
Neka te tijekom hladnih dana ugrije ovih 5 genijalnih vrućih koktela

Obožavamo kada se tijekom zimskih mjeseci duž ulica grada krene širiti neodoljiv miris kuhanog vina i rakija. Iako su upravo to tradicionalna vruća alkoholna pića koja ispijamo zimi, postoji cijeli niz drugih zanimljivih opcija i recepata. Baš zato da razbiješ svoju gastro rutinu i dodatno se upoznaš s bogatim svijetom koktela, mi ti predstavljamo pet iznimno ukusnih vrućih alkoholnih pića kojima možeš obilježiti ovu zimu.
Osim što ćeš se zasladiti njihovim okusom i neodoljivim kombinacijama začina, ovi alkoholni napici će te i dobro zagrijati pa su savršen izbor za hladne zimske noći i izlaske. Sve ih pronađi u nastavku.
Hot Toddy
Sastojci:
Vruća voda
4 klinčića
1 kriška limuna
2 žličice smeđeg šećera
7 ml limunovog soka
60 ml viskija
štapić cimeta
Priprema:
Šalicu napuni vrućom vodom i ostavi ju kako bi se zagrijala nekoliko minuta. U međuvremenu u krišku limuna zabij klinčiće. Nakon par minuta vodu iz šalice izlij i napuni ju ponovno vrućom vodom, ali do pola. U šalicu dodaj šećer i miješaj dok se ne rastopi. U vodu dodaj krišku limuna s klinčićima, cimet, zatim limunov sok i na kraju viski te sve dobro promiješaj.
Punch od kuhanog gina
Sastojci:
700 ml gina
700 ml bijelog vina
6 spirala od limuna
1 kolut naranče
3 komada ananasa
90 ml meda
30 ml svježeg soka od limuna
3 klinčića
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1 žličica cimeta u prahu
1 žličica smeđeg šećera
Priprema:
Sve tekuće sastojke jednostavno ulij u lonac te dodaj začine i dodatke. Kuhaj oko 20 minuta na laganoj vatri. Posluži u velikoj staklenoj zdjeli i ukrasi s nekoliko koluta naranče i klinčića.
Buttered Hazelnut Whisky
Sastojci:
4 mjerice (kao čašica za rakiju) mlijeka
1 cimet štapić
2 mjerice viskija
1 mjerica Frangelico likera
1 žlica šlaga po čaši
prstohvat cimeta za ukras
Priprema:
Kuhaj mlijeko sa štapićem cimeta u loncu s debelim dnom na laganoj vatri dok ne zavrije. Pusti da se krčka sljedećih 15 minuta uz konstantno miješanje. Ulij u čašu bez štapića i dodaj viski i Frangelico pa pomiješaj da se sjedine. Zatim dodaj žlicu tučenog vrhnja i malo cimeta po vrhu.
Kuhani američki cider
Sastojci:
1,8 l jabučnog cidera
30 g svježih ili smrznutih brusnica
1 žlica narančine kore
3 štapića cimeta
2 zvjezdasta anisa
1 žlica javorova sirupa
1½ žličice pimenta
1½ žličice ekstrakta vanilije
Kriške naranče
Brusnice
Štapići cimeta
Kriške jabuke
120 ml brandyja (može i bourbon ili rum)
Priprema:
Prokuhaj sastojke. Sve sastojke ubaci u veći lonac i ostavi na srednje jakoj vatri da zakrčka (ne smije ključati). U potpunosti smanji vatru i pusti da se krčka 45 minuta do sat vremena.
Alkoholna vruća čokolada
Sastojci:
45 ml viskija
45 ml likera od čokolade
200 ml vruće čokolade
Prstohvat cimeta
1 žlica ekstrakta vanilije
Šlag
Sljezovi kolačići
Priprema:
Pripremi vruću čokoladu po izboru te dok se kuha dodaj malo cimeta u mlijeko. U još vruću čokoladu dodaj viski i liker od čokolade te dobro promiješaj. Kada je gotova, toplu čokoladu ukrasi šlagom te sljezovim kolačićima.