Samo za starije od 18

Neka te tijekom hladnih dana ugriju genijalni vrući kokteli

Zima je pred vratima, već smo započeli odbrojavanje dana do Božića, a temperature su sve niže. Zagrij se stoga i razveseli uz neki od ovih odličnih recepata za kuhane, vruće alkoholne koktele

alisa-anton-TF_J4yTvg70-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Obožavamo kada se tijekom zimskih mjeseci duž ulica grada krene širiti neodoljiv miris kuhanog vina i rakija. Iako su upravo to tradicionalna vruća alkoholna pića koja ispijamo zimi, postoji cijeli niz drugih zanimljivih opcija i recepata. Baš zato da razbiješ svoju gastro rutinu i dodatno se upoznaš s bogatim svijetom koktela, mi ti predstavljamo pet iznimno ukusnih vrućih alkoholnih pića kojima možeš obilježiti ovu zimu.

Osim što ćeš se zasladiti njihovim okusom i neodoljivim kombinacijama začina, ovi alkoholni napici će te i dobro zagrijati pa su savršen izbor za hladne zimske noći i izlaske. Sve ih pronađi u nastavku.

Hot Toddy

Sastojci:

  • Vruća voda
  • 4 klinčića
  • 1 kriška limuna
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 7 ml limunovog soka
  • 60 ml viskija
  • štapić cimeta

Priprema:

Šalicu napuni vrućom vodom i ostavi ju kako bi se zagrijala nekoliko minuta. U međuvremenu u krišku limuna zabij klinčiće. Nakon par minuta vodu iz šalice izlij i napuni ju ponovno vrućom vodom, ali do pola. U šalicu dodaj šećer i miješaj dok se ne rastopi. U vodu dodaj krišku limuna s klinčićima, cimet, zatim limunov sok i na kraju viski te sve dobro promiješaj.

Punch od kuhanog gina

Sastojci:

  • 700 ml gina
  • 700 ml bijelog vina
  • 6 spirala od limuna
  • 1 kolut naranče
  • 3 komada ananasa
  • 90 ml meda
  • 30 ml svježeg soka od limuna
  • 3 klinčića
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 žličica smeđeg šećera

Priprema:

Sve tekuće sastojke jednostavno ulij u lonac te dodaj začine i dodatke. Kuhaj oko 20 minuta na laganoj vatri. Posluži u velikoj staklenoj zdjeli i ukrasi s nekoliko koluta naranče i klinčića.

Buttered Hazelnut Whisky

Sastojci:

  • 4 mjerice (kao čašica za rakiju) mlijeka
  • 1 cimet štapić
  • 2 mjerice viskija
  • 1 mjerica Frangelico likera
  • 1 žlica šlaga po čaši
  • prstohvat cimeta za ukras

Priprema:

Kuhaj mlijeko sa štapićem cimeta u loncu s debelim dnom na laganoj vatri dok ne zavrije. Pusti da se krčka sljedećih 15 minuta uz konstantno miješanje. Ulij u čašu bez štapića i dodaj viski i Frangelico pa pomiješaj da se sjedine. Zatim dodaj žlicu tučenog vrhnja i malo cimeta po vrhu.

Kuhani američki cider

Sastojci:

  • 1,8 l jabučnog cidera
  • 30 g svježih ili smrznutih brusnica
  • 1 žlica narančine kore
  • 3 štapića cimeta
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 žlica javorova sirupa
  • 1½ žličice pimenta
  • 1½ žličice ekstrakta vanilije
  • Kriške naranče
  • Brusnice
  • Štapići cimeta
  • Kriške jabuke
  • 120 ml brandyja (može i bourbon ili rum)

Priprema:

Prokuhaj sastojke. Sve sastojke ubaci u veći lonac i ostavi na srednje jakoj vatri da zakrčka (ne smije ključati). U potpunosti smanji vatru i pusti da se krčka 45 minuta do sat vremena.

Alkoholna vruća čokolada

Sastojci:

  • 45 ml viskija
  • 45 ml likera od čokolade
  • 200 ml vruće čokolade
  • Prstohvat cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Šlag
  • Sljezovi kolačići

Priprema:

Pripremi vruću čokoladu po izboru te dok se kuha dodaj malo cimeta u mlijeko. U još vruću čokoladu dodaj viski i liker od čokolade te dobro promiješaj. Kada je gotova, toplu čokoladu ukrasi šlagom te sljezovim kolačićima.