Curry od bundeve
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci za pećnicu:
- 1 konzerva slanutka
- 1/2 hokkaido bundeve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica slatke paprike
- 1 žličica ljute paprike
- sol, papar
Sastojci za curry:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog đumbira
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 1/2 hokkaido bundeve
- 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
- 1 konzerva sjeckanih rajčica (400 ml)
- 1 žlica agavinog ili javorovog sirupa
- sok od pola limuna
- začini po želji: curry, kumin, kurkuma, sol, papar
- svježe začinsko bilje po želji: peršin, korijander
- riža (količina ovisno o broju osoba)
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Za dodatke iz pećnice oguli bundevu (jednu polovicu ostavi za kuhanje curryja), očisti od koštica i nareži na kockice. Slanutak ocijedi i zajedno pomiješaj s uljem i začinima. Peci 30-40 minuta na 220 stupnjeva. Negdje na pola vremena, promiejšaj sastojke da ne zagore. Kad su gotovi, ostavi ih da se ohlade sa strane.
- Za curry zagrij ulje u dubljoj tavi. Dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir i dinstaj par minuta. Dodaj kockice one druge polovice hokkaido bundeve i dinstaj još pet minuta. Dodaj koncentrat od rajčice i začine pa dinstaj još koju minutu uz miješanje.
- Dodaj kokosovo mlijeko, sjeckanu rajčicu, agavin sirup i sok od limuna, a kada zavrije - pusti da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta. Ako pripremaš rižu, za to vrijeme stavi je kuhati u drugom lončiću.
- Nakon 20 minuta, izblendaj curry u glatku smjesu sa štapnim mikserom ili u blenderu, vrati natrag u tavu i začini još po želji. Dodaj nasjeckano začinsko bilje.
- Posluži curry umak s rižom (ili naanom) i na vrh stavi pečene kockice bundeve i slanutak, a po želji i sjemenke bundeve ili još začinskog bilja.