Za četiri gladna usta!

Tanjuri puni okusa: Tri jeftina, a brza i fina ručka za cijelu obitelj

U posljednje su vrijeme cijene gotovo svih namirnica poskupjele, pa smo pronašle tri recepta za obilne obiteljske ručkove za svaki dan, a za koje namirnice nisu preskupe

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Unsplash

Novi ratni sukob na području Europe, rast cijena energenata i hrane te dvogodišnja pandemija koronavirusa uzrokuju krizu kada je riječ o kućnim budžetima građana. Plaće su mahom ostale iste, a svi troškovi života porasli pa su ljudi primorani malo "stati na loptu" kada je riječ o potrošnji. Tako se javio trend sve pomnijeg planiranja obroka i ručkova. Ako si se i ti našla u situaciji da više razmišljaš kako uštedjeti, a nahraniti četveročlanu obitelj, pronašle smo za tebe tri brza i jeftina recepta koja bi ti mogla dobro doći.

Image
Obožavamo lagane kolače

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine

Od recepata na žlicu, pa sve do jednostavne zapečene tjestenine - u nastavku pronađi naše prijedloge za tri obilna obiteljska obroka koja se brzo pripremaju, a ukupna cijena svih namirnica korištenih za njih ne bi trebala premašiti ukupan iznos od 50 kuna.

Zapečena tjestenina s mljevenim mesom

Sastojci:

  • 450 g mljevenog miješanog mesa
  • 500 g tjestenine
  • 2 vrhnja
  • 3 jajeta
  • 1 kg svježega kupusa

Priprema:

  • U vrućoj posoljenoj vodi s malo ulja skuhati tjesteninu. Ne smiješ je prekuhati nego treba biti al dente. Kad je kuhana, treba je procijediti.
  • Na malo ulja prepržiti mljeveno meso i začiniti po želji.
  • U lim za pečenje složiti red tjestenine, red pripremljenog mesa, red tjestenine i na kraju sve zaliti pomiješanim vrhnjem i jajima.
  • Sve zajedno zapeći na 200 stupnjeva 20 minuta u pećnici.
  • Salatu od svježega kupusa treba naribati i posoliti. Kad pusti sok, treba ga dobro istisnuti te na kraju začiniti sa soli, malo ulja i octom.

Krumpir gulaš s povrćem i mesom

Sastojci:

  • 1/2 kg luka
  • 1/2 kg svinjskog buta
  • 1 kg krumpira
  • 400 g zamrznutog miješanog povrća (grašak i mrkva)
  • 500 mg pasirane rajčice  
  • 6 graham peciva

Priprema:

  • Na žlici ulja dinstati luk. Kad porumeni, dodaje se svinjski but narezan na kockice. Lagano polijevati vodom dok meso ne omekša.
  • Dodati krumpir narezan na kockice, zamrznuto povrće, grašak i mrkvu. Doliti vode da se prekriju sastojci i kuhati dok krumpir ne omekša, odnosno dok se ne skuha.
  • Potom dodati pire od rajčice i žličicu šećera da se ubije kiselost. Kuhati još desetak minuta i na kraju začiniti. Po želji na kraju posuti peršinom.
  • Polužiti uz peciva.

Povrtna kaša s ričetom, gljivama i komadićima piletine

Sastojci:

  • 1 šalica ječmene kaše
  • 3 šalice vode
  • 250g pilećih prsa
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica peršina
  • sol
  • papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 250 grama šampinjona

Priprema:

  • Ječmenu kašu dobro isperi i stavi da se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu nasjeckaj piletinu na kockice i gljive na listiće.
  • Zagrij ulje u tavi. Dinstaj luk 2 do 3 minute, dodaj piletinu i dinstaj ju 10 do 15 minuta. Dodaj senf i peršin i dobro promiješaj te zatim dodaj i narezane gljive. Sve kuhaj još desetak minuta, odnosno dok gljive ne otpuste vodu i dok ona malo ne ispari.
  • Ocijedi ječmenu kašu, pomiješaj s piletinom i gljivama. Posoli i popapri po želji, dobro promiješaj i posluži. Po želji možeš u umak, odnosno smjesu piletine i gljiva dodati i vrhnje za kuhanje, za malo zasitniji ručak.