Torta od sira manhattan
Sastojci:
6 žlica maslaca
200 g zdrobljenih integralnih keksa
malo ulja
400 g kremastog sira
2 velika jaja
140 g šećera
1 i pol žličica arome vanilije
450 ml kiselog vrhnja
Preljev od borovnica:
55 g šećera
4 žlice vode
250 g svježih borovnica
1 žličica gustina
Priprema:
1. Rastopite maslac u loncu na laganoj vatri. Umiješajte kekse, a zatim raširite po nauljenom kalupu s pomičnim dnom promjera 20 cm. Stavite kremasti sir, jaja, 100 g šećera i 1/2 žličice arome vanilije u multipraktik. Miksajte dok ne bude glatko. Smjesu prelijte preko podloge od keksa i poravnajte površinu. Stavite na lim za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva, dok se ne učvrsti. Izvadite iz pećnice i odložite 20 minuta. Neka pećnica ostane uključena.
2. Promiješajte kiselo vrhnje s ostatkom šećera i aromom vanilije u zdjeli. Rasporedite po vrhu torte od sira. Vratite je u pećnicu na 10 minuta, ohladite, a zatim stavite u hladnjak 8 sati ili preko noći.
3. Za pripremu preljeva stavite šećer s dvije žlice vode u tavu na laganoj vatri i miješajte dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru, dodajte borovnice, poklopite i kuhajte ih nekoliko minuta ili dok malo ne omekšaju. Uklonite s vatre. Pomiješajte gustin i ostatak vode, dodajte voću i . miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se sok ne zgusne i postane proziran, a zatim ga odložite da se ohladi.
4. Izvadite tortu iz kalupa 1 sat prije posluživanja. Žlicom dodajte preljev i stavite u hladnjak do posluživanja.