Juha od pečenog krumpira s vlascem i slaninom
Sastojci:
6 većih krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk
6 češnjeva češnjaka
3 šalice pilećeg temeljca (ili vode s kockom za juhu)
1 šalica mlijeka
2 žlice sjeckanog vlasca
Sol, papar
Malo pečene slanine
Jedan sjeckani mladi luk
Priprema:
Krumpire oguli i nareži na komade otprilike jedan centimetar debljine. Poprskaj ih maslinovim uljem i peci 25 minuta na 220°C. U loncu pirjaj sjeckani luk 5 minuta na laganoj vatri, dodaj češnjak narezan na kolutiće i pirjaj još minutu. U lonac prebaci pečeni krumpir, dodaj temeljac i mlijeko pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 5 minuta na laganoj vatri, dodaj vlasac i posluži sa slaninom i mladim lukom.