
Tanjuri puni okusa: Tri jeftina, a brza i fina ručka za cijelu obitelj

Novi ratni sukob na području Europe, rast cijena energenata i hrane te dvogodišnja pandemija koronavirusa uzrokuju krizu kada je riječ o kućnim budžetima građana. Plaće su mahom ostale iste, a svi troškovi života porasli pa su ljudi primorani malo "stati na loptu" kada je riječ o potrošnji. Tako se javio trend sve pomnijeg planiranja obroka i ručkova. Ako si se i ti našla u situaciji da više razmišljaš kako uštedjeti, a nahraniti četveročlanu obitelj, pronašle smo za tebe tri brza i jeftina recepta koja bi ti mogla dobro doći.
Od recepata na žlicu, pa sve do jednostavne zapečene tjestenine - u nastavku pronađi naše prijedloge za tri obilna obiteljska obroka koja se brzo pripremaju, a ukupna cijena svih namirnica korištenih za njih ne bi trebala premašiti ukupan iznos od 50 kuna.
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom
Sastojci:
450 g mljevenog miješanog mesa
500 g tjestenine
2 vrhnja
3 jajeta
1 kg svježega kupusa
Priprema:
U vrućoj posoljenoj vodi s malo ulja skuhati tjesteninu. Ne smiješ je prekuhati nego treba biti al dente. Kad je kuhana, treba je procijediti.
Na malo ulja prepržiti mljeveno meso i začiniti po želji.
U lim za pečenje složiti red tjestenine, red pripremljenog mesa, red tjestenine i na kraju sve zaliti pomiješanim vrhnjem i jajima.
Sve zajedno zapeći na 200 stupnjeva 20 minuta u pećnici.
Salatu od svježega kupusa treba naribati i posoliti. Kad pusti sok, treba ga dobro istisnuti te na kraju začiniti sa soli, malo ulja i octom.
Krumpir gulaš s povrćem i mesom
Sastojci:
1/2 kg luka
1/2 kg svinjskog buta
1 kg krumpira
400 g zamrznutog miješanog povrća (grašak i mrkva)
500 mg pasirane rajčice
6 graham peciva
Priprema:
Na žlici ulja dinstati luk. Kad porumeni, dodaje se svinjski but narezan na kockice. Lagano polijevati vodom dok meso ne omekša.
Dodati krumpir narezan na kockice, zamrznuto povrće, grašak i mrkvu. Doliti vode da se prekriju sastojci i kuhati dok krumpir ne omekša, odnosno dok se ne skuha.
Potom dodati pire od rajčice i žličicu šećera da se ubije kiselost. Kuhati još desetak minuta i na kraju začiniti. Po želji na kraju posuti peršinom.
Polužiti uz peciva.
Povrtna kaša s ričetom, gljivama i komadićima piletine
Sastojci:
1 šalica ječmene kaše
3 šalice vode
250g pilećih prsa
1 žlica senfa
1 žlica peršina
sol
papar
2 žlice maslinovog ulja
250 grama šampinjona
Priprema:
Ječmenu kašu dobro isperi i stavi da se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu nasjeckaj piletinu na kockice i gljive na listiće.
Zagrij ulje u tavi. Dinstaj luk 2 do 3 minute, dodaj piletinu i dinstaj ju 10 do 15 minuta. Dodaj senf i peršin i dobro promiješaj te zatim dodaj i narezane gljive. Sve kuhaj još desetak minuta, odnosno dok gljive ne otpuste vodu i dok ona malo ne ispari.
Ocijedi ječmenu kašu, pomiješaj s piletinom i gljivama. Posoli i popapri po želji, dobro promiješaj i posluži. Po želji možeš u umak, odnosno smjesu piletine i gljiva dodati i vrhnje za kuhanje, za malo zasitniji ručak.

Zahvaljujući tvrtki Star Import, na Srebrnjak stigli novi dijagnostički uređaji

Dokumentarni film 'A Final Copy of Ilon Specht, dobitnik Grand Prix nagrade na Cannes Lionsu, stiže na Pula Film Festival

Čarobna Taormina - biser istočne Sicilije koji morate otkriti
