Recepti za najbolje pečene juhe

Ove juhe kriju pravo bogatstvo okusa, savršene su za predjelo ili kao glavno jelo, a predstavljaju savršenu nadogradnju (već ionako savršenim) krem juhama

Recepti za najbolje pečene juhe

Juhe od pečenog povrća savršena su nadogradnja za obične guste krem juhe. Mnogo su bogatije okusom i osvajaju čak i one koji ne vole juhe. Vrlo su jednostavne i za pripremu ti treba malo vremena. Samo grubo narežeš povrće, staviš sve u pećnicu, usitniš štapnim mikserom i uz dodatak vode i malo začina imaš prekrasno jelo na žlicu. Ovdje stvarno možeš dati mašti na volju. A najbolje od svega je da su jako zdrave. Možeš ih posluživati kao predjelo ili kao samostalno jelo. U njih možeš dodati razme tostirane sjemenke ili orašaste plodove, kockice prepečenog kruha ili čak bruschette sa sirom. Mogućnosti su beskonačne, a mi smo ti pripremile recepte za naše favorite.

Juha od rajčice s grilanim sendvičima od sira

Sastojci:
1 kg miješanih vrsta rajčica
5 velika luka (ljubičasti i žuti)
1 glavica češnjaka
1 šaka svježeg bosiljka (ili 3 žlice suhog)
Sol, papar
1/5 dcl maslinovog ulja
8 šnita kruha
20 dag sira
1 žlica maslaca

Priprema:
Luk i rajčice nareži na jednake veće komade, oljušti češnjak i sve stavi u posudu za pečenje. Posoli, popapri i prelij s maslinovim ulje (ostavi malo za serviranje). Peci 45 min na 180°C, pa sve prebaci u lonac za juhu. Usitni štapnim mikserom i po potrebi dodaj vode i soli. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri, a na kraju dodaj sjeckani bosiljak i posluži s maslinovim uljem. Složi sendviče od kruha i sira, pa ih peci na maslacu na laganoj vatri 3 minute sa svake strane.

Juha od pečenog krumpira s vlascem i slaninom

Sastojci:
6 većih krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk
6 češnjeva češnjaka
3 šalice pilećeg temeljca (ili vode s kockom za juhu)
1 šalica mlijeka
2 žlice sjeckanog vlasca
Sol, papar
Malo pečene slanine
Jedan sjeckani mladi luk

Priprema:
Krumpire oguli i nareži na komade otprilike jedan centimetar debljine. Poprskaj ih maslinovim uljem i peci 25 minuta na 220°C. U loncu pirjaj sjeckani luk 5 minuta na laganoj vatri, dodaj češnjak narezan na kolutiće i pirjaj još minutu. U lonac prebaci pečeni krumpir, dodaj temeljac i mlijeko pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 5 minuta na laganoj vatri, dodaj vlasac i posluži sa slaninom i mladim lukom.

Juha od pečene mrkve s đumbirom

Sastojci:
1 kg mrkve
½ češnja češnjaka
2 luka
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
2 žlice sjeckanog svježeg đumbira
½ šalice vrhnja za kuhanje
3 šalice vode

Priprema:
Mrkvu i luk nareži na veće komade, stavi ih u posudu za pečenje, Poprskaj maslinovim uljem, i peci 45 minuta na 180°C. Češnjak nareži an kolutiće i pirjaj 1 minutu na maslinovom ulju. Dodaj đumbir pa sve pirjaj još 30 sekundi. U lonac dodaj pečenu mrkvu i luk, sol, papar i vodu pa sve usitni štapnim mikserom. Na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečene cvjetače

Sastojci:
6 češnjeva češnjaka
1 velika cvjetača
1 luk
5 šalica povrtnog temeljca (ili 1 kocka za juhu razmućena u 5 šalica vode)
1 lovorov list
½ šalice vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
1 žličica kurkume
¼ žličice chillija
3 žlice sjeckanog svježeg vlasca

Priprema:
Odvoji ''drvca'' od cvjetače i stavi ih u posudu za pečenje zajedno s češnjakom i lukom narezanim na srednje komade. Peci sve 30-35 minuta na 180°C. Prebaci u lonac za juhu, dodaj temeljac i začine pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri i na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečene bundeve

Sastojci:
3 češnja češnjaka 
pola butternut tikve
1 žlica maslaca
1 krumpir
1 poriluk
½ litre vode
½ šalice vrhnja za kuhanje
½ žličice muškatnog oraščića 
½ žličice korijandera

Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C. Nareži tikvu na kockice, oljušti češnjak i svati sve u kalup za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem, posoli i popapri pa peci 30 minuta. U loncu pirjaj sjeckani poriluk na maslacu. Dodaj pečenu tikvu, vodu i začine. Usitni sve štapnim mikserom i na kraju dodaj vrhnje za kuhanje.

Juha od pečenih tikvica

Sastojci:
5 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
3 velika luka
4 velike tikvica
4 šalice vode
1 žličica soli
½ žličice papra 
1 kocka za juhu

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 °C. Oljušti češnjak, luk nareži na trakice a tikvice na veće komade i stavi sve u kalup za pečenje. Peci 20 minuta pa sve prebaci u lonac za juhu. Dodaj začine i vodu, pa sve kuhaj još 10 minuta. Usitni sve štapnim mikserom i po želji dodaj 2 dcl mlijeka ili 1 dcl slatkog vrhnja.

Juha od pečenog batata

Sastojci
1 kg batata
2 srednja luka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žličica majčine dušice
½ žličice kumina u prahu
3 šalice vode
½ žličice papra
Kiselo vrhnje za serviranje


Priprema:
Batat oguli i nareži na kockice, luk nareži komade pa sve prebaci u posudu za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem i peci 25 minuta na 200°C. Prebaci sve u lonac, dodaj začine i odu pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj sve poklopljeno na laganoj vatri još 10 minuta, i posluži s kiselim vrhnjem.