Hladnije temperature, prve kiše i jutarnje magle mijenjaju naše raspoloženje, ali i tip prehrane. Poznato je kako je najzdravije jesti sezonski, namirnice koje se trenutno svježe mogu pronaći na našim tržnicama. Baš zato ti danas predstavljamo tri sezonske, prave jesenske krem juhe koje će te grijati i za najtmurnijih dana, a istovremeno te nahraniti i opskrbiti tvoj organizam svim vrijednim vitaminima i mineralima.
Nutricionisti nam ionako sugeriraju da bismo za vrijeme jesenskog i zimskog perioda trebali svakog dana pojesti ili popiti barem litru tople tekućine, neka te onda ove kremaste i ukusne juhe od buče, vrganja i kestena potaknu u ostvarenju tog cilja.
Juha od vrganja
Sastojci:
- vrganji 200 g svježih
- maslac 20 g
- vrganji 10 g sušenih i mljevenih
- konjak 20 ml
- goveđi temeljac 600 ml ili temeljac od gljiva
- vrhnje za kuhanje 300 ml
- mileram 100 ml
- sol i papar
Priprema:
Vrganje očisti, očetkaj i nareži na ploške debljine pola cm. U loncu rastopi maslac, dodaj vrganje i na laganoj vatri ih pirjaj dok malo ne omekšaju. Zatim u lonac dodaj sušene mljevene vrganje, začini solju i paprom, malo izmiješaj sastojke, ulij konjak i temeljac, a kada zavrije, na laganoj vatri kuhaj 10-ak minuta. Potom u juhu ulij vrhnje za kuhanje, umiješaj mileram i ostavi da zavrije. Gotovu juhu stavi u zdjelice ili tanjure i posluži.
Juha od kestena
Sastojci:
- 400 g pečenih i oljuštenih kestena
- 1600 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 manja poriluka
- 4 stapke celera
- sol i papar
- punomasno vrhnje za serviranje
- manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
Priprema:
Najprije ispeci kestene. Kestene zareži nožićem u križ. Nakon toga ih stavi u lonac s vodom i pusti da voda zaključa. Potom ih ocijedi, stavi u posudu za pečenje i peci na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotaj ih u kuhinjsku krpu i pusti da odstoje nekoliko minuta. Kada se ohlade, oljušti ih i nasjeckaj. Na četiri žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstaj nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodaj grubo nasjeckane kestene, prži ih minutu, te dodaj temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedi do vrenja, smanji vatru i kuhaj pola sata. Pusti da se juha malo ohladi i onda ju usitni u blenderu ili štapnim mikserom. Juhu posluži sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.
Juha od buče
Sastojci:
- 50 dag buče po želji
- 1 velika žlica maslaca
- 1,5 litara temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 1 srednji luk
- 1 dl slatkog vrhnja
- začini (sol, papar, muškatni oraščić, čili…)
Priprema:
Na sitno nasjeckaj luk, a buču na manje komade. Rastopi maslac u posudi za kuhanje i ubaci luk. Pirjaj ga od 5 do 8 minuta, tj. dok ne poprimi lijepu žutu boju i omekša. Redovito promiješaj kako ne bi zagorio. Dodaj buču, začini solju i paprom, a po želji naribaj malo muškatnog oraščića ili pak dodaj malo čilija i drugog začina po vlastitom ukusu. Pirjaj 2-3 minute. Sve zalij temeljcem i kuhaj dok buča ne omekša. Kada je mekana, dodaj slatko vrhnje, pusti da prokuha jednu minutu i makni s vatre. Juhu ubaci u blender i smiksaj ili za to iskoristi štapni mikser. Ako juha i bude imala malene grudice, bit će neodoljiva. Izblendaj je do željene gustoće i uživaj.