.

3. Pečena Riba s Limunom i Začinima

Pećnica je već zagrijana na 200 stupnjeva, a priprema ribe može početi. Uzmite jednu svježu ribu, najbolje brancin ili oradu. Očistite je i operite dobro pod hladnom vodom. Nakon što ste je osušili kuhinjskim papirom, napravite tri zareza na gornjoj strani ribe.

U svaki zarez stavite tanko narezani limun. Posolite ribu i popaprite prema ukusu. Tako pripremljenu ribu položite na papir za pečenje u limu. Prelijte ribu i unutrašnjost s malo maslinovog ulja, oko 100 ml. Okolo ribe rasporedite narezane rajčice, češnjak i peršin.

Ribu pecite u pećnici oko 30 minuta. Sve dok koža ne postane zlatno smeđa i hrskava. Povremeno je prelijte s vlastitim sokovima iz lima. Tako će riba ostati sočna.

Ribu poslužite s kuhanim krumpirom ili blitvom. Limun i rajčice dodat će joj poseban okus. Jednostavno, ukusno i brzo.

Ovaj način pripreme ribe s limunom i začinima sigurno će postati omiljen među vašim obrocima. Experimentirajte s različitim začinima poput ružmarina ili timijana za dodatnu aromu. Uživajte u ovom zdravom i ukusnom jelu!

4. Zapečeni Krumpir sa Sirom

Priprema zapečenog krumpira sa sirom jednostavan je način da se stvori ukusno i toplo jelo. Prvo, treba oguliti krumpire i narezati ih na tanke ploške.

Zatim se krumpir kratko prokuhava u slanoj vodi, otprilike 4 minute, da omekša, ali se ne raskuha. Nakon toga, nariba se mozzarella i ostali sir po izboru, i miješa sa začinima poput vegete, vlasca i muškatnog oraščića.

U nauljenu vatrostalnu posudu slaže se sloj krumpira, a preko njega se prelijeva umak od sira s dodatkom vrhnja za kuhanje i maslinovog ulja. Ovaj proces se ponavlja dok se svi sastojci ne potroše.

Peče se u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 25 minuta, dok krumpir ne postane zlatno smeđi i sir ne postane mjehurićast i zapečen.

Zapečeni krumpir sa sirom može se poslužiti kao samostalno jelo uz zdjelu salate ili kao prilog uz meso. Bez obzira na način serviranja, uvijek će biti izuzetno ukusan i zadovoljiti apetit.

5. Peka s lignjama i krumpirom

Peka s lignjama i krumpirom je klasično dalmatinsko jelo koje spaja mirise mora i mediteranskog bilja.

Za pripremu ovog jela, potrebno je očistiti i narezati lignje te oguliti i narezati krumpire. Svi sastojci slažu se u vatrostalnu posudu ili pekač.

Lignje i krumpiri se začine solju, paprom, maslinovim uljem, češnjakom i peršinom. Može se dodati i ružmarin ili čaša bijelog vina za dodatni okus.

Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C. Peka se peče oko 20-25 minuta, dok krumpiri ne postanu mekani i lignje ne budu potpuno kuhane.

Ovo jelo možete poslužiti uz salatu od rukole ili svježe povrće. Savršen izbor za ručak ili večeru s obitelji i prijateljima.