Mousse torta od jagoda
Sastojci:
ulje ili otopljeni maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice mlijeka
Krema i preljev:
4 žličice želatine u prahu
3 žlice soka od naranče
400 g svježih jagoda
3 žlice smeđeg šećera
400 ml vrhnja
100 g ugrijanog želea od crvenog ribiza
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite papirom za pečenje.
2. U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo i dodajte maslac, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Izmiksajte sve dok smjesa ne bude glatka pa dodajte mlijeko. Ulijte smjesu u kalup i poravnjate. Pecite u zagrijanoj pećnici 45-55 minuta, odnosno dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju.
3. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 5 minuta, a zatim ga premjestite na žičanu rešetku i ostavite da se posve ohladi. Razrežite biskvit vodoravno na pola i vratite jednu polovicu u kalup.
4. Za kremu rastopite želatinu u soku od naranče u maloj zdjeli koju ste stavili iznad posude s vrućom vodom. U blenderu izmiksajte jagode i šećer u kašastu smjesu. Izmiješajte vrhnje dok ne postane dovoljno čvrsto, Brzo umiješajte otopljenu želatinu u smjesu s jagodama te dodajte u kremu.
5. Ulijte smjesu u kalup i stavite drugu polovicu kolača na vrh. Ohladite u hladnjaku dok se kolač ne stisne. Izvadite kolač iz kalupa i premažite ugrijanim želeom od crvenog ribiza. Ukrasite tortu jagodama.