Gastro
Samo za starije od 18

Neka te tijekom hladnih dana ugrije ovih 5 genijalnih vrućih koktela

Neka te tijekom hladnih dana ugrije ovih 5 genijalnih vrućih koktela
Zima je pred vratima, već smo započeli odbrojavanje dana do Božića, a temperature su sve niže. Zagrij se stoga i razveseli uz neki od ovih odličnih recepata za kuhane, vruće alkoholne koktele

Obožavamo kada se tijekom zimskih mjeseci duž ulica grada krene širiti neodoljiv miris kuhanog vina i rakija. Iako su upravo to tradicionalna vruća alkoholna pića koja ispijamo zimi, postoji cijeli niz drugih zanimljivih opcija i recepata. Baš zato da razbiješ svoju gastro rutinu i dodatno se upoznaš s bogatim svijetom koktela, mi ti predstavljamo pet iznimno ukusnih vrućih alkoholnih pića kojima možeš obilježiti ovu zimu.

Osim što ćeš se zasladiti njihovim okusom i neodoljivim kombinacijama začina, ovi alkoholni napici će te i dobro zagrijati pa su savršen izbor za hladne zimske noći i izlaske. Sve ih pronađi u nastavku.

Hot Toddy

Sastojci:

Vruća voda

4 klinčića

1 kriška limuna

2 žličice smeđeg šećera

7 ml limunovog soka

60 ml viskija

štapić cimeta

Priprema:

Šalicu napuni vrućom vodom i ostavi ju kako bi se zagrijala nekoliko minuta. U međuvremenu u krišku limuna zabij klinčiće. Nakon par minuta vodu iz šalice izlij i napuni ju ponovno vrućom vodom, ali do pola. U šalicu dodaj šećer i miješaj dok se ne rastopi. U vodu dodaj krišku limuna s klinčićima, cimet, zatim limunov sok i na kraju viski te sve dobro promiješaj.

Punch od kuhanog gina

Sastojci:

700 ml gina

700 ml bijelog vina

6 spirala od limuna

1 kolut naranče

3 komada ananasa

90 ml meda

30 ml svježeg soka od limuna

3 klinčića

prstohvat naribanog muškatnog oraščića

1 žličica cimeta u prahu

1 žličica smeđeg šećera

Priprema:

Sve tekuće sastojke jednostavno ulij u lonac te dodaj začine i dodatke. Kuhaj oko 20 minuta na laganoj vatri. Posluži u velikoj staklenoj zdjeli i ukrasi s nekoliko koluta naranče i klinčića.

Buttered Hazelnut Whisky

Sastojci:

4 mjerice (kao čašica za rakiju) mlijeka

1 cimet štapić

2 mjerice viskija

1 mjerica Frangelico likera

1 žlica šlaga po čaši

prstohvat cimeta za ukras

Priprema:

Kuhaj mlijeko sa štapićem cimeta u loncu s debelim dnom na laganoj vatri dok ne zavrije. Pusti da se krčka sljedećih 15 minuta uz konstantno miješanje. Ulij u čašu bez štapića i dodaj viski i Frangelico pa pomiješaj da se sjedine. Zatim dodaj žlicu tučenog vrhnja i malo cimeta po vrhu.

Kuhani američki cider

Sastojci:

1,8 l jabučnog cidera

30 g svježih ili smrznutih brusnica

1 žlica narančine kore

3 štapića cimeta

2 zvjezdasta anisa

1 žlica javorova sirupa

1½ žličice pimenta

1½ žličice ekstrakta vanilije

Kriške naranče

Brusnice

Štapići cimeta

Kriške jabuke

120 ml brandyja (može i bourbon ili rum)

Priprema:

Prokuhaj sastojke. Sve sastojke ubaci u veći lonac i ostavi na srednje jakoj vatri da zakrčka (ne smije ključati). U potpunosti smanji vatru i pusti da se krčka 45 minuta do sat vremena.

Alkoholna vruća čokolada

Sastojci:

45 ml viskija

45 ml likera od čokolade

200 ml vruće čokolade

Prstohvat cimeta

1 žlica ekstrakta vanilije

Šlag

Sljezovi kolačići

Priprema:

Pripremi vruću čokoladu po izboru te dok se kuha dodaj malo cimeta u mlijeko. U još vruću čokoladu dodaj viski i liker od čokolade te dobro promiješaj. Kada je gotova, toplu čokoladu ukrasi šlagom te sljezovim kolačićima.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx