Juha od buče
Sastojci:
- 50 dag buče po želji
- 1 velika žlica maslaca
- 1,5 litara temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 1 srednji luk
- 1 dl slatkog vrhnja
- začini (sol, papar, muškatni oraščić, čili…)
Priprema:
Na sitno nasjeckaj luk, a buču na manje komade. Rastopi maslac u posudi za kuhanje i ubaci luk. Pirjaj ga od 5 do 8 minuta, tj. dok ne poprimi lijepu žutu boju i omekša. Redovito promiješaj kako ne bi zagorio. Dodaj buču, začini solju i paprom, a po želji naribaj malo muškatnog oraščića ili pak dodaj malo čilija i drugog začina po vlastitom ukusu. Pirjaj 2-3 minute. Sve zalij temeljcem i kuhaj dok buča ne omekša. Kada je mekana, dodaj slatko vrhnje, pusti da prokuha jednu minutu i makni s vatre. Juhu ubaci u blender i smiksaj ili za to iskoristi štapni mikser. Ako juha i bude imala malene grudice, bit će neodoljiva. Izblendaj je do željene gustoće i uživaj.