Hrskavi kolač od bobičastog voća
Sastojci:
ulje ili otopljeni maslac za namašćivanje
174 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
225 g mješavine svježeg bobičasto voća (kupine, maline, borovnice...)
70 g smrvljenih zobenih ili integralnih keksića
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i papirom za pečenje obložite dno okruglog kalupa promjera 23 cm.
2. U veliku zdjelu prosijte 175 g brašna i prašak za pecivo te dodajte maslac, šećer, jaja i ekstrakt od vanilije. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
3. Ulijte polovicu smjese u kalup i poravnajte špatulom. Rasporedite bobičasto voće preko smjese. U ostatak smjese dodajte 1 žlicu brašna. Na veliki tanjur rasporedite smrvljene kekse. Pomoću dvije žlice uvaljajte komadiće smjese u smrvljene kekse, a zatim posložite po kolaču. Preko toga pospite ostatak mrvica od keksa.
4. Pecite u zagrijanoj pećnicu oko 50 minuta ili dok kolač ne naraste, postane čvrst i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ostavite da se hladi u kalupu 2-3 minute, a zatim izvadite iz kalupa i stavite na žičanu rešetku da se posve ohladi. Poslužite dok je svježe pečen.