Gastro
Gastro

Recepti za najbolje pečene juhe

Recepti za najbolje pečene juhe
Ove juhe kriju pravo bogatstvo okusa, savršene su za predjelo ili kao glavno jelo, a predstavljaju savršenu nadogradnju (već ionako savršenim) krem juhama

Juhe od pečenog povrća savršena su nadogradnja za obične guste krem juhe. Mnogo su bogatije okusom i osvajaju čak i one koji ne vole juhe. Vrlo su jednostavne i za pripremu ti treba malo vremena. Samo grubo narežeš povrće, staviš sve u pećnicu, usitniš štapnim mikserom i uz dodatak vode i malo začina imaš prekrasno jelo na žlicu. Ovdje stvarno možeš dati mašti na volju. A najbolje od svega je da su jako zdrave. Možeš ih posluživati kao predjelo ili kao samostalno jelo. U njih možeš dodati razme tostirane sjemenke ili orašaste plodove, kockice prepečenog kruha ili čak bruschette sa sirom. Mogućnosti su beskonačne, a mi smo ti pripremile recepte za naše favorite.  

Juha od rajčice s grilanim sendvičima od sira

Sastojci: 1 kg miješanih vrsta rajčica 5 velika luka (ljubičasti i žuti) 1 glavica češnjaka 1 šaka svježeg bosiljka (ili 3 žlice suhog) Sol, papar 1/5 dcl maslinovog ulja 8 šnita kruha 20 dag sira 1 žlica maslaca Priprema: Luk i rajčice nareži na jednake veće komade, oljušti češnjak i sve stavi u posudu za pečenje. Posoli, popapri i prelij s maslinovim ulje (ostavi malo za serviranje). Peci 45 min na 180°C, pa sve prebaci u lonac za juhu. Usitni štapnim mikserom i po potrebi dodaj vode i soli. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri, a na kraju dodaj sjeckani bosiljak i posluži s maslinovim uljem. Složi sendviče od kruha i sira, pa ih peci na maslacu na laganoj vatri 3 minute sa svake strane.  

Juha od pečenog krumpira s vlascem i slaninom

Sastojci: 6 većih krumpira 3 žlice maslinovog ulja 1 veliki luk 6 češnjeva češnjaka 3 šalice pilećeg temeljca (ili vode s kockom za juhu) 1 šalica mlijeka 2 žlice sjeckanog vlasca Sol, papar Malo pečene slanine Jedan sjeckani mladi luk Priprema: Krumpire oguli i nareži na komade otprilike jedan centimetar debljine. Poprskaj ih maslinovim uljem i peci 25 minuta na 220°C. U loncu pirjaj sjeckani luk 5 minuta na laganoj vatri, dodaj češnjak narezan na kolutiće i pirjaj još minutu. U lonac prebaci pečeni krumpir, dodaj temeljac i mlijeko pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 5 minuta na laganoj vatri, dodaj vlasac i posluži sa slaninom i mladim lukom.  

Juha od pečene mrkve s đumbirom

Sastojci: 1 kg mrkve ½ češnja češnjaka 2 luka 4 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli ½ žličice papra 2 žlice sjeckanog svježeg đumbira ½ šalice vrhnja za kuhanje 3 šalice vode Priprema: Mrkvu i luk nareži na veće komade, stavi ih u posudu za pečenje, Poprskaj maslinovim uljem, i peci 45 minuta na 180°C. Češnjak nareži an kolutiće i pirjaj 1 minutu na maslinovom ulju. Dodaj đumbir pa sve pirjaj još 30 sekundi. U lonac dodaj pečenu mrkvu i luk, sol, papar i vodu pa sve usitni štapnim mikserom. Na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.  

Juha od pečene cvjetače

Sastojci: 6 češnjeva češnjaka 1 velika cvjetača 1 luk 5 šalica povrtnog temeljca (ili 1 kocka za juhu razmućena u 5 šalica vode) 1 lovorov list ½ šalice vrhnja za kuhanje 2 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli ½ žličice papra 1 žličica kurkume ¼ žličice chillija 3 žlice sjeckanog svježeg vlasca Priprema: Odvoji ''drvca'' od cvjetače i stavi ih u posudu za pečenje zajedno s češnjakom i lukom narezanim na srednje komade. Peci sve 30-35 minuta na 180°C. Prebaci u lonac za juhu, dodaj temeljac i začine pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri i na kraju umiješaj vrhnje za kuhanje.  

Juha od pečene bundeve

Sastojci: 3 češnja češnjaka  pola butternut tikve 1 žlica maslaca 1 krumpir 1 poriluk ½ litre vode ½ šalice vrhnja za kuhanje ½ žličice muškatnog oraščića  ½ žličice korijandera Priprema: Zagrij pećnicu na 200°C. Nareži tikvu na kockice, oljušti češnjak i svati sve u kalup za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem, posoli i popapri pa peci 30 minuta. U loncu pirjaj sjeckani poriluk na maslacu. Dodaj pečenu tikvu, vodu i začine. Usitni sve štapnim mikserom i na kraju dodaj vrhnje za kuhanje.  

Juha od pečenih tikvica

Sastojci: 5 češnja češnjaka 2 žlice maslinovog ulja 3 velika luka 4 velike tikvica 4 šalice vode 1 žličica soli ½ žličice papra  1 kocka za juhu Priprema: Zagrij pećnicu na 180 °C. Oljušti češnjak, luk nareži na trakice a tikvice na veće komade i stavi sve u kalup za pečenje. Peci 20 minuta pa sve prebaci u lonac za juhu. Dodaj začine i vodu, pa sve kuhaj još 10 minuta. Usitni sve štapnim mikserom i po želji dodaj 2 dcl mlijeka ili 1 dcl slatkog vrhnja.  

Juha od pečenog batata

Sastojci 1 kg batata 2 srednja luka 2 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli 1 žličica majčine dušice ½ žličice kumina u prahu 3 šalice vode ½ žličice papra Kiselo vrhnje za serviranje Priprema: Batat oguli i nareži na kockice, luk nareži komade pa sve prebaci u posudu za pečenje. Poprskaj maslinovim uljem i peci 25 minuta na 200°C. Prebaci sve u lonac, dodaj začine i odu pa sve usitni štapnim mikserom. Kuhaj sve poklopljeno na laganoj vatri još 10 minuta, i posluži s kiselim vrhnjem.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx