Recepti za najbolje pečene juhe

Ove juhe kriju pravo bogatstvo okusa, savršene su za predjelo ili kao glavno jelo, a predstavljaju savršenu nadogradnju (već ionako savršenim) krem juhama

Recepti za najbolje pečene juhe
VOYO logo

Juhe od pečenog povrća savršena su nadogradnja za obične guste krem juhe. Mnogo su bogatije okusom i osvajaju čak i one koji ne vole juhe. Vrlo su jednostavne i za pripremu ti treba malo vremena. Samo grubo narežeš povrće, staviš sve u pećnicu, usitniš štapnim mikserom i uz dodatak vode i malo začina imaš prekrasno jelo na žlicu. Ovdje stvarno možeš dati mašti na volju. A najbolje od svega je da su jako zdrave. Možeš ih posluživati kao predjelo ili kao samostalno jelo. U njih možeš dodati razme tostirane sjemenke ili orašaste plodove, kockice prepečenog kruha ili čak bruschette sa sirom. Mogućnosti su beskonačne, a mi smo ti pripremile recepte za naše favorite.

Juha od rajčice s grilanim sendvičima od sira

Sastojci:
1 kg miješanih vrsta rajčica
5 velika luka (ljubičasti i žuti)
1 glavica češnjaka
1 šaka svježeg bosiljka (ili 3 žlice suhog)
Sol, papar
1/5 dcl maslinovog ulja
8 šnita kruha
20 dag sira
1 žlica maslaca

Priprema:
Luk i rajčice nareži na jednake veće komade, oljušti češnjak i sve stavi u posudu za pečenje. Posoli, popapri i prelij s maslinovim ulje (ostavi malo za serviranje). Peci 45 min na 180°C, pa sve prebaci u lonac za juhu. Usitni štapnim mikserom i po potrebi dodaj vode i soli. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri, a na kraju dodaj sjeckani bosiljak i posluži s maslinovim uljem. Složi sendviče od kruha i sira, pa ih peci na maslacu na laganoj vatri 3 minute sa svake strane.

Juha od pečenog krumpira s vlascem i slaninom

Sastojci:
6 većih krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk
6 češnjeva češnjaka
3 šalice pilećeg temeljca (ili vode s kockom za juhu)
1 šalica mlijeka
2 žlice sjeckanog vlasca
Sol, papar
Malo pečene slanine
Jedan sjeckani mladi luk

Priprema:
Krumpire oguli i nareži na komade otprilike jedan centimetar debljine. Poprskaj ih maslinovim uljem i peci 25 minuta na 220°C. U loncu pirjaj sjeckani luk 5 minuta na laganoj vatri, dodaj češnjak narezan na kolutiće i pirjaj još minutu. U lonac prebaci pečeni krumpir, dodaj temeljac i mlijeko pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 5 minuta na laganoj vatri, dodaj vlasac i posluži sa slaninom i mladim lukom.

Juha od pečene mrkve s đumbirom

Sastojci:
1 kg mrkve
½ češnja češnjaka
2 luka
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
2 žlice sjeckanog svježeg đumbira
½ šalice vrhnja za kuhanje
3 šalice vode

Priprema:
Mrkvu i luk nareži na veće komade, stavi ih u posudu za pečenje, Poprskaj maslinovim uljem, i peci 45 minuta na 180°C. Češnjak nareži an kolutiće i pirjaj 1 minutu na maslinovom ulju. Dodaj đumbir pa sve pirjaj još 30 sekundi. U lonac dodaj pečenu mrkvu i luk, sol, papar i vodu pa sve usitni štapnim mikserom. Na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečene cvjetače

Sastojci:
6 češnjeva češnjaka
1 velika cvjetača
1 luk
5 šalica povrtnog temeljca (ili 1 kocka za juhu razmućena u 5 šalica vode)
1 lovorov list
½ šalice vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
1 žličica kurkume
¼ žličice chillija
3 žlice sjeckanog svježeg vlasca

Priprema:
Odvoji ''drvca'' od cvjetače i stavi ih u posudu za pečenje zajedno s češnjakom i lukom narezanim na srednje komade. Peci sve 30-35 minuta na 180°C. Prebaci u lonac za juhu, dodaj temeljac i začine pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri i na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečene bundeve

Sastojci:
3 češnja češnjaka 
pola butternut tikve
1 žlica maslaca
1 krumpir
1 poriluk
½ litre vode
½ šalice vrhnja za kuhanje
½ žličice muškatnog oraščića 
½ žličice korijandera

Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C. Nareži tikvu na kockice, oljušti češnjak i svati sve u kalup za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem, posoli i popapri pa peci 30 minuta. U loncu pirjaj sjeckani poriluk na maslacu. Dodaj pečenu tikvu, vodu i začine. Usitni sve štapnim mikserom i na kraju dodaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečenih tikvica

Sastojci:
5 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
3 velika luka
4 velike tikvica
4 šalice vode
1 žličica soli
½ žličice papra 
1 kocka za juhu

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 °C. Oljušti češnjak, luk nareži na trakice a tikvice na veće komade i stavi sve u kalup za pečenje. Peci 20 minuta pa sve prebaci u lonac za juhu. Dodaj začine i vodu, pa sve kuhaj još 10 minuta. Usitni sve štapnim mikserom i po želji dodaj 2 dcl mlijeka ili 1 dcl slatkog vrhnja.

Juha od pečenog batata

Sastojci
1 kg batata
2 srednja luka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žličica majčine dušice
½ žličice kumina u prahu
3 šalice vode
½ žličice papra
Kiselo vrhnje za serviranje


Priprema:
Batat oguli i nareži na kockice, luk nareži komade pa sve prebaci u posudu za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem i peci 25 minuta na 200°C. Prebaci sve u lonac, dodaj začine i odu pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj sve poklopljeno na laganoj vatri još 10 minuta, i posluži s kiselim vrhnjem.