Juha od kestena
Sastojci:
- 400 g pečenih i oljuštenih kestena
- 1600 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 manja poriluka
- 4 stapke celera
- sol i papar
- punomasno vrhnje za serviranje
- manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
Priprema:
Najprije ispeci kestene. Kestene zareži nožićem u križ. Nakon toga ih stavi u lonac s vodom i pusti da voda zaključa. Potom ih ocijedi, stavi u posudu za pečenje i peci na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotaj ih u kuhinjsku krpu i pusti da odstoje nekoliko minuta. Kada se ohlade, oljušti ih i nasjeckaj. Na četiri žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstaj nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodaj grubo nasjeckane kestene, prži ih minutu, te dodaj temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedi do vrenja, smanji vatru i kuhaj pola sata. Pusti da se juha malo ohladi i onda ju usitni u blenderu ili štapnim mikserom. Juhu posluži sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.