Novi ratni sukob na području Europe, rast cijena energenata i hrane te dvogodišnja pandemija koronavirusa uzrokuju krizu kada je riječ o kućnim budžetima građana. Plaće su mahom ostale iste, a svi troškovi života porasli pa su ljudi primorani malo "stati na loptu" kada je riječ o potrošnji. Tako se javio trend sve pomnijeg planiranja obroka i ručkova. Ako si se i ti našla u situaciji da više razmišljaš kako uštedjeti, a nahraniti četveročlanu obitelj, pronašle smo za tebe tri brza i jeftina recepta koja bi ti mogla dobro doći.
Od recepata na žlicu, pa sve do jednostavne zapečene tjestenine - u nastavku pronađi naše prijedloge za tri obilna obiteljska obroka koja se brzo pripremaju, a ukupna cijena svih namirnica korištenih za njih ne bi trebala premašiti ukupan iznos od 50 kuna.
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom
Sastojci:
- 450 g mljevenog miješanog mesa
- 500 g tjestenine
- 2 vrhnja
- 3 jajeta
- 1 kg svježega kupusa
Priprema:
- U vrućoj posoljenoj vodi s malo ulja skuhati tjesteninu. Ne smiješ je prekuhati nego treba biti al dente. Kad je kuhana, treba je procijediti.
- Na malo ulja prepržiti mljeveno meso i začiniti po želji.
- U lim za pečenje složiti red tjestenine, red pripremljenog mesa, red tjestenine i na kraju sve zaliti pomiješanim vrhnjem i jajima.
- Sve zajedno zapeći na 200 stupnjeva 20 minuta u pećnici.
- Salatu od svježega kupusa treba naribati i posoliti. Kad pusti sok, treba ga dobro istisnuti te na kraju začiniti sa soli, malo ulja i octom.
Krumpir gulaš s povrćem i mesom
Sastojci:
- 1/2 kg luka
- 1/2 kg svinjskog buta
- 1 kg krumpira
- 400 g zamrznutog miješanog povrća (grašak i mrkva)
- 500 mg pasirane rajčice
- 6 graham peciva
Priprema:
- Na žlici ulja dinstati luk. Kad porumeni, dodaje se svinjski but narezan na kockice. Lagano polijevati vodom dok meso ne omekša.
- Dodati krumpir narezan na kockice, zamrznuto povrće, grašak i mrkvu. Doliti vode da se prekriju sastojci i kuhati dok krumpir ne omekša, odnosno dok se ne skuha.
- Potom dodati pire od rajčice i žličicu šećera da se ubije kiselost. Kuhati još desetak minuta i na kraju začiniti. Po želji na kraju posuti peršinom.
- Polužiti uz peciva.
Povrtna kaša s ričetom, gljivama i komadićima piletine
Sastojci:
- 1 šalica ječmene kaše
- 3 šalice vode
- 250g pilećih prsa
- 1 žlica senfa
- 1 žlica peršina
- sol
- papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 250 grama šampinjona
Priprema:
- Ječmenu kašu dobro isperi i stavi da se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu nasjeckaj piletinu na kockice i gljive na listiće.
- Zagrij ulje u tavi. Dinstaj luk 2 do 3 minute, dodaj piletinu i dinstaj ju 10 do 15 minuta. Dodaj senf i peršin i dobro promiješaj te zatim dodaj i narezane gljive. Sve kuhaj još desetak minuta, odnosno dok gljive ne otpuste vodu i dok ona malo ne ispari.
- Ocijedi ječmenu kašu, pomiješaj s piletinom i gljivama. Posoli i popapri po želji, dobro promiješaj i posluži. Po želji možeš u umak, odnosno smjesu piletine i gljiva dodati i vrhnje za kuhanje, za malo zasitniji ručak.