Svestrana, ukusna & zdrava

Dan bundeve slavimo uz tri super recepta s 'kraljicom jeseni'

Ne samo da čini prekrasne jesenske dekoracije, bundeva je također glavna zvijezda brojnih ukusnih jesenskih recepata, a mi smo izdvojile tri omiljena

jd-designs-OU6wlAq4HGY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Curry od bundeve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za pećnicu:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1/2 hokkaido bundeve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica ljute paprike
  • sol, papar

Sastojci za curry:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog đumbira
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 1/2 hokkaido bundeve
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica (400 ml)
  • 1 žlica agavinog ili javorovog sirupa
  • sok od pola limuna
  • začini po želji: curry, kumin, kurkuma, sol, papar
  • svježe začinsko bilje po želji: peršin, korijander
  • riža (količina ovisno o broju osoba)

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Za dodatke iz pećnice oguli bundevu (jednu polovicu ostavi za kuhanje curryja), očisti od koštica i nareži na kockice. Slanutak ocijedi i zajedno pomiješaj s uljem i začinima. Peci 30-40 minuta na 220 stupnjeva. Negdje na pola vremena, promiejšaj sastojke da ne zagore. Kad su gotovi, ostavi ih da se ohlade sa strane.
  2. Za curry zagrij ulje u dubljoj tavi. Dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir i dinstaj par minuta. Dodaj kockice one druge polovice hokkaido bundeve i dinstaj još pet minuta. Dodaj koncentrat od rajčice i začine pa dinstaj još koju minutu uz miješanje.
  3. Dodaj kokosovo mlijeko, sjeckanu rajčicu, agavin sirup i sok od limuna, a kada zavrije - pusti da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta. Ako pripremaš rižu, za to vrijeme stavi je kuhati u drugom lončiću.
  4. Nakon 20 minuta, izblendaj curry u glatku smjesu sa štapnim mikserom ili u blenderu, vrati natrag u tavu i začini još po želji. Dodaj nasjeckano začinsko bilje.
  5. Posluži curry umak s rižom (ili naanom) i na vrh stavi pečene kockice bundeve i slanutak, a po želji i sjemenke bundeve ili još začinskog bilja.
3/4