Bademov vijenac s malinama
Sastojci:
ulje ili maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta od badema
140 g svježih malina + za ukrašavanje
prženi listići badema za ukrašavanje
Glazura:
1 bjelanjak od većeg jajeta
140 g šećera u prahu
1 žlica sirupa od šećerne trske
1/4 žličice praška za pecivo
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i namastite kalup za vijenac volumena 1,5 l.
2. U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo te dodajte maslac i kristalni šećer, jaja i ekstrakt od badema. Miksajte dok smjesa ne postane glatka pa umiješajte mljevene bademe. Vilicom zgnječite polovicu malina i umiješajte ih u smjesu.
3. Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom za kolače. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-ak minuta ili dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju.
4. Ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadite na rešetku da se posve ohladi.
5. Za glazuru stavite bjelanjak, šećer u prahu, sirup od šećerne trske i prašak za pecivo u zdjelu iznad posude s vrućom vodom i miksajte sve dok smjesa ne postane gusta.
6. Nanesite glazuru u obliku valova na vrh kolača. Ukrasite malinama i listićima badema.