Koju ti biraš?

Griju tijelo i dušu: Jesenske juhe koje se trebaju naći na tvom stolu

Bake i mame su nam oduvijek govorile da nema pravog ručka bez domaće juhe, ali i da juhe čuvaju naše zdravlje. Stoga ove jeseni uključi ove tri guste i hranjive juhice u svoj jelovnik i donesi bogatstvo okusa na svoj stol

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Juha od kestena

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 400 g pečenih i oljuštenih kestena
  • 1600 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 manja poriluka
  • 4 stapke celera
  • sol i papar
  • punomasno vrhnje za serviranje
  • manja šaka sjeckanog peršina za serviranje

Priprema:

Najprije ispeci kestene. Kestene zareži nožićem u križ. Nakon toga ih stavi u lonac s vodom i pusti da voda zaključa. Potom ih ocijedi, stavi u posudu za pečenje i peci na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotaj ih u kuhinjsku krpu i pusti da odstoje nekoliko minuta. Kada se ohlade, oljušti ih i nasjeckaj. Na četiri žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstaj nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodaj grubo nasjeckane kestene, prži ih minutu, te dodaj temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedi do vrenja, smanji vatru i kuhaj pola sata. Pusti da se juha malo ohladi i onda ju usitni u blenderu ili štapnim mikserom. Juhu posluži sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.

Image
Foto: Unsplash
3/4